Bez McDavida, ale s posilami z NHL? Kanadská dvacítka zbrojí na Helsinky

Zdroj: sportsnet.ca

2. prosince 2015, 14:50

Václav Jáchim

Loni ukončili dlouhé čekání na další titul mistrů světa, junioři Kanady ovládli turnaj poprvé od roku 2009. A byla to velká sláva. Dvacítce javorových listů vrátili radost Connor McDavid, Anthony Duclair, Max Domi a další esa, která už nyní vídáme v NHL. Letošní výběr by rád na předchůdce navázal, sestava vypadá znovu hodně slibně. "Hráče jsme mapovali velmi pečlivě a věřím, že jsme našli ty pravé. Navíc ještě budou probíhat jednání s kluby NHL, zda nám některé hokejisty neuvolní," řekl stránkám kanadského svazu Scott Salmond, jenž se na nominaci podílel.

Kanaďané vědí, že musejí počítat s absencí McDavida (na snímku). Největší talent světového hokeje za poslední roky je zraněný, po úspěchu v loňském draftu navíc získal pevné místo u Edmonton Oilers a jeho budoucnost se už týká NHL, potažmo třeba dospělého šampionátu nebo Světového poháru.

Stavitelé kanadské juniorské reprezentace napínají zrak k dalším talentovaným hokejistům ročníků 1996 a 1997, kteří už pronikli mezi zámořskou elitu, nicméně teoreticky by mohli dostat souhlas k účasti na turnaji v Helsinkách. Věkově do této kategorie stále patří obránce Aaron Ekblad, ale majiteli zlata z MS v Praze a zadákovi Floridy je už soupeření juniorů těsné. Větší šance by mohla být u některých útočníků.

Do kanadského výběru by za určitých okolností mohli dorazit Jake Virtanen, Jared McKann (oba Vancouver), Robby Fabbri (St. Louis), Sam Bennett z Calgary. Vedení Hockey Canada vyčkává, loni krátce před šampionátem získalo z NHL kupříkladu Anthonyho Duclaira (New York Rangers) a Curtise Lazara (Ottawa), čárky za starty v NHL tehdy měli rovněž Darnell Nurse (Edmonton) a Sam Reinhart (Buffalo).

Ale i kdyby letošní tým už žádnou hráčskou injekci nezískal, bude silný. V širší nominace má kouč Dave Lowry zatím k dispozici dva brankáře, jedenáct obránců a 17 útočníků. Kanaďané se sejdou už 10. prosince v Etobicoke v provincii Ontario, sehrají dva modelové zápasy a po dalším víkendu odletí do Finska, kde rozbijí základní tábor. Junioři javorových listů absolvují jedno přípravné klání i proti české reprezentaci, konkrétně 20. prosince v Imatře.

Trojice hráčů z aktuálního kádru pamatuje loňský triumf v Torontu a Montrealu, zlaté medaile tehdy získali Joe Hicketts, Brayden Point a Lawson Crouse. Řada hokejistů uspěla v prvních kolech dvou posledních draftů NHL - Sam Bennett byl v roce 2014 celkovou čtyřkou, Dylan Strome se letos stal číslem tři, hned po něm přišel na řadu Mitchell Marner. Mnozí z hráčů se v minulosti zúčastnili Memoriálu Ivana Hlinky, jako poslední útočník Pierre-Luc Dubois, který se v Břeclavi představil letos a je nejmladším členem současné kanadské dvacítky.

Nominace kanadské dvacítky na přípravu před MS ve Finsku:

Brankáři:
Mackenzie Blackwood (Barrie, OHL), Mason McDonald (Cgarlottetown, QMJHL).

Obránci:
Joe Hicketts (Victoria, WHL), Travis Sanheim (Calgary, WHL), Jakob Chychrun (Sarnia, OHL), Thomas Chabot (Saint John, QMJHL), Travis Dermott (Erie, OHL), Vince Dunn (Niagara), Haydn Fleury (Red Deer, WHL), Brandon Hickey (Boston Univ., HE), Noah Juulsen (Everett, WHL), Roland McKeown (Kingston, OHL), Jake Walman (Providence Coillege, HE). 

Útočníci:
Brayden Point (Moose Jaw, WHL), Lawson Crouse, Spencer Watson (oba Kingston, OHL), Rourke Chartier, Nick Merkley (oba Kelowna, WHL), Mathew Barzal (Seattle, WHL), Travis Konecny (Ottawa, OHL), Michael Dal Colle (Oshawa, WHL), Anthony Beauvillier (Shawinigan, QMJHL), Pierre-Luc Dubois (Cape Breton, QMJHL), Julien Gauthier (Val-d´Or, QMJHL), Jayce Hawryluk, John Quenneville (oba Brandon, WHL), Mitchell Marner (London, OHL), Brendan Perlini (Niagara, OHL), Mitchell Stephens (Saginaw, OHL), Dylan Strome (Erie, OHL).

Trenéři: Dave Lowry, Dominique Ducharme, Kelly McCrimmon a Trevor Letowski.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz