Bern se utopil ve frustraci, Sparta psala historii. Chceme ještě dál! hlásí Forman

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Oulu, Jönköping a teď Bern. Pražská Sparta v Lize mistrů jede na plné obrátky, v náročném čtvrtfinále proti aktuálně druhému týmu švýcarské ligy odmakala další krásnou bitvu a psala historii. Jako první český klub postoupila do semifinále Ligy mistrů, což je pro Pražany významný úspěch. Nicméně nic tím nekončí. "Rádi bychom do finále a tam to celé vyhráli. CHL bereme hodně prestižně, kabina tím žije. Jsme daleko, ale chceme ještě dál," říká Miroslav Forman.

Odveta proti Bernu se Spartě náramně povedla, ovšem začátek měl lepší soupeř. Svěřencům trenérů Kalouse, Motáka a Vebra to tolik nebruslilo, nebýt skvělého Pöpperleho, mohl duel dopadnout jinak. Jenže po první pauze vlétlo na led úplně jiné mužstvo. Na trefu Mikuše z přesilovky po 39 vteřinách odpověděl Scherwey, v čase 35:28 ovšem zařídil vítězný gól Miroslav Forman. Sparťanský buldok skóroval střelou z úhlu a pohotově nachytal brankáře Genoniho. "Já to takhle zkouším, když nemám co udělat. Pro gólmana je to složité: buď vyrazí a někdo to dá do brány, nebo puk propadne za čáru. Jsem strašně rád, že to tam spadlo," popisuje.

Čtvrtfinálová bitva nabírala obrátky postupně, ovšem pak se rozjela. Hokej to byl výtečný. "Švýcaři jsou hodně nepříjemní, jejich liga má výbornou úroveň. U nich i v odvetě to byly těžké zápasy. Když pomineme první třetinu, zápas jsme zvládli super a zaslouženě vyhráli," těší Formana. Pražané rozhodli během prostředního dějství: ve 38. minutě nejprve využil dvojnásobnou početní výhodu Lukáš Pech, ve třetí třetině pak konstruktivní útočník předložil puk při oslabení parťákovi Petru Kumstátovi, který také mířil přesně.

"Švýcaři byli hodně zákeřní. Dělali zákroky, co se tady u nás nedějí. My museli zůstat v klidu, čeká nás semifinále, oni ho hrát nebudou."

Pech přitom naskočil po nemoci, předchozí extraligové duely musel vynechat. "Nebylo to ono. Měl jsem teploty a nemohl moc dýchat, takže jsem ani nebyl na tréninku. V pondělí jsem se akorát asi na dvacet minut sklouzl, abych si to osahal. A šel jsem do zápasu. Což bylo cítit," zmiňuje. Hrál ovšem jako dřív, gól a dvě nahrávky budiž jasnou vizitkou. "Jsem hlavně rád za vítězství. Gól mě těší, ale kdyby ho dal někdo jiný, a my vyhráli, byly by pocity úplně stejné," usměje se.

Skvělá Sparta přehrála Bern a je v semifinále CHL! Vítkovice končí »

Podobný scénář hosté nečekali. Přijeli si pro postup, klub s nejlepšími návštěvami v Evropě měl velké ambice. Jenže Sparta sokovi nedala šanci, což borci Bernu v závěru neunesli. Takový Moser si počínal jak šílenec, jezdil po ledě a hledal, koho sestřelit. Podobně někteří ostatní. Situaci nezvládli ani švédští rozhodčí Holm s Nordem, kteří nepochopitelně nepotrestali sekání na Procházku, tudíž ve finiši logicky tekly nervy a létaly pěsti. "Švýcaři byli hodně zákeřní. Dělali zákroky, co se tady u nás nedějí. Jestli takhle hrají... My museli zůstat v klidu, čeká nás semifinále, oni ho hrát nebudou. Nemohli jsme se nechat penalizovat," upozorňuje Forman.

Trenér Jalonen se do paměti pražských fanoušků zapsal jako úspěšný kouč Lva, teď ale jeho Bern zbytečně ztratil kredit. Hráči na ledě, kotel za bránou - fanoušci SC lili ve třetí třetině pivo na sebe i na hrací plochu. Pro Spartu nakonec dobře, že její hráči přežili frustraci protivníka bez zranění. "Nějaké škrábance tam jsou, ale podle mě nic vážného. Když se vyhraje takový zápas, všechno se rychle hojí. Nemáme informace, že by došlo k něčemu závažnému," uklidňuje asistent Jiří Veber.

"Všichni si pamatují jen vítěze. Postup je schůdek, stále nám zbývají dva další."

Závěrečné minuty jakoby provázely i nějaké ty resty z prvního utkání pod Alpami. "Už ve Švýcarsku to bylo dost vypjaté. Oni hrají takový kanadský hokej. Fyzicky, hodně agresivně. Ale my si nenechali nic líbit," souhlasí Forman. Sparta může slavit, klání zvládla bravurně. A těší se na další. V lednu čeká velké semifinále proti švédskému Växjö Lakers, které vyřadilo ZSC Curych. A během základní skupiny mimochodem nechalo za zády Mladou Boleslav.

"Já bych raději do Curychu, ve Švýcarsku se mi hodně líbí. Ale i Växjö má hezký stadion, je to pěkné město. Nemělo cenu si vybírat. Počkali jsme si na soupeře. Doufám, že to budou parádní zápasy, a že nás fanoušci podpoří," reaguje Lukáš Pech. Na Bern dorazilo přes šest tisíc diváků, CHL sbírá v hlavním městě plusové body. "Kolo od kola je to lepší, teď už byla atmosféra skvělá. Chceme všem fanouškům poděkovat, že nás podpořili. Kéž by jich příště bylo ještě víc. Myslím, že právě tohle by prestiži a vnímání soutěže u nás pomohlo," dodává Miroslav Forman.

Podle Pecha si Liga mistrů jednoznačně zaslouží pozornost. "Každý počáteční projekt se nějak rýsuje a hledá svoji tvář. My jsme toho důkazem, máme radost, že jsme došli takhle daleko. CHL je strašně zajímavá soutěž, vidíte různé týmy z celé Evropy a hráče třeba z NHL. Určitě je na co koukat," povídá. Sparta dokázala znovu postoupit, kam až míří její ambice? "Jsme v semifinále, ostatní je daleko. Nemá cenu na to myslet. Samozřejmě, nějaký sen tam je. Ale musíme jít postupnými kroky," vybízí Pech. Při zemi je i Jiří Veber: "Všichni si pamatují jen vítěze. Postup je schůdek, stále nám zbývají dva další," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz