Birner chválí Vítkovice, do Výtiska si ale rýpnul. Asi se mě bál, směje se

Foto: gotteron.ch

7. prosince 2016, 14:51

Jan Šimek

Tři hlavní útočné zbraně Fribourgu? Julien Sprunger a dva Češi. Roman Červenka s Michalem Birnerem. Elitní formace švýcarského celku zlobila také v Ostravě a Vítkovice srazila do kolen. Kapitán Sprunger nasázel hattrick a řádilo i české duo. Červenka zapsal čtyři body a Birner jednou asistoval. Navrch nevyužil dvě tutové šance. „Cizinci by měli být vůdčími osobnostmi. Je to naše práce a snažíme se to dělat,“ hlásí útočník Michal Birner.

Vstup do čtvrtfinále Ligy mistrů Fribourg zvládl s přehledem. Z Vítkovic si veze výhru a tříbrankový náskok k dobru. „Bereme to jako dvojzápas. Jedno vítězství ještě nic neznamená. Všichni jsme to viděli v minulém kole, když Sparta doma prohrála docela velkým rozdílem, a pak to otočila a nakonec postoupila. Je to jen první krok. My se musíme nachystat zodpovědně i na další utkání. I když k postupu máme samozřejmě blíž,“ hovoří střídmě.

„Kolem naší brány jsme nedůrazní a soupeře to tam nebolí.“ 

V uplynulé sezoně získal v Tipsport extralize titul s Bílými Tygry. Pod Ještěd se mohl vrátit znovu. Tentokrát jako soupeř. Vítkovice ale úřadujícího šampiona ze CHL vyřadily. „Do Liberce se mi moc nechtělo. Mám tam spoustu kamarádů a tamní organizace je mi hrozně moc blízká. Bylo by to pro mě hodně emotivní, proto vyplynulo dobře, že jsme jeli sem,“ překvapuje třicetiletý borec.

Ten načal letošní ročník v Čeljabinsku, pak následoval přesun do Fribourgu. V něm se sešel s Romanem Červenkou, se kterým pravidelně nastupuje v první formaci. České duo hraje v ofenzivě švýcarského celku velkou roli. „Od toho tam jsme. Ve Švýcarsku to tak chodí. V základní sestavě mohou být jen čtyři cizinci, takže by měli být vůdčími osobnostmi. Je to naše práce a snažíme se to dělat,“ vysvětluje Birner.

Červenka v Ostravě zářil a vládne produktivitě. Hradec ale neposílí »

Ten je v malém městečku na břehu řeky Saany nadmíru spokojen. „Moje očekávání to absolutně splnilo. Jsem tam spokojený jak po hokejové, tak životní stránce. Jsem rád, že jsem v tomhle klubu dostal šanci. Smlouvu mám do konce sezony. Pak se uvidí,“ hlásí zkušený útočník, který má za sebou angažmá v Rusku, Finsku, ale i zámoří.

Liga mistrů vychází Fribourgu na jedničku, v domácí soutěži se mu ale tolik nedaří. Prohrál čtyřikrát v řadě a v tabulce je předposlední. „Náš problém se ukázal i teď. Jsme docela dobří směrem dopředu, ale vzadu děláme strašné chyby. Hlavně kolem naší brány jsme nedůrazní a soupeře to tam nebolí. Z Liberce jsem byl zvyklý, že i když jsme třeba byli docela dost vylučovaní, stejně jsme byli kolem naší brány důrazní. Druhý tým to bolelo a do Liberce nikdo nechtěl jezdit,“ tvrdí.

Honza ví, jaké váhy zvedám v posilovně

Zpátky k CHL. Švýcarský tým si z Vítkovic odnesl výhru 5:2, ale pro vítězství mu do kapsy samo nespadlo. „Výsledkem jsme možná byli lepší, ale tohle jsou úplně jiné Vítkovice, než byly minulou sezonu. Hrají výborný a moderní hokej. Je vidět, že současní trenéři to dělají hodně dobře. Tým se oproti loňské sezoně strašně zvedl. Považuji je za černého koně extraligy. Co jsem měl možnost sledovat poslední zápas se Spartou, víc než polovinu utkání byly lepší, než Sparta. I teď tam byly pasáže, kdy byly Vítkovice mnohem lepší, než my. Podržel nás gólman,“ přiznává Birner.

Ten v jednom souboji dokonce lehce dohrál Jana Výtiska, kamaráda z Liberce. „On upadl sám. Nemám sílu na to, abych jej srazil k zemi,“ usmívá se. „Asi se mě trochu bál. Honza ví, jaké váhy zvedám v posilovně, takže se asi trochu lekl,“ vtipkuje.

Pak ale trochu zvážní. „Před zápasem jsme se pozdravili. Ještě se asi uvidíme ve Švýcarsku a prohodíme pár slov. Je vždycky příjemné vidět se s někým, s kým jste udělali úspěch, jako my dva minulou sezonu,“ uzavírá Michal Birner.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz