80 let TELH: Noc prospal na lavici, pak Suchý zlomil unikátní rekord obránce

6. prosince 2016, 18:00

Václav Jáchim

Pět gólů a čtyři nahrávky v jednom zápase, o podobné bilanci se v současnosti může všem extraligovým hokejistům jenom zdát. Během sezony 1968-69 předvedl unikátní kousek Jan Suchý. Obránce Jihlavy řádil na ledě Českých Budějovic, Dukla zvítězila 13:4 a člen Síně slávy českého hokeje i IIHF vytvořil rekord, který už asi žádný jiný tuzemský zadák nepřekoná. "Přitom přípravu na tenhle zápas jsem neměl zrovna vzorovou," přiznal Suchý v autobiografii Souška autorů Davida Lukšů a Aleše Palána.

Jeden z nejlepších obránců naší hokejové historie, ne-li nejlepší, těžil z pohybu, herní chytrosti, nápadů, předvídavosti. Suchý vyrostl v Havlíčkově Brodě s dalšími pozdějšími legendami Jaroslavem Holíkem, jeho bratrem Jiřím nebo s Josefem Augustou. "Milovali jsme hokej, ale já měl rád také fotbal. Když se mi přiblížila vojna, chtěl mě trenér Vejvoda do pražské Dukly. Jenže přišel Jaroslav Pitner a povídal - půjdeš do Jihlavy! Bylo rozhodnuto," usmál se před časem v rozhovoru pro hokej.cz.

Průšvih jako na kostele. Předpokládal jsem, že mě Pitner nechá doma

Podobně dopadli ostatní zmínění kamarádi, v Jihlavě se dal dohromady tým, který převzal vládu nad domácí ligou po éře Brna. Suchý patřil k největším zbraním. "Výborně jsem si rozuměl s Holíky, souhra nám fungovala," pochvaluje si. Vynikající obránce těžil z úžasného bruslení. "Myslím, že mi pomohla všestrannost z mládí. Za našich dob nebyly počítače, pořád jsme blbli venku. Kopali jsme do míče, honili puk. Pohyb nám nějak automaticky přešel do krve," vykládá.

Jakkoli bleskově vlétl Suchý do ligy, stejným tempem zdolal reprezentaci. Na mezistátní scéně sehrál 160 utkání a nastřílel 44 branek. V dobách federální ligy dokázal jako jediný obránce vyhrát celkovou produktivitu, během ročníku 1968-69 si připsal 56 bodů za 30 branek a 26 asistencí. Zadák, který si ve dvojici báječně rozuměl především s Ladislavem Šmídem, obohatil moderní hokej také skvělým blokováním střel i vynikajícími ofenzivními schopnostmi.

Zmíněný duel v Českých Budějovicích, v němž učinil mimořádný zápis do kroniky ligové soutěže, absolvoval pod hrozbou vyhazovu z jihlavské Dukly. "Večer předtím jsem se totiž zapomněl v hospodě U Lyžaře. Dal jsem si toho trochu víc než obvykle a nakonec usnul. Spoluhráč Láďa Šmíd odjel dřív, ostatní chlapi mě údajně nemohli vzbudit, nakonec šel spát i hospodský. A já strávil noc na lavici," vzpomínal ve své autobiografii. Druhý den před odjezdem do Českých Budějovic chyběl, Suchého přivezli z hospody autem rovnou k autobusu. "Když jsem se trochu vzpamatoval, říkal jsem si, že bych si asi měl sbalit fidlátka. Protože tohle byl průšvih jak na kostele. Předpokládal jsem, že mě Pitner nechá doma, což bych si pochopitelně zasloužil," připomněl.

Skoro všechny góly jsem dal z prostoru od půlky kruhů směrem k bráně

Ovšem kouč Dukly zareagoval jinak. "Máš to za dva a půl tisíce pokuty. Koukej si vzít věci a jedeme," řekl Pitner. Kdyby podobný malér udělal Suchý ještě jednou, patrně by ho neminul vyhazov a přesun do Dukly Košice. "Bylo mi jasné, že si musím dát na utkání záležet," doplnil vynikající bek. Cestu do jihočeské metropole prospal na sedadle autobusu. Oběd vynechal, ještě se pak na chvilku natáhl v hotelu. Jakmile začal zápas, Suchý hrál neskutečně! "Všichni dobře věděli, že si dám rád pivo. Kořale jsem se vyhýbal, ale tehdy jsem to fakt přehnal. Na ledě jsem se tím pádem hodně snažil, výsledkem bylo těch pět gólů a čtyři nahrávky," doplnil s nadhledem.

Byla to laskomina krásné hokejové pohody, onen ročník 1968-69 vyšel Suchému parádně. "Tolik bodů jsem pak už nikdy neudělal. Na co jsem sáhl, to mi vyšlo. Ne, že by proti mně stáli špatní gólmani, ale s tehdejší fazónou jsem si mohl dovolit, co jsem chtěl. Přišlo mi to až divné. Všichni soupeři věděli, že sjíždím před bránu jako falešné křídlo. A já stejně dokázal využít momentu překvapení. Beci si mě neuměli pohlídat, Holíkové dobře věděli, kdy se v obraně otevře díra. Stačilo hodit puk dopředu a mohli si být jistí, že  budu připravený do něj bouchnout. Skoro všechny svoje góly jsem dal z prostoru od půlky kruhů směrem k bráně," popisoval.

Orr byl dobrý, líbil se mi. Ale hrál NHL, kde se hodně nastřelovaly puky

Jednomu z nejlepších evropských obránců se v nadsázce říkalo český Bobby Orr. Sám potvrzuje, že mu to lichotilo. "Orr byl dobrý, líbil se mi. Ale on hrál NHL, kde se hodně nastřelovaly puky a bruslilo se sem tam. U nás platil víc technický hokej, já se spíš snažil kombinovat a využívat většího prostoru," uvedl na jednom z pražských setkání olympijských medailistů. Kdyby hrál Suchý dnes, stoprocentně válí NHL. I tehdy dostal nabídky, konkrétní zájem projevilo St. Louis, kam odešel legálně Jaroslav Jiřík. "Já ale neměl nahrané roky, musel bych jedině emigrovat. A to bych nedokázal. Měl jsem doma rodinu, jsem patriot. Být mladý kluk, možná... Ale ne, na emigraci jsem neměl," připomíná.

Dál tedy rozdával radost fanouškům doma. V lize sehrál Suchý 562 utkání a nasázel 162 branek. To je luxusní bilance! "Táhlo mě to dopředu. Jenže trenér Pitner byl pes, pořád opakoval, ať si splním povinnosti vzadu," vykládá. Člen slavné dynastie jihlavské Dukly a dlouholetý reprezentant měl talent od Boha, dokázal s ním správně naložit. Ovšem také si užíval života. "Od třinácti let kouřím. Trenér Kostka pochopil, že mě to neodnaučí, takže mi kouření dovolil," potvrdil. Celý život zůstal stejný. Ač velká hvězda a vynikající hráč, za všech okolností příjemný a normální chlap. "Hokej pořád sleduju. Ať už doma v Brodě, nebo v televizi," uzavřel.

Podívejte se na výsledky a fakta z ligových sezon 1966–71 a 1971–76

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz