Aby nám nedošel dech. Čechmánek, Malík a další se vzdělávali v Břeclavi

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Přes sto třicet trenérů dorostenců a juniorů napříč celou republikou se sjelo na jihu Moravy, kde 8. srpna proběhl celodenní seminář pod vedením zkušených kondičních koučů a dalších expertů. Své poznatky z NHL pak sdělil bývalý útočník Václav Prospal. Hlavním tématem dne bylo kondiční cvičení, suchá příprava a trénink zakončení. Účelem setkání bylo přinést trenérům jiný pohled na trénink mládeže, která má být nadějí českého hokeje při dohánění světové špičky.

Roman Čechmánek, Marek Malík nebo Richard Žemlička – ti všichni pozorně poslouchali rady, které jim jako trenérům mládeže mají zajistit úspěšnější svěřence. Kromě poznatků z připravených přednášek si vyměňovali trenéři zkušenosti i navzájem.

Právě bývalý excelentní reprezentační gólman Roman Čechmánek momentálně trénuje mládež ve Valašském Meziříčí. „Někteří z nás prošli NHL nebo špičkovými evropskými kluby. Jako trenéři bychom si pak poznatky a zkušenosti neměli nechávat pro sebe, ale šířit je dál. Musíme se pokusit mládežnický hokej zvednout,“ apeluje držitel zlaté medaile z Nagana, který meziříčským mladým hokejistům předává své cenné zkušenosti z NHL a snaží se modernizovat zaběhlé tréninkové metody.

Velkému zájmu se těšila během své, téměř hodinu a půl dlouhé, prezentace dvojice kondičních trenérů Aleš Pařez – Martin Iterský. Oba se už léta snaží o revoluci v kondiční přípravě u extraligových Bílých Tygrů, v případě Iterského pak Sparty.

Aleš Pařez klade důraz především na krátkodobé zatížení, jemuž by měl hokejista věnovat sedmdesát procent přípravy. „Kondiční trénink se v Česku posouvá dopředu. Pokaždé, když sem přijedu, tak to jde poznat,“ těší Pařeze. „Někteří trenéři sice kladou důraz na dřinu, ale neberou ohled na regeneraci a stravu, mělo by se myslet na to, z čeho je tělo vyrobené,“ upozorňuje na nejčastější chyby mladý kouč Liberce.

Zpestřením během odpolední diskuze bylo povídání o individuálním letním drilu v zámoří, kterého se poutavě zhostil Václav Prospal. Rady, doplněné o vlastní zkušenosti, byly přesně tím, co se nikde v knihách trenéři nedočtou.

„Tenis, fotbal, basketbal, házená – to jsou sporty, které se hrají v tempu a může to hokejistovi pomoci do sezony. Například tenis je o explozivitě a výbušnosti, o které se tady bavíme. U hokeje je důležité se dostat z bodu A do bodu B rychleji, než soupeř. V tenise je plno schovaných sprintů, a jelikož to kluci dělají formou zábavy, tak o tom ani nepřemýšlí,“ prozradil redakci hokej.cz asistent českého národního týmu, který si sám velmi rád tenis zahraje a přiznává, že byl jeho součástí přípravy během aktivní kariéry.

Na celý seminář dohlížel jeden z nejpovolanějších, a to šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

„Pro trenéry je to v uvozovkách povinné, nikoho tu sice neženeme, ale vypadá to tak. Máme dokonce přesah kapacity, limit sto třiceti trenérů je vždy vyprodán,“ je spokojen s účastní Lener.

A jeho vize do budoucna je jasná: „Uvažujeme o tom, že semináře budou častější. Chtěli bychom je organizovat při každé větší akci.“

Všichni zúčastnění pak večer navštívili utkání memoriálu Ivana Hlinky mezi Českem a Švédskem, po kterém jim kouč české osmnáctky zrekapituloval momenty zápasu.

Program semináře a přednášející:

Základy fyziologie výkonu hráče ledního hokeje – Jiří Dostál
Současné trendy kondiční přípravy – Aleš Pařez, Martin Iterský
Diskuze k tématu – Jiří Dostál, Slavomír Lener, Václav Prospal, Aleš Pařez, Martin Iterský
Vyhodnocení motorických testů 2017 – Martin Musálek
Představení trenérské aplikace Coach Manager – Zdeněk Vojta
Trénink zakončení – Zdeněk Vojta
Utkání Česko "18" – Švédsko "18" (Memoriál Ivana Hlinky)

Foto: Karel Švec, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz