11 dní před MS: Pořadatelé přebírají haly, prodáno 495 tisíc vstupenek

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

20. dubna 2015, 11:50

Václav Jáchim

Jak bude duben odpočítávat poslední dny, tak se přiblíží start mistrovství světa. Hokejový svátek startuje v Praze a Ostravě 1. května, už za jedenáct dní, organizátoři finišují s posledními přípravami. Turnaj byl České republice přidělen před pěti lety, posléze zahájily práce na tom, aby byl šampionát na maximální úrovni. "Všechno začalo už v roce 2006, kdy jsme na půdě IIHF začali o všem uvažovat. Tedy dva roky poté, co jsme mistrovství světa pořádali naposledy před jedenácti lety," konstatuje generální sekretář svazu Martin Urban.

Štáb organizátorů všechno směřuje k tomu, aby prvních sedmnáct květnových dní proběhlo podle představ. "Krátce před začátkem je prodáno 495.470 vstupenek, což je asi 68 procent, celkové náklady se pohybují ve výší 650 miliónů korun," zmiňuje Urban důležité informace. "Chystáme akce pro děti a mládež, poskytneme jim 35 tisíc vstupenek. Naším cílem je atakovat divácký rekord, ale není samoúčelný. Hlavně chceme být vynikajícími organizátory. Celý svět ví, že to umíme. Uděláme maximum, aby se během těch 17 dní cítili všichni dobře," slibuje.

Organizace mamutí akce spolyká hromadu finančních prostředků. "Ekonomicky bychom to nemohli udýchat bez podpory měst Prahy a Ostravy, resp. Moravskoslezského kraje. Pracujeme už na tom, abychom šampionát do České republiky dostali znovu co nejdřív," zmiňuje Urban důležitou skutečnost. "Chtěl bych poděkovat nejen institucím, ale i fyzickým pomocníkům, kteří se na akci podílejí. Aktuálně jich je 170."

Kromě společenské a ekonomické oblasti bude důležitý samozřejmě také sportovní výsledek. "Pamatuju si, jaké ticho zavládlo v roce 2004 po prohraném čtvrtfinále s Američany. Od 17 tisíc fanoušků jsem nikdy nic takového neslyšel. Věřím, že se letos dočkáme lepšího výsledku našeho mužstva," přeje si Urban. Především však věří, že si turnaj všichni užijí. Stojí za to podívat se na mistrovství světa a vychutnat si atmosféru. Když ne v halách, tak ve fanzónách u velkoplošných obrazovek," dodává.

Generální sekretářka organizačního výboru Markéta Štěrbová potvrzuje, že její tým jde do poslední fáze příprav. "Dva roky jsme si vytvářeli harmonogramy, nyní začneme přebírat obě arény. Zjistíme, kde jsme třeba něco nepředpokládali, kde naopak máme všechno přesně nachystané. Haly jsou sice multifunkční, ale musíme je přizpůsobit potřebám turnaje. Je nutné vytvořit veškeré zázemí a podmínky," upozorňuje s tím, že organizační výbor využije také dobrovolníků. "Bude jich přibližně tisíc - 650 v Praze, 350 v Ostravě. Jsou už zaregistrováni a proškoleni, pokud by někdo měl zájem někdo další, může se ještě přihlásit," vybízí.

V Praze a Ostravě, kde se bude turnaj hrát, dojde v následujících dnech k úpravám hal. "Zítra odpoledne oficiálně přebíráme O2 arenu," hlásí Petr Bříza, šéf organizačního výboru pro Prahu. "Musíme připravit prostor pro týmy v malé hale. Budeme vytvářet podmínky pro dodavatele, novinkou je ledová plocha o rozměrech 60 x 30 metrů. Jedna změna se týká i televizního vysílání. Poprvé za deset let bude hlavní kamerová platforma na klubovém patře, takže jásající diváci před hlavním záběrem by už neměli rušit," připomíná.

Bříza apeluje na diváky, aby do arény chodili v časovém předstihu. "Během tří zápasů se totiž budou u haly koncentrovat tisíce lidí, což není úplně jednoduché." Naplno připravená bude také Ostrava. "Oproti roku 2004 budou mít týmy v jednom areálu dvě ledové plochy, halu jsme už převzali po tenisovém Fed Cupu, takže se tam naplno pracuje," reaguje Aleš Pavlík, jenž má Ostravu v organizačním výboru pod palcem. "Pojďme si mistrovství užít, abychom z něj měli dobrý pocit. A aby bylo úspěšné," vzkazuje fanouškům.

Na šampionát se těší také pražská primátorka Adriana Krnáčová: "Je mi velkou ctí, že budeme hostit mistrovství světa v hokeji. Je to jedna z největších sportovních akcí letos. Praha podpořila šampionát finanční dotací 30 miliónů korun, kromě toho poskytla reklamní prostory a další aktivity. Dopravní podnik poskytne zdarma jízdné pro členy týmů, připravena bude městská policie," vypočítává.

V plné pohotovosti bude Policie České republiky. "Naším hlavním cílem je udržet bezpečnost na teritoriu obou měst. Veškerý výkon služby se budeme snažit mířit do vyšší koncentrace fanoušků," informuje policejní prezident Tomáš Tuhý. "Může to doprovázet drobná kriminalita nebo dopravní komplikace. Máme aktivizované příslušníky cizinecké policie, na stadionech proběhnou podrobnější prohlídky," doplňuje. Mistrovství světa startuje v Praze a Ostravě 1. května, týmy do obou měst začnou přijíždět od 28. dubna. Český národní tým má tento týden před sebou ostrou generálku, ve středu 22. dubna od 17:30 hrají hokejisté proti Finsku ve Znojmě, dva dny poté se od 18 hodin uskuteční odveta v Brně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz