Ani bojovný výkon na Američany nestačil, osmnáctka potřetí padla

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

10. února 2017, 21:09

Jan Havlovic

(HÄRNÖSAND, od našeho zpravodaje) Česká hokejová osmnáctka sehrála na Turnaji pěti zemí ve Švédsku třetí utkání ve třech dnech. V souboji s mladými Američany předvedl výběr Václava Varadi bojovný výkon, který však na vítězství nestačil. Rozhodla druhá třetina, ve které USA odskočilo na rozdíl tří branek. "Američané byli hratelní, ale stále děláme stejné chyby, což nás poté stojí zápasy," mrzelo střelce jediné české branky Filipa Zadinu.

Český tým vstoupil do zápasu proti favorizovaným Američanům poměrně dobře. Od úvodních minut byl aktivní a svého soupeře ke kotouči příliš nepouštěl. Čechy lehce přibrzdilo vyloučení Dvořáka, nicméně úvodní oslabení tohoto zápasu zvládl výběr Václava Varadi dobře. Poté měli dobré příležitosti Svoboda a Kern, avšak úvodní branku vstřelit nedokázali.

O první gól duelu se postaral americký útočník Michael Pastujov, který se dobře zorientoval před Vomáčkou a dokázal dostat kotouč za záda českého brankáře. Poté dostal výhodu přesilové hry také český tým. V početní výhodě si vedl velmi dobře, avšak chyběla častější střelba. Navzdory aktivnímu výkonu Češi odcházeli do kabin s jednobrankovým mankem.

Během první třetiny se národní tým prezentoval velmi důraznou hrou u mantinelu. „Pokud dokážeme dostat soupeře pod tlak, tak to vede k jejich chybám. Když jsme měli rychlejší přístup, tak Američané dělali chyby,“ okomentoval českou taktiku Filip Zadina.

Reprezentanti vstoupili i do druhé třetiny velmi dobře a dostali možnost přesilové hry. Podařilo se jim usadit v útočném pásmu, avšak žádná ze střel se neujala. Vyrovnaná partie pokračovala do poloviny zápasu. Po vyloučení Škvrněho a následném faulu Bednáře dostal americký výběr k dispozici minutu trvající přesilovou hru pět na tři.

Český tým měl štěstí při střele Hughese, po které zazvonila tyč, ale zvládl se ubránit. Dvacet sekund po konci vyloučení Škrvněho byl však vykázán na trestnou lavici Mikyska a Američané dostali druhou šanci. V tomto případě byla dvojnásobná přesilovka kratší, trvala necelou půl minutu, avšak USA se v jejím závěru dokázalo zásluhou Hughese prosadit podruhé v zápase.

Hra v oslabení nicméně českému týmu poměrně vycházela, což kvitoval i Zadina. „Řekli jsme si, co v oslabení hrát, a to jsme také dodrželi. To nás může jedině posunout do dalších zápasů,“ uvedl pardubický útočník.

Český tým byl po druhém gólu psychicky nalomený, což vyústilo ve třetí gól za zády Tomáše Vomáčky. Norris našel před brankou Granta Mismashe, který propasíroval puk přes českého beka do sítě. Po druhé třetině tak vedl americký výběr rozdílem tří branek.

V závěru třetí třetiny se český tým dostal na dostřel zásluhou Filipa Zadiny, který snižoval na 1:3. „Dostal jsem dobrou přihrávku, poměrně dobře jsem to trefil a spadlo to tam,“ popsal mladý útočník svou branku. V závěru zkoušela osmnáctka i hru bez brankáře, avšak kontaktní branku přidat nedokázala. Výkon v posledních minutách byl však pozitivem, s čímž souhlasil i Jan Kern. „Myslím si, že hra byla z naší strany pozitivní pouze v posledních pěti minutách, kdy jsme si dokázali vytvořit stabilnější tlak.“

Český tým absolvoval na Turnaji pěti zemí velmi těžký program, sehrál tři zápasy ve třech dnech. „Určitě to stálo hodně sil. Bylo to velmi náročné,“ okomentoval Kern náročný program na turnaji ve Švédsku. Poslední utkání sehraje český tým v neděli proti Rusku. „Do utkání s Rusy musíme jít s čistou hlavou. Odmakat to a uvidíme, co se stane,“ velí Filip Zadina, autor dvou českých branek na turnaji. 

ČESKO "18" – USA "18" 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Zadina (Nečas) – 13. Pastujov (Norris, Tkachuk), 34. Hughes (Reedy, Norris), 37. Mishmash (Norris, Knoepke).
Rozhodčí: Magnusson, Sjöberg – Laksola, Billing (všichni Švédsko).
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 34:39.
Diváci: 581.
Nejlepší hráči: Tomáš Vomáčka – Grant Mismash.
Česko "18": Vomáčka – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Buchtela – Kaut, Nečas, Zadina – Kern, Chytil, Svoboda – Hrabík, Chrtek, Novák – Przybyla, Škvrně, Dvořák – Václavek.
USA "18": Scheel – Miller, Inamoto, Kemp, Hughes, Gildon, Knoepke, Maniscalco, Farrance – Pastujov, Norris, Tkachuk – Tortora, Slaggert, Cockerill – Reedy, Barratt, Mismash – Hernandez, Dhooghe, Cassetti.

Další program turnaje pěti zemí ve Švédsku:

Sobota 11. února:
13:00 Rusko "18" – USA "18" (Sundsvall) 
16:30 Švédsko "18" – Finsko "18" (Sundsvall) 

Neděle 12. února:
12:00 Švédsko "18" – USA "18" (Sundsvall)
15:30 Česko "18" – Rusko "18" (Sundsvall)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz