<

65 kilometrů a spaní pod širákem. Mladí Orli utužovali partu v přírodě

Foto: Facebook Orli Znojmo - mládež

13. května 2018, 11:54

Martin Voltr

Znáte to. Tělocvična, posilovna, běhání, do toho občas různé sporty, někdy i led... Letní příprava tak jako tak bývá pro hokejisty nejméně oblíbenou částí sezony. Už během ní se ale tvoří parta, která pak musí táhnout za jeden provaz celý rok. Znojemští mládežníci ji utužovali třídenním výletem do „divočiny“.

A že k tomu příroda kolem Znojma vybízí, vždyť doslova za zimákem začíná Národní park Podyjí. Cílem hokejistů orlího dorostu a juniorky byla zřícenina hradu Frejštejn, kam šlapali první den 38 kilometrů! Celkem jich měli v nohách 65, to ovšem nebylo zdaleka jediné, v čem dostali do těla.

„Chtěli jsme vidět, jak kluci pracují v nekomfortních podmínkách. Přesun byl náročný, fyzicky i psychicky. Ale perfektně nám vyšlo počasí, což bylo super. Měli jsme různé teambuildingové hry, kluci zároveň pracovali a starali se o sebe navzájem. Jedna skupina vaří, druhá uklízí, další se stará o oheň, aby celou dobu hořel...“ shrnuje Miroslav Vybíral, šéftrenér znojemské mládeže.

Mladíci si vyzkoušeli noční buzení, druhou noc pro změnu spali pod širákem. Mobily dostali vždy jen na chvilku, aby večer zavolali rodičům, že jsou v pořádku. Cílem trenérů bylo dostat hráče pod únavu a potom vidět, jak reagují na různé situace. „Poznáte, kdo je jaký. Kdo je vůdčí typ, kdo se schovává a nechce tolik pracovat. Tým je vždycky motivovaný časovým horizontem, třeba na stažení dřeva a udělání ohniště měli jenom hodinu. Někteří přitom tyhle věci dělali poprvé, takže pro ně šlo o seznámení se sekerou, pilou, kosou.“

Snadno si domyslíte, že v takové situaci se musí do práce zapojit každý. Ať už si role rozdělí jakkoliv. „Pokud se někdo začne zašívat, tým si to s ním v uvozovkách vyřídí,“ pokyvuje Vybíral. A kdyby ohniště za hodinu nestihli? „To je za 500 kliků a 500 dřepů. Za každý prohřešek přichází trest,“ říká.

Ale rozhodně ne samoúčelný, tady nemůže být řeč o nějakém vylívání zlosti na hráčích. „Kluci mají pořád nějakou motivaci, hlídají jeden druhého. Rozbiješ je na jednotlivce, abys viděl, jak pracují, a pak se začnou spojovat v tým, začnou spolupracovat. A to je přesně ten účel. Jde jenom o to, kdy to pochopí,“ vysvětluje kouč, jenž podobnou metodu volil i dřív u dorostenců v Hradci Králové či Pardubicích.

Jakmile mladí hokejisté začnou v únavě šlapat jako jeden muž, pak je jasné, že se jim to v mezních situacích během sezony vrátí. Něco si už prožili a následně z toho můžou čerpat. „Jsou naučení být v nekomfortu a všechno, co potom přijde, už bude jednodušší. Všechno bude bolet míň než ty nohy při čtyřiceti kilometrech. Ale všichni to zvládli, pomáhali si. Někdo už třeba tolik nemohl, tak mu vzali bágl,“ pochvaluje si Vybíral soudržnost svých svěřenců.

Navrch s sebou táhli i jedno závaží... „Držím tradici s polenem. Mělo pětadvacet kilo,“ usmívá se trenér. „Budeme ho mít zase v kabině, je to takový náš talisman.“

Na dálku mladé Orly videoklipem podpořil reprezentant Filip Hronek, jenž podobné soustředění pod Vybíralem právě v Hradci zažil. „Kluci z toho byli paf. Vidí borce v repre tričku, který před čtyřmi roky nikde nebyl, a teď je na hraně NHL a hraje mistrovství světa. I ti, co si myslí, že to nikdy nebudou hrát, to můžou hrát,“ zmiňuje Vybíral ne zrovna nepodstatný motivační aspekt.

Znojemští mládežníci působí stejně jako jejich A-tým v mezinárodních soutěžích. Trenéři musí týmy doplňovat o přespolní hráče, přece jenom klub u hranic s Rakouskem nemá pozici úplně jednoduchou, zvlášť když z většího okolí už to není daleko do Třebíče, Jihlavy, nebo třeba i do Brna.

„Zatím máme málo hráčů svých, takže to potřebujeme doplnit, i když už méně. Zlepšuje se to. Dřív se dělaly pro ročníky 2000 a 2001 nábory, to je hodně let zpátky. Teď máme v klubu 220 dětí, funguje to, snažíme se,“ říká šéftrenér mládeže k aktuální situaci v klubu.

A letní příprava? Hokejisté se rozhodně můžou těšit ještě na další vybočení z rutinního kolotoče. „Uděláme speciální boxerské tréninky, máme připravený fotbalový zápas proti mančaftu na jedné vesnici. Pak pro celý klub chystáme v červnu velký dětský den.“ Na své si tedy přijdou i žáčci. „Taky s nimi budeme mít soustředění, pojedeme na víkend pod stan, zasportujeme si. To už bude spíš o těch hrách,“ dodává Miroslav Vybíral.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz