50 LET ZLATÉ HOKEJKY: Byl jsem na vrcholu, vzpomíná první vítěz Suchý

12. června 2018, 11:42

Václav Jáchim

Zlatá hokejka se narodila před 50 lety. V redakci časopisu Gól vymysleli anketu pro nejlepší tuzemské hokejisty, hlavní cenu připravil akademický sochař Zdeněk Němeček. A v roce 1969 ji jako historicky první vítěz získal Jan Suchý. "Člověk měl samozřejmě z takového ocenění radost. Anketa vznikla, předtím žádná podobná pro hokejisty nebyla. Opravdu jsem si toho vážil. Tu cenu mi dali zřejmě proto, že jsem na ledě nebyl špatnej," usmívá se bard z Havlíčkova Brodu, který triumf zopakoval i v sezoně 1969-70.

Vynikající zadák Jihlavy a dlouholetý československý reprezentant, který má doma stříbro z olympiády v Grenoblu 1968 a bronz ze Sappora čtyři roky poté, vzpomíná, jak anketa získávala věhlas a popularitu. "Všichni jsme to vítali, protože jde o ocenění hokejistů, které je objektivní. Hlasy totiž posílají trenéři, novináři a odborníci, má to tedy dost velkou váhu. Navíc anketa se ujala, získala prestiž. Komu se ji povede vyhrát, má být na co pyšný!" zdůrazňuje.

Vyhlášení v roce 1969? Žádná velká sláva, jen pár článků v novinách

Jako první vítěz přebíral trofej v roce 1969. "Už si to moc nepamatuju, po tolika letech..." povídá nejprve. Ovšem základní dojmy si vybaví. "Proběhlo to v salónku pražského letiště, určitě nešlo o tak velkou akci, jako ji známe z posledních let. Žádná velká sláva, jen pár článků v novinách. Ale byla jiná doba, to je jasné. Pro nás to každopádně mělo velký půvab. Převzali jsme ocenění, já vyhrál první dva ročníky a měl z toho skutečně radost." Postupem času získávala Zlatá hokejka větší a větší uznání. Měnila se i místa vyhlášení. "V 70. letech jsme jezdívali do Těškova u Plzně. Měli tam hospodu U Suchých, to bylo docela vtipné," hlásí. Později hostily slavnostní akce různé kulturní sály nebo divadla v Čechách i na Slovensku.

Všichni vítězové přebírali a přebírají bronzovou sošku jásajícího hokejisty. "Doma mám kopie, originál byl a je putovní. Všiml jsem si, že hlavní trofej od pana sochaře Zdeňka Němečka prošla úpravou. V prvních letech měla sádrový spodek, teď je celkově hezčí," povídá Suchý. Jako předloha posloužil snímek jásajícího Jozefa Golonky, ostatně stejnou sochu najdete před halou na pražském Výstavišti. "To nevím. Když jsem se na ni podíval, na Golonku to moc nevypadalo," směje se Suchý.

Jakmile přijde řeč na to, že letos proběhne jubilejní 50. ročník ankety, s uznáním to oceňuje. "Už tehdy jsem věřil, že Zlatá hokejka nezanikne. Že bude pokračovat. Chytilo se to, hokej u nás byl a je populárním sportem, ti nejlepší hráči si určité ocenění zaslouží. Zlatá hokejka si vybudovala velkou tradici, podle mého zaslouženě." Jan Suchý je prvním ze seznamu vítězů, přiznává, že výsledky sledoval i dávno poté, co ukončil aktivní kariéru. "Na některých vyhlášeních jsme byl osobně, pořadatelé mě pozvali i letos. Většinou jsem se díval v televizi. Víme, že hodně ročníků vyhrál Jaromír Jágr. A já musím říci, že zaslouženě. Je to rekordman ankety, vynikající útočník."

Sám se prosadil dvakrát za sebou, ačkoli nastupoval v defenzivě. Z obránců později slavili triumfy pouze František Pospíšil, Bedřich Ščerban, Róbert Švehla a Miloš Holaň. "Já byl v té době poloviční bek a´poloviční útočník, hlasující odborníci to asi spojili a vzali v úvahu," povídá Suchý s nadhledem. V sezonách 1968-69 a 1969-70 zářil, byl na vrcholu sil. V domácí soutěži jsem vyhrál bodování, je fakt, že tehdy mi to šlo. Možná nejlépe v celé kariéře. Asi jsem si to i zasloužil."

Zlatou hokejku bych dal Pastrňákovi. U nás je nejlepší

Po padesáti letech je z někdejší hvězdy jihlavského a československého hokeje spokojený důchodce, který milovaný sport sleduje na dálku z domova v Havlíčkově Brodě. Kdo by od něj dostal Zlatou hokejku letos? "Asi David Pastrňák, to je výborný útočník," reaguje. Anketa se v 90. letech otevřela hráčům NHL, uspět v ní může hokejista působící doma i v zahraniční s českým občanstvím.

"Bylo třeba reagovat na vývoj, je to spravedlivé. Myslím, že Pastrňák je momentálně náš nejlepší hráč. Ukázal to i na mistrovství světa v Dánsku. Jemu bych trofej dal," vzkazuje Suchý. Naopak mezi obránci moc adeptů nevidí. "Nemůžu říci, že by se mi někdo konkrétní líbil. Beci mi připadají všichni stejní, každému chybí něco. Ať to vezmete od Radka Gudase přes další, co hráli na posledním šampionátu. Výrazný obránce mezi nimi nebyl, ale možná se k tomu dopracují. Někteří na to podle mě mají," uzavírá.

Jubilejní 50. ročník ankety Zlatá hokejka proběhne v úterý 19. června v pražském Fóru Karlín, přímý přenos od 20:55 vysílá ČT1.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz