Blaťák bojuje s časem, i kvůli Růžičkovi. Jsem rád, že má trpělivost, hlásí

Foto: isport.blesk.cz

1. dubna 2015, 13:15

Václav Jáchim

V národním týmu hrál naposledy na šampionátu 2012, kde pomohl k zisku bronzových medailí. Elitní výběr od té doby na cenné kovy čeká, Miroslav Blaťák už možná v podvědomí počítal, že je jeho reprezentační kariéra chýlí ke konci. Ale kdepak! Mistr světa 2010 je zpátky. Tedy lépe řečeno, téměř zpátky. Blaťák bojuje s časem, podstupuje léčbu krevní sraženiny ve stehenním svalu a doufá, že co nevidět zahájí trénink. "Léčba probíhá u Pavla Koláře. Chodím tam každý den, trošku se to zlepšilo. Ale pořád to mám zatuhlé, dneska jdu na ultrazvuk, kde se na mě podívají, jestli se to zlepšilo," povídá.

Zatímco se ostatní reprezentanti potí v trénincích a chystají se na úvodní zápasy Euro Hockey Challenge, zadák Omsku podstupuje léčení. "Mám klasického koňara, už to bude přes čtrnáct dní, co jsem se zranil. Abych řekl pravdu, při zápase jsem to moc necítil, protože jsem poslední dobou hrál pod práškama. Měl jsem zlomený prst, takže jsem na každé utkání dostával něco na uklidnění. Tím pádem jsem koňara moc necítil, ani jsem si neříkal, že jde extrémní zranění," konstatuje.

Nicméně zdravotní problém není jednoduchý, Blaťák potřeboval určitý prostor, aby se dal dohromady. "Já doufám, že co nejdřív naskočím do přípravy. Proto jsem s týmem celou dobu v Praze a léčím to," říká. Kdyby to šlo, výstroj by oblékl hned. "Uvidíme, kdy přesně to bude. Na led bych chtěl jít po Velikonocích. Pan Kolář řekl, že to vidí na deset dní léčby a klidu, tedy do konce tohoto týdne."

Blaťák je poctivý pacient. Povzbudilo ho, že cítí podporu od Vladimíra Růžičky. "Jsem strašně moc rád, že má trenér trpělivost a čeká, až budu v pořádku," vzkazuje. Zranění bere jako součást své práce. "V reprezentaci jsem dlouho nebyl, trápila mě zranění. Nějaká ta třísla. Člověk už také není nejmladší, roky přibývají." Kdyby nezavolala reprezentace, měl by zkušený bek po sezoně. "Moc mě potěšilo, že se trenér Růžička ozval. Říkal jsem mu, že jestli bude chtít, tak určitě přijedu. Ať jsem v jakémkoli stavu. Domluvili jsme se, že se na mě podívá pan Kolář, a pak uvidíme, jestli to půjde."

Růžička v úterý přiznal, že má na Blaťáka jen ty nejlepší vzpomínky. Zkušený bek mu odmakal spoustu mezistátních utkání. Nejen ta klíčová na zlatém šampionátu v Německu 2010. Důvěra je vzájemná. "Nemohu říci jedno špatné slovo. Kdykoli jsem pod Vláďou Růžičkou hrál, vždycky byla perfektní nálada. Všichni hráči ho mají rádi," chválí. Blaťák nastupoval i pod trenérem Hadamczikem, ale po MS 2012 už pozván nebyl. Bývalý obránce Ufy či švédské Mory si ovšem nestěžuje. "To musí tak brát. Však je spousta dobrých, výborných hráčů, národní tým má z čeho vybírat. Podle mě se to musí promíchat. Všichni stárneme a je třeba dívat se i na mladší," povídá.

Teď se ale Blaťák pere, aby zase oblékl reprezentační dres. Symbolicky před šampionátem v Praze. "Je to lákadlo, ale tohle platí u každého mistrovství světa," říká. Obránci z Evropy by mohli mít vzhledem k situaci v NHL docela slibné šance. "Nevím, co má Růža v hlavě. Je to na něm. Každý hráč udělá maximum, aby se na turnaj dostal. Záleží na trenérovi, na tom, jakým stylem bude chtít hrát."

Podle určitých spekulací by se mohlo stát, že se kroky Blaťáka a Růžičky potkají i na klubové scéně. Reprezentační kouč je hlavním kandidátem na místo nástupce Fina Summanena. "Ale mně v Omsku končí smlouva," namítá odchovanec zlínského hokeje. "Tak uvidíme, jak to dopadne. Kdyby do klubu přišel trenér Růžička a měl o mě zájem, určitě bych to zvažoval," hlásí. Blaťák v Avangardu odkroutil celý ročník, ačkoli se původně spekulovalo, že se rozloučí. "Byla tam nějaké rozpory s trenérem. že mě nechce a tak. Pak jsem začal hrát a nakonec bez problémů." Co bude dál? Nehrozí po letech v KHL návrat domů? "To nevím, těžko říci. Jako jo, něco už proběhlo, že bych šel blíž k domovu. Uvidíme, teď fakt nevím," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz