Bývalí Galové v zemi Lega. Kdo jsou čeští fanoušci s pozoruhodnými helmami?

Foto: Roman Kučera

14. května 2018, 17:22

Roman Kučera

(KODAŇ, od našeho spolupracovníka) V táboře českých fanoušků se pohybuje šestice v národních barvách, která má na hlavě speciální helmice, jako by byly z lega. Nejdříve jsem myslel, že to koupili někde v Dánsku, vždyť vlajková loď dánského hračkářství by si jistě nenechala ujít tuto reklamní příležitost. Leč, není tomu tak. Žádný Dán ani nikdo jiný zde podobnou helmu nemá. Bylo nutné záhadě přijít na kloub.

Setkat se s nimi je jednoduché, stačí zajít do největšího kotle za brankou. O přestávce jdeme na pivo a začíná velmi neformální hovor v hloučku, kdy na otázky odpovídá šest lidí téměř sborově a chvílemi nebylo poznat, kdo je dotazující se a kdo je dotazovaný.

Kdo z vás mi chce odpovídat? 
Vezmeme to třeba postupně, já su Obelix.

V tu chvíli se mi rozsvítilo v hlavě...

Ježiš, nebyl tys v Paříži za Obelixe? Teď mi to dochází, vy jste ti Galové!
Ano, on byl Asterix, já Obelix. U mě je to tím zjevem dané. A čtyři z nás byli další Galové.

Omlouvám se jim a musím jim přiznat, že kostýmy byly tak dokonalé, že z nich udělaly jiné lidi.

Foto: Roman Kučera

Jak dlouho už jezdíte na MS?
Už od roku 2004. Ale nápad vzít si kostýmy máme teprve druhý rok. Ve Francii to byl úspěch, takže jsme se rozhodli připravit něco ke každé zemi, do které pojedeme. Od pohádkové postavy po třeba výrobek, symbol, něco takového. Do Dánska nás napadlo Lego.

Vy s ním máte něco společného?
Odmalička si s ním hrajeme.

Když vidím velikost těch kostek, to je něco většího než duplo...
To jsou megaboxy. Kdybychom to kupovali ve standardním Legu, bylo by to drahé a byla by to velká piplačka, lepit to na ty helmy, protože když se podíváš, tak to je půlcentimetrová kostička. Je to lepené tavným lepidlem (ukazuje mi detail). Náš prvotní nápad byla Malá mořská víla, ale to by se velice špatně aplikovalo a ztížilo by to naši pohyblivost.

Jak dlouho trvala výroba?
Těch šest helem jsme dělali asi pět, šest hodin. Popili jsme u toho nějaké pivko, něco jsme hodili na gril... Uteklo to.

Všichni jste z Olomouce?
Olomouc, Horka nad Moravou, Šternberk.

Foto: Roman Kučera

Jedna helma vypadá trochu jinak než ostatní, je taková titěrnější.

Když koukám na tuto helmu, to je jiná velikost kostek?
To je Lori. To jsem sebral dětem (směje se).

Na kolik vás ta výzdoba přišla?
Helma po tisícovce, ale půlka z nás hraje hokej, takže jsme vzali staré helmy a polepili jsme to. Šedesát kostek stojí zhruba 350 korun, koupili jsme tři balíky, a to je asi 200 kostek.

V duchu si říkám, že za ty obdivné pohledy samotných Dánů to určitě stálo.

Foto: Roman Kučera

Ještě probíráme logistické věci, které se mohou hodit případným následovníkům.

Přijeli jste s cestovkou?
Ne, my si to vždycky plánujeme sami. Lístky kupujeme online předem. Máme v týmu rozdělené role. Jeden se stará o ubytování a servis na místě, tady máme kuchaře, tady umývače nádobí, komedianta... Bydlíme asi kilometr odsud, pronajali jsme si soukromé apartmá. Jsme tu letecky a v úterý už odlétáme zpět. A hlavně je to všechno za podpory našich manželek, které nás všechny podporují a které milujeme!

Poslední věta byla vyřčena dvojnásobnou hlasitostí, aby tím bylo jasně dáno, co je nejdůležitějším sdělením celé výpravy. 

Chystáte se příští rok na Slovensko?
Samozřejmě, ale ještě nevíme, v jakých kostýmech. Ale už víme určitě, co budeme ve Švýcarsku.

Co budete?
To je tajné! Top secret! To nikdo neuvidí dřív než na prvním špílu ve Švýcarsku.

Tak se na to budu těšit.

Foto: Roman Kučera

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz