Byl jsem nervóznější než obvykle, hlásí Škarek. Příprava dvacítku zocelila

Foto: iihf.com

27. prosince 2016, 14:20

Václav Jáchim

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Když odjížděl na kemp dvacítky do Kanady, Jakub Škarek si hlavně přál, aby se coby sedmnáctiletý bažant dostal do konečné nominace. Nakonec právě on dostal příležitosti a z branky čelil finským obhájcům titulu. V úvodu se musel srovnat s tíhou utkání, ovšem pak předvedl kvalitní výkon. "Strašně mi pomohli kluci, zblokovali spoustu střel. Děkuju jim, že mi ulehčili premiéru za dvacítku na mistrovství světa," hlásí upřímně.

Vstup do turnaje vyšel juniorům náramně, vítězství nad jedním z favoritů je vynikající bonus do dalších bojů v základní skupině. "Z naší strany určitě dobře zvládnuté utkání - takticky u herně. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Že jsme měli víc šancí než Finové," připomíná.

Sám přispěl spolehlivostí a klidem. Zvládnout tak náročný zápas není pro mladého hráče nikdy nic snadného. Škarek potvrzuje, že si to uvědomoval. "Před utkáním jsem byl docela dost nervózní. Víc než obvykle," poví. V duelu inkasoval jen jednou, v deváté minutě ho překonal útočník Luoto a rychle odpověděl na české vedení. "Šlo o smolný gól. Udělal jsem zbytečný pohyb na prostředek, jelikož jsem počítal, že ten Fin přihraje. Musím říci, že ta branka jde na můj vrub. Kluci to naštěstí otočili, já to pak ze sebe dostal. Po gólu ze mě všechno spadlo, řekl jsem si, že už to snad horší být nemůže. Chytal jsem v klidu. Situace tam už nějak těžké nebyly, snad jen dvě tři vážnější. Ostatní mi přišly normální."

Jihlavský brankář, jenž v letošní Tipsport extralize úspěšně vypomohl pražské Spartě, si vyzkoušel, jak se čapou puky v domácím prostředí Montreal Canadiens. A kde je doma Jakubův velký vzor. "V hlavě jsem měl, že ve stejném brankovišti chytá i Carey Price. Chtěl bych být jednou jako on," povídá. Ale to je tajný sen, Škarka teď především těší, že český výběr dokázal zapomenout na nepovedenou přípravu. "Bylo dobře, že jsme sehráli proti Kanadě a Americe tři utkání. Postupně se naše hra zlepšovala a já věřil, že to bude dobré. Že jsme nachystaní. Ty zápasy nám daly hodně, po herní i psychické stránce nás zocelily," upozorňuje.

Trenér Jakub Petr přiznal, že strategii na Finy vymýšlel jeho štáb s velkým předstihem. Brankářská jednotka taktéž. "Na jejich situace jsme se chystali z našeho hlediska, finské přesilovky jsme probírali s klukama na videu. Věděli jsme, co soupeř hraje. To samé platí i před Švýcary. Je nám jasné, že čeká další těžký zápas. Ale pokud zopakujeme výkon z toho úvodního, tak věřím, že to zvládneme," pokračuje. Druhý duel dvacítky na šampionátu startuje dnes do 19 hodin českého času, hokejisté měli minimální čas na odpočinek. "Ale každý má hodně natrénováno, tohle bychom měli v pohodě dát. Po Finech jsme se všichni dostatečně vyspali. Navíc jsme vyhráli, což regeneraci vždycky urychlí," dodává.

Škarek sice zahájil mistrovství světa v české kleci, ale jedničkou týmu není. "Začal jsem já, uvidíme, jak to bude dál. Po pravdě jsem byl docela překvapený, že trenéři ukázali na mě. Protože Dan Vladař je výborný gólman, chytá na farmě v Providence. Má za sebou hodně zápasů výborné úrovně," zmíní. Důvěry si vážil. "Když jsem se to dozvěděl, tak jsem byl už stoprocentně koncentrovaný. Pokud na mě trenéři ukáží znovu, budu jenom rád. Když třeba ne, budu Dana podporovat, aby se mu dařilo. Aby to šlo týmu," potvrzuje.

Češi nyní mají jedinečnou možnost vykročit za postupem do play off. Pokud proti Švýcarům potvrdí skalp finských obhájců, bude to z jejich pohledu start šampionátu, jak se patří. "První vítězství se podepíše na naší psychice, cítíme se lépe. Porazit tady loňské mistry světa, to se nepovede každému. Na úvod turnaje to je jenom dobré. Jestliže budeme takhle pokračovat, jsme schopni sehrát vyrovnané partie s každým. A určitě tyhle soupeře můžeme i porážet," doplňuje závěrem Jakub Škarek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz