Blesková změna žolíka Tolvanena. Jakmile skončí v Jokeritu, posílí Nashville

Skvěle si vedl v ruské KHL i finské reprezentaci, osmnáctiletý útočník Eeli Tolvanen se představil na olympijských hrách i na šampionátu dvacetiletých. Teď ho čeká blesková změna. Hokejista Jokeritu Helsinky sice bojuje v play off ruské soutěže, ovšem jakmile jeho tým vypadne, Tolvanen okamžitě sedne do letadla a vyrazí za Atlantik, kde oblékne dres Nashvillu. Podle listu Ilta-Sanomat je akce připravena do posledních detailů.

Jokerit Helsinky hraje v sérii čtvrtfinále play off s CSKA Moskva a ztrácí 1:3 na zápasy. Dnes se v ruské metropoli uskuteční celkově pátá bitva, pokud Jokerit neuspěje, bude mít po sezoně. Tolvanen však nikoli. V tom případě dojde na předběžně uzavřenou domluvu a jeho rychlý přesun do NHL.

Práva na finského šikulu drží v zámoří Nashville Predators, kteří si hráče zamluvili na konci prvního kola draftu 2017. Už tehdy si generální manažer David Poile mnul ruce, v Tolvanenovi vidí budoucí ofenzivní oporu organizace. "Eeli má velké předpoklady, je hokejově vyspělý po všech stránkách," řekl tehdy. Po šampionátu juniorů v Buffalu zopakoval totéž, navíc s dovětkem, že by finského mladíka rád co nejdřív podepsal.

Predators nabídli Tolvanenovi kontrakt, útočník byl však vázán v Jokeritu Helsinky, navíc snil sen o startu na olympijských hrách. Povedlo se, Finové se sice v Koreji neprobili do medailových kol, ale Tolvanen si připsal první velký turnaj kariéry. Zahrál výborně. Trenér Marjamäki s mladou nadějí počítal i pro MS v Dánsku, ovšem teď je tenhle záměr s otazníkem.

Jak totiž uvedl list Ilta-Sanomat, Tolvanen míří do NHL. Podle uvedeného zdroje už hráč uzavřel s Predátory kontrakt, má jít o standardní tříletou smlouvu pro nováčky. Ani jedna strana to zatím oficiálně nepotvrdila, vzhledem k účasti Jokeritu v play off KHL to ani nebylo možné. Nicméně pokud půjde dál CSKA Moskva, Tolvanen se přesune do Spojených států a hned by měl naskočit do NHL. Letenky už má objednané. Základní část slavné ligy končí 9. dubna, poté vypuknou boje ve Stanley Cupu. Hokejisté Nashvillu hrají znamenitě, se 106 body vedou tabulku Západní konference a v play off budou mít velké ambice.

Start Tolvanena na MS v Dánsku je tím pádem nepravděpodobný. Kouč finské reprezentace Lauri Marjamäki a manažer výběru Jere Lehtinen podstoupili v uplynulých dnech cestu po utkáních NHL. V akci viděli 26 finských hráčů a začali sondovat, se kterými by mohli počítat pro šampionát. Možností je spousta, nabízejí se kupříkladu Aleksander Barkov z Floridy nebo Sami Vatanen z New Jersey, v Carolině hrají výborně Teuvo Teraväinen a Sebastian Aho. Jasno ale ještě není, všichni hokejisté musejí projít zdravotními prohlídkami, někteří se cítí unaveni. Trenér Marjamäki proto jména případných posil zatím nezveřejnil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz