Bartošák, Špaček, Brabenec či Tvrdík. Známá jména na ODM

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Slavné jméno kariéru nezaručí, ovšem správné hokejové geny do vínku přijdou vhod. Na Olympiádě dětí a mládeže se i letos ukazuje spousta hráčů, kteří mohou zkušenosti sbírat přímo od svých nejbližších.

Pavel Nešťák (Jihomoravský kraj)
Děda odehrál v nejvyšší československé soutěži 239 zápasů za Pardubice a Kometu. V Brně pak vychoval syna – brankáře, jenž s týmem v roce 1995 postoupil do extraligy. Krátce vyzkoušel i zámoří a na dva zápasy nakoukl do farmářské AHL, později vyhrál rakouský titul s Lincem. Další z Pavlů už kráčí v jeho gólmanských stopách.

Jakub Brabenec (Jihomoravský kraj)
Nejenom na jihu Moravy si moc dobře pamatují Kamila Brabence. Kromě Komety (kam se na konci minulé sezony krátce vrátil) strávil spoustu let v Českých Budějovicích nebo slovenském Zvolenu. Teď zvolna dohrává kariéru v Alpské lize, zatímco syn Jakub ji rozjíždí.

Adam Srdínko (Středočeský kraj)
Táta byl součástí slavné vsetínské éry, teď se už několik let věnuje trenéřině v pražské Slavii, kde působí u A-týmu coby asistent Milana Razýma. Jeho potomci zůstávají věrni obranářskému řemeslu. Jmenovec Jan ve starším dorostu sešívaných, Adam (na úvodním snímku) zase v mladším.

Šimon Marha (Královéhradecký kraj)
Jeden z nejznámějších královéhradeckých odchovanců Josef Marha odehrál 159 zápasů v NHL, pak se díky pěti švýcarským titulům stal legendou Davosu. S Šimonem loni hokejově přesídlili do Pardubic, ovšem na ODM rozhoduje bydliště.

Darek Bartošák (Moravskoslezský kraj)
Jako jediný se na tento seznam nedostal díky tatínkovi, nýbrž bratrovi. Vítkovický Patrik Bartošák se chystá na olympiádu do Jižní Koreje, o 10 let mladší Darek zase absolvuje tu mládežnickou. Taky brankář.

Stanislav Svozil (Olomoucký kraj)
Děda i táta bojovali za přerovské Zubry, další Stanislav na tom (zatím) není jinak. Kapitán Olomouckého kraje patří mezi nejperspektivnější české obránce svého věku.

Vojtěch Tvrdík (Pardubický kraj)
Tak trochu Marhův protipól. Michal Tvrdík toho nejvíc zažil v dresu Pardubic, včetně titulu v roce 2005, kariéru však dohrával u „sousedů“. V Hradci Králové nyní působí coby videotrenér extraligového A-mužstva, ale na ODM fandí kraji Pardubickému.

Adam Paleček (Pardubický kraj)
Vnuk legendy nejen v měřítku Pardubic. Josef Paleček byl v roce 2006 uveden do Síně slávy českého hokeje, ze světových šampionátů v letech 1972–74 má kompletní medailovou sbírku a spoustu práce u reprezentace odvedl i jako asistent trenéra.

Jakub Koudelka (Pardubický kraj)
Další pokračování východočeského příběhu. Martin Koudelka se do velkého hokeje dostal v Pardubicích, titul ale slavil paradoxně v roce 2011, kdy si do Třince odskočil z působení v hradeckých prvoligových barvách. Aktuálně vede sportovní třídy – v Dynamu. Syn mu už „utekl“ do akademických kategorií.

David Špaček (Plzeňský kraj)
Z vyprávění o „velkých“ olympiádách toho zná asi hodně. Tatínek Jaroslav nechyběl v Naganu a na dvou dalších turnajích, teď si balí kufry do Pchjongčchangu. David brousí zadní řady v mladším dorostu Třemošné.

Jan Vopat (Ústecký kraj)
Romana Vopata si fanoušci určitě spojují s tvrdými pěstmi, jeho starší bratr Jan nikdy tolik trestných minut nesbíral. Nyní působí dlouhá léta jako skaut St. Louis Blues a hokejové geny jistě podědili i jeho synové. Lukáš hraje v litvínovské juniorce, Jan v mladším dorostu.

Filip Maláč (Kraj Vysočina)
Táta brankář, syn brankář. Pavel Maláč během své kariéry nevystrčil paty z České republiky, nejlépe si ho asi pamatují fanoušci Komety z jejích prvoligových dob. Kromě toho ale postoupil do první ligy se Šumperkem a když se vrátíme do začátku 90. let, v juniorských reprezentacích bral zlato z ME U18 a bronz z MS U20.

Tobias Adam (Kraj Vysočina)
Brněnský klub nevynecháme ani tentokrát. Ovšem někdejší reprezentant Richard Adam si zahrál extraligu také ve Spartě, Kladnu a zejména Jihlavě. Tam nyní působí coby asistent trenéra juniorky, jeho syn Tobias do ni ještě bude muset dorůst.

Adam Turek (Zlínský kraj)
Trénoval extraligu v Česku i na Slovensku, nedávno se Josef Turek vrátil zpátky tam, kde svou kariéru začínal – do Vsetína. Na Lapači vede sportovní centrum mládeže i starší dorost, v mladším mu vyrůstá syn Adam.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz