Brankáři pro World Cup? Jedničkou Mrázek nebo Neuvirth, Pavelec náhradníkem

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Brankářský rébus je vyřešen,Český národní tým má před Světovým pohárem k dispozici tři špičkové gólmany, o pozici jedničky si to rozdají dva - podle abecedy Petr Mrázek a Michal Neuvirth (oba na snímku). Ondřej Pavelec začne jako trojka. "Neuvirth s Mrázkem dostanou v přípravě po jednom zápase s Ruskem, v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky do 23 let pak nasadíme jednoho z nich. Turnaj má určitý program a my nemáme čas na to, abych poslali chytat všechny tři gólmany," vysvětluje hlavní trenér Josef Jandač.

Trenéři oznámili brankářům rozhodnutí už po nedělním srazu. Všichni vědí, na čem jsou. "Když jsme dělali první nominaci, a potřebovali jsme ušetřit jedno místo do pole, zapsali jsme všechny tři brankáře. S Ondrou Pavelcem jsme tehdy situaci probrali,on byl zraněný a až tolik nechytal. Neuvi s Mrázkem měli v tu dobu lepší fázi sezony. Ondra to věděl. Když jsme se ho na tu situaci ptali, odpověděl, že roli přijímá. Zažil několik turnajů, kdy se něco přihodilo. Jel jako dvojka nebo trojka a nakonec chytal. Naprosto to respektuje," připomíná Jandač.

Z jeho slov vyplývá, že Mrázek a Neuvirth svedou pomyslný souboj o roli maskovaného muže číslo jedna. "Myslím, že si to trošičku rozdají," souhlasí kouč. "Nechtěli jsme dopředu určovat jedničku, protože bychom trošku demotivovali toho druhého brankáře. Jsme na začátku sezony a nikdy nevíte, v jakém rozpoložení na startu sezony brankáři budou. Chceme je vidět na ledě, malinko jsme to postavili i jako soutěž, aby měli motivaci," doplňuje Josef Jandač.

Brankáři dostali základní informaci. Uvědomují si, jak se věci mají. "V neděli a dneska jsme se s trenérem bavili. Řekl nám představu, do té doby jsem nevěděl, jaké s námi mají plány. Jsem rád, že mám tu možnost si zachytat," kvituje Petr Mrázek. Gólman Detroitu je zvyklý bojovat o místo v kleci, on ani Neuvirth zatím nemají nic jistého. "Uvidíme, jsou tři přípravné zápasy, pak tři ve skupině Světového poháru. Já bych to nebral za souboj, kdo si to vychytá. Jde o krátký turnaj. "Kdo bude mít formu, půjde do brány," povídá.  V pondělí absolvoval národní tým první společný trénink. "Jsem na ledě třetím týdnem, uvidíme, jak to půjde. Zápas a trénink, to je něco úplně jiného." Kde hledat hlavní zbraně českého výběru? "Myslím, že partu máme výbornou. Pokud dokážeme zahrát jako tým, tak tam šance určitě je. Musíme makat na sto procent, pak věřím, že na Světovém poháru něco dokážeme uhrát," hlásí.

Také Michal Neuvirth je vděčný za šanci, v bráně udělá maximum, aby pomohl týmu. "Trenéři nám řekli, že já a Mráza bychom si měli rozdělit první dva zápasy. Celkově se na Světový pohár moc těším. Je velká čest, že tady mohu být. A doufám, že až se přiblíží první zápas, v němž nastoupím, tak budu dobře připravený." Přiznává, že před prvním tréninkem měl trošku obavy. "Dva dny jsem nebyl na ledě, ale cítím se skvěle. Myslím, že tenhle turnaj a zápasy mě daleko lépe připraví do sezony než klasický tréninkový kemp v klubu." Gólman Philadelphie už také mimo jiné řešil, jak bude vypadat domluva s obránci. "Pokřiky proběhnou v angličtině. Všichni jsme na to zvyklí, bude to lepší. V angličtině jsou slovíčka kratší a komunikace díky tomu rychlejší," usměje se.

Pozice třetího brankáře připadla tomu nejzkušenějšímu a nejstaršímu. Ondřej Pavelec však roli přijímá s nadhledem. "Jsme tady tři gólmani, všichni se do brány narvat nemůžeme. Když jsem mluvil po první nominaci s trenérem Jandačem, padla tahle otázka. Odpověděl jsem, že budu rád součástí mužstva. Několikrát jsem zažil, že nakonec chytá gólman, který začínal jako druhý nebo třetí. Například na mistrovství světa 2015 v Praze," zmiňuje. V jeho hlasu nepoznáte stopy vzteku či špatné nálady. "Kdybyste se zeptali hráče ze čtvrté lajny, jestli chce jít do první, odpoví ano. Stejně tak každý gólman, v reprezentaci nebo v klubu. To je naprosto normální. Ale situace je taková a já myslím, že to bude naprosto v pohodě," dodává.

Netají, jak se na World Cup těší. "Co jsem mluvil s klukama, kteří zažili Světový pohár 2004, tak se shodovali, že šlo o jeden z nejlepších turnajů, na kterém kdy byli. Byl jsem na mistrovství světa, na olympiádě, teď bych to mohl všechno zkompletovat. Bude to neuvěřitelná akce pro všechny z realizačního týmu i pro nás hráče," nepochybuje. Ačkoli má na pažbě mraky těžkých zápasů a zažil i hodně mezinárodních turnajů, mladší kolegy brankáře nechá spíš v klidu. "Určitě nebudu ten, který by za klukama přišel a říkal jim, co mají dělat. Oba chytají NHL, vědí, že je do soutěže něco dostalo. Kvůli Světovému poháru nebudou měnit něco, co jim fungovalo - to by bylo špatně. Jsou zkušení, poradí si. Navíc nejde jen o gólmany. Bude to o celé bandě, ne jen o jednotlivcích," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz