Angažmá u Pirátů mě posune dál, věří Kudělka. Rád hraje na Moravě

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

V závěru minulého ročníku Tipsport extraligy se v sestavě Vítkovic neobjevoval, protože musel na operaci s ramenem. Během letní přestávky změnil obránce Tomáš Kudělka klub a 8. července se poprvé hlásil trenéru Růžičkovi v Chomutově. Po zdravotních problémech je už odchovanec Zlína naprosto v pořádku a vyhlíží první hokejové bitvy v barvách Pirátů. „Hlavně, ať už se nová sezona rozběhne,“ přeje si Tomáš Kudělka v rozhovoru pro hokej.cz.

Drtivou většinu z více než dvou set zápasů v nejvyšší soutěži odehrál v dosavadním působišti, tedy v Ostravě. Další extraligové starty bude přidávat v dresu Pirátů. „Jsem v Chomutově na hostování do konce dubna,“ prozrazuje Tomáš Kudělka. „Po minulé sezoně mi volal Růža, že by měl zájem. Vím, že se kluby dohodly, já jsem to musel akceptovat, takže jsem tady,“ popisuje zrod nového působiště. „A moc se na další ročník těším, což ještě umocňuje skutečnost, že mě chtěl pan Růžička osobně. Bude to pro mě výzva,“ říká odhodlaně.

Severočeši mají za sebou první týden společné přípravy, devětadvacetiletý obránce tak už trochu poznal SD ARÉNU a nešetří pozitivy. „Zázemí je parádní a na špičkové úrovni. Nemám, co bych mohl vytknout. Na trénincích to lítá, takže si myslím, že mě to posune dál,“ pochvaluje si.

"Osobně mě chtěl pan Růžička, bude to pro mě výzva."

„Hráč je od hraní, ne od mluvení. Vím, že když budu hrát dobře, tak budu nastupovat. Pokud se mi nebude dařit, hrát nebudu. Budu se snažit, abych splnil roli, kterou mi kouč dá,“ pokračuje směrem ke své pozici v mužstvu a zmiňuje Vladimíra Růžičku staršího s tím, že na vzájemnou spolupráci se těší. „Slyšel jsem spousty historek. Je to velmi úspěšný trenér, což dokázal v národním týmu a víceméně všude, kde byl,“ uvádí.

Jedním dechem pak hovoří o tom, jak současného zaměstnavatele vnímal jako soupeře. „Velmi nepříjemný tým, který hrál typický Růžův hokej, plný bruslení a střetů,“ vybavuje si. „Pro Chomutov byl minulý rok velmi úspěšný, jelikož se dostal do čtvrtfinále. Jednoznačně na to chceme letos navázat,“ hlásí bojovně.

Poprvé od sezony 2014-15 se znovu potká s Ivanem Humlem, největší útočnou posilu Pirátů však Tomáš Kudělka tentokrát bránit nebude. „Kärpät Oulu byl nepříjemný a velmi silný soupeř, který to předvedl i na umístěních v posledních letech. Měli spousty dobrých hráčů, mezi které patřil i Ivan,“ vzpomíná na souboje svého Lahti s finským gigantem. „Je to nepříjemný a bodový hokejista. Velmi silný na přesilovky, takže myslím, že udělá kus práce i pro Piráty,“ popisuje přednosti zkušeného středního útočníka.

Kudělka: Rád hraju na Moravě, ale z Chomutova to třeba uvidím jinak

Z aktuálního chomutovského kádru hrál Tomáš Kudělka pouze s jedním hráčem, jenž je také obráncem. „Osobně znám jenom Ondřeje Dlapu, se kterým jsme dva roky zpět hráli v Ostravě. Přes léto jsme si volali a bavili se, co a jak bude,“ přibližuje, kde čerpal cenné informace. Další nové spoluhráče poznal během extraligových duelů jako protivníky. „Je tady hodně kluků ze Slavie, hráli jsme proti sobě, takže se trochu známe. Kluci jsou super, snaží se mi pomáhat a věřím, že budeme dobrá parta,“ doplňuje ještě.

Někdejší naděje Ottawy si poprvé vyzkouší extraligu v českém klubu po celou sezonu, na začátku ročníku 2010-11 nastupoval Kudělka krátce za Pardubice, než vyrazil do TPS Turku. Navíc pochází z Valašska, takže nikoho nepřekvapí, že si oblíbil soupeře z východní části republiky. „Rád hraju na Moravě, ale z Chomutova to třeba uvidím jinak, nechám se překvapit. Ve Vítkovicích nebyl oblíbený Litvínov, což bude derby, takže se na vzájemné zápasy těším,“ konstatuje.

Už méně sdílný je, když dostane otázku na útočníka, který se mu v extralize nejhůř brání. „Vím, kdo je kdo a co očekávat, každou sezonu vylétne někdo jiný. Určitě mám nějaká jména, která bych mohl říct, ale nechci nikoho chválit,“ reaguje tajemně.

Piráti začali společnou přípravu. Chceme být do desítky, říká asistent Šťastný »

Na další ročník nejvyšší soutěže se připravoval v Ostravě, protože patřil do skupiny chomutovských hráčů, kteří trénovali na suchu individuálně. Důrazný obránce to přivítal, měl totiž prostor zotavit se po chirurgickém zákroku. „Minulou sezonu jsem nedohrál, protože jsem absolvoval operaci ramene, takže jsem to měl trochu komplikované. Dík patří Jakubovi Petrovi do Vítkovic, protože mi klub vyšel vstříc. Mohl jsem využívat halu, posilovnu a fyzioterapeuta s trenéry,“ děkuje na dálku.

Nyní už však vyhlíží přípravné zápasy proti celkům z Kontinentální ligy nebo předním extraligovým týmům loňského ročníku. „Máme v přípravě velmi těžké soupeře, což je dobře, jelikož nás dobře nachystají. Těším se na Omsk a možná Liberec,“ vypráví.

Vzhledem k operaci a přípravám na důležitý životní krok, který Tomáš Kudělka učiní ještě před úvodním vhazováním přípravy, nestihl ani pořádné volno. „Na dovolenou jsme s přítelkyní neměli čas, protože jsem se hned pustil do trénování, abych byl na sezonu dobře připravený, a měli jsme zařizování se svatbou. Klíčové bylo mé zdraví a partnerčiny státnice. Už se těšíme, až budeme moci být spolu v Chomutově, aby mohla chodit fandit,“ uzavírá plány se svou budoucí manželkou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz