Boleslav skolila švédské hvězdy a v CHL žije. Snažíme se, co to jde, hlásí Lukáš

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

O historické premiéře v Lize mistrů měli jiné představy. Hokejisté Mladé Boleslavi začínali dvojbojem na cestovatelsky divoké trase Minsk - Växjö, před domácími odvetami toužili vytěžit nějaké bodíky, aby zamířili za postupem do play off. Ovšem mise dopadla mizerně: Středočeši padli v Bělorusku 3:4 a pak nakoupili příděl 3:7 od aktuálního švédského mistra. Stejný sok dorazil do města aut v neděli, kdyby svěřenci trenérů Výborného a Jelínka znovu neuspěli, stala by se pro ne CHL jen krátkou smutnou epizodou.

Jenže semifinalisté posledního extraligového play off zabrali a ukázali, že jsou bojovníci. Posledního vítěze švédské SHL dokázali položit na lopatky, přitom ještě v 59. minutě prohrávali. Pak ale domácí odvolali gólmana Lukáše a Orsava v čase 59:01 vyrovnal. Následovalo prodloužení, v němž hostující Platt trefil tyč, při samostatných nájezdech rozhodl o boleslavské radosti přesný Lenc.

Není divu, že Bruslařský klub má v CHL konečně lepší náladu. "Nastoupili jsme proti kvalitnímu soupeři, myslím, že to bylo i fajn pro diváky. Pro nás to naštěstí mělo dobrý konec, celkově bych řekl, že to byl hodně slušný zápas," pochvaluje si Jan Lukáš. Někdejší brankář Sparty, Lva či Olomouce se na konci minulého ročníku tužil v mezinárodní EBEL, proti Växjö dostal přednost před finskou posilou Tuomasem Tarkkim.

A Lukáš přispěl k cennému skalpu mužstva, v jehož řadách nastupují borci ošlehaní NHL jako Leino, Murphy, Hennessy, Everberg, Reddox, Platt, brankář Eriksson, nebo finský vicemistr světa 2014 Palola. Mladá Boleslav získala dva důležité bodíky a je ve hře o průnik ze základní skupiny, hodně důležitý bude v tomto ohledu také úterní zápas v Minsku, kam se švédský klub z České republiky přesunul. "Jsme rádi za každý bod, víme, že máme šanci pořád postoupit. Snažíme se, co to jde. cestování je náročnější, ale patří k tomu. Každopádně se pokusíme vybojovat účast v play off," slibuje Lukáš.

V boleslavském týmu je řada hokejistů, která už má na pažbě dostatek úspěchů. Vampola s Klepišem získalo zlato na MS 2010, jedenáct hráčů nedělní sestavy si zahrálo za reprezentaci dospělých, další jako Hyka, Musil a další po téhle metě šilhají. Jenže CHL je specifická, klade vysoké nároky, ostruhy z mezinárodních bitev se nedají ničím nahradit. "Pro nás je to velká zkušenost. V sezoně k něčemu podobnému není příležitost, teď máme možnost porovnat se s výbornými týmy a odkoukat něco nového," přidává Jan Lukáš.

Úroveň duelů je každopádně odlišná, než kdyby Bruslaři nastoupili proti tuzemským sokům. Stejně tak náboj i motivace. "Měli jsme zápasy s účastníky WSM Ligy, což byl samozřejmě jiný hokej. V Lize mistrů jsme se museli přizpůsobit tempu a kvalitám zahraničních klubů. Nasazení je určitě srovnatelné s extraligou, v play off je to pak úplně maximální. Pro nás jenom dobře, když do toho naskočíme už teď. Sezona bude dlouhá, ale to je vlastně vždycky," usmívá se Lukáš závěrem.

Hokejisté Mladé Boleslavi zachránili naděje a v CHL stále žijí. Skalpem Växjo částečně vykoupili hříchy za úvodní dvě porážky, především ta z Minsku bezpochyby mrzela. Právě s tamní Juností se Středočeši poperou o postup, důležitý duel se hraje v úterý 6. září od 18 hodin. Ještě předtím se doma představí ve dvou přípravných kláních - 30. srpna přijede Plzeň, 2. září pak České Budějovice. Oba zápasy startují v 17:30 hodin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz