Berra překvapil, Fribourg hledá brankáře. Ovlivní to českou legii?

Foto: Martin Tellinger

12. července 2017, 17:50

Václav Jáchim

Mysleli si, že je jasno. Že kádr pro příští sezonu mají pohromadě. Představitelé švýcarského Fribourgu angažovali dva nové cizince, k Romanu Červenkovi a Michalu Birnerovi se přidali Michal Řepík s norským obráncem Jonasem Holösem. Do branky byl připraven Reto Berra (na snímku). Navrátilec z NHL podepsal ve Fribourgu smlouvu, měl být jasnou jedničkou. Ovšem nebude. Švýcarský reprezentant překvapil, nečekaně podepsal Anaheimu a švýcarský klub musí bleskově hledat náhradu.

Potíž je v tom, že pod Alpami aktuálně není k dispozici žádný kvalitní gólman. Ve Fribourgu zůstal jen dvacetiletý Ludovic Waeber, dosavadní první brankář Benjamin Conz byl uvolněn do Ambri-Piotty. Kdyby měl sportovní manažer Christian Dubé křišťálovou kouli, Conze by si ponechal. Možná to mohl udělat do chvíle, kdy bude definitivně jisté, že nástup Berry nic neohrozí. Ale stalo se.

Klub, který po minulé mizerné sezoně chce nastartovat cestu vzhůru, je postaven před nečekaný problém. "Musíme hledat jiného brankáře. Reto Berra s námi má nadále platnou smlouvu, ta ale byla přerušena, neboť v případě podpisu do NHL to kontrakt umožňuje," řekl švýcarským médiím Dubé. Bývalý gólman Calgary, Colorada a naposledy farmy Floridy kývl na nabídku Anaheimu.

Ducks mají na soupisce Johna Gibsona a Ryana Millera, pokud se nestane nic nečekaného, Berru zase patrně potká farma. Pro Fribourg to ale není podstatné. Vedení operativně zvažuje všechny varianty, ve Švýcarsku jich moc není. Podle deníku Blick by mohl přicházet v úvahu Martin Gerber, ovšem dvaačtyřicetiletý bard se chystá ukončit kariéru. Volba nejspíš padne do ciziny. Bez práce je například Jakub Štěpánek, který loni na jaře slavil titul s Bernem a pod Alpami si udělal velmi dobré jméno.

Klub se dívá po maskovaných mužích ze zámoří, zvažuje veškeré dostupné možnosti. Pokud ale přijde cizinec, bude mít Fribourg jednoho zahraničního hráče nad limitem. Což by mohlo znamenat ohrožení pro českou legii. Jestliže si švýcarský klub ponechá pětici hokejistů s cizím pasem, jeden do utkání nezasáhne. Christian Dubé zatím tuto skutečnost nekomentoval, se všemi hráči a letními posilami prý počítá. Záležet bude na dalším vývoji.

Podle švýcarských stránek Planet Hockey by mohl být variantou do branky Kanaďan Barry Brust, což je překvapivá zvěst, protože někdejší gólman Los Angeles je na soupisce Slovanu Bratislava. Pravda, Brust se dosud nezapojil do tréninků pod vedením Miloše Říhy, ale s jeho angažmá se u slovenského účastníka KHL nadále počítalo. Alespoň tedy navenek.

Fribourg je každopádně v úzkých, bez zkušeného brankáře to v sezoně nepůjde. Pokud se klub dohodne se zahraniční posilou, může nadbytek krajánků pro některé ze stávajících znamenat komplikaci. Nucenou pauzu, malé herní využití nebo i případný odchod jinam. Mrzuté je, že až na Nora Holöse se to týká českých reprezentantů a účastníků posledního mistrovství světa. Roman Červenka s Michalem Birnerem oblékali dres klubu už v předchozím ročníku, Michal Řepík se na spolupráci dohodl v červnu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz