Čahoun Urban si splnil sen. Reprezentace? To je famózní! hlásí šťastně

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

9. prosince 2015, 13:10

Václav Jáchim

Někdo se do národního týmu prosadí v juniorském věku, dalšímu pomůže zahraniční angažmá. Cesty na mezinárodní scénu jsou všelijaké, jednu z nejdelších prošlápl Tomáš Urban. Čahoun z Mladé Boleslavi, který měří přes dva metry, nikdy nehrál za mládežnické výběry, přesto se dokázal prosadit. Třicetiletý rodák z Ostravy, jenž hokejově vyrůstal v Praze, to vzal mezi elitu pořádnou oklikou, ale uspěl! "Splněný sen. Každopádně jsem šťastný, že to vyšlo," hlásí upřímně.

Lídr bodování v týmu Mladé Boleslavi prožívá parádní ročník, na první pokus se ovšem do sestavy národního týmu nedostal. "V extralize se mi sice daří, ale že bych čekal, jestli mě trenéři nominují, to zase vyloženě ne. Co se má stát, ať se stane. Pro mě byla velká pocta už to, že jsem se objevil mezi náhradníky. Tohle bych ještě nedávno nečekal," přiznává.

Při jarním MS mě nenapadlo, že si za reprezentaci zahraju také

Trenér Vůjtek o Urbanovi ví delší dobu. S asistenty ho sledoval celý podzim. Chlapík s ohromným rozpětím paží a urostlou postavou už sice překročil třicítku, ovšem v nejvyšší soutěži si vede znamenitě. Na středeční tiskové konferenci bylo jméno Urban v rezervním seznamu, posléze se šikovný útočník posunul do užšího kádru místo indisponovaného Marka Kvapila. "Nějaké signály jsem měl už večer, hráli jsme v Ostravě a já po utkání mluvil s agentem Vláďou Vůjtkem mladším. Druhý den jsem pak internetu zjistil, že skutečně na turnaj pojedu," popisuje.

Měl z toho obrovskou radost. "První zápas se hraje proti Finsku doma, před vyprodanou O2 arénou. Když jsem na jaře sledoval mistrovství světa, nenapadlo mě, že bych si mohl v hale s reprezentací zahrát taky," povídá. Skočí o kategorii výš, pozná mezinárodní hokej. Přitom Urban drtivou většinu kariéry prožil jen na našich kluzištích, pouze v mládí okusil zámořský hokej v tamních nižších ligách. "Před premiérou v národním týmu budu určitě nervózní, myslím, že tohle si prožije každý. Ale také se strašně těším. Je to famózní!" vykládá nadšeně.

Pozvánky si váží nadmíru. Třeba i proto, že nikdy nedostal nic zadarmo. Vysoký útočník se hokejově tužil v Kobře a Hvězdě Praha, válel nižší ligy za Benešov, Mělník, Porubu, Benátky. "Prošel jsem si to od zdola, svého času jsem se rozhodl pro Ameriku a hrál tam třetí farmu - tedy East Coast Hockey League. Škola hokeje i života, leccos mi to dalo. Ale hlavním zlomem kariéry byl přechod do Liberce," vzpomíná na léto 2009.

Úspěch Boleslavi? Výsledek celého mužstva a skvělé party!

Pod Ještědem strávil šest sezon, myslel někdy na reprezentaci? "To asi vyloženě ne, ale měl jsem dobrá období. Asi nejlepší to bylo v době, kdy jsem hrál v jednom útoku s Petrem Nedvědem. Pan hráč, nebylo to občas jednoduché, ale pro mě obrovská škola. Jsem strašně rád, že jsem tu možnost dostal," děkuje na dálku. Urban kráčel pořád vzhůru. Dlouho platil za poctivce, co nikomu neuhne, který odmaká černou práci. Pak přidával stále víc bodů, po letním přechodu do Mladé Boleslavi zatím jede jak dobře nabroušená pila. 25 zápasů - 19 bodů. Ještě chvíli a Urban bude na svém extraligovém maximu, přitom teprve začíná druhá polovina základní části.

Stěhování do města aut mu sedlo po všech stránkách. "Především musím poděkovat trenérům Výbornému a Jelínkovi, že mi věří. Že mě hrají. Dostávám hodně prostoru, i to je jeden z důvodů, proč body přibývají." Slova chvály má také pro parťáky z formace. "V přípravě se složení dost měnilo, poslední dobou hrajeme s Martinem Látalem a Dominikem Pacovským. Oba to jsou výborní hokejisté a kluci, rozumíme si." U Středočechů bleskově zdomácněl, tým letos prožívá luxusní jízdu. "Barážový klub už dávno nejsme. Každý si z nás dělal legraci, jenže teď si soupeři dávají pozor, protože jsme nebezpeční. Je to výsledek práce celého mužstva. A skvělé party. Ta je nejdůležitější," upozorňuje.

Společné úspěchy pomohou jednotlivcům, to je známá věc. Před turnajem Karjala se pozvánky do národního mužstva dočkali Rittich, Trončinský, Voráček a Stříteský. Teď je na řadě Urban, mezi náhradníky se objevil Jarůšek. Parádní formu ale mají i další - kupříkladu Látal, Pacovský nebo Hyka, o bardovi Davidu Výborném nemluvě. Právě Tomáš Urban je důkazem, že když něco skutečně chcete, a k umění přidáte vůli, tak to dokážete! "Letošní sezona je moje životní. Říkám to s vědomím, že i dřív byla dobrá období, jenže teď se mi daří nejvíc. Hlavně si přeju, aby pohoda vydržela. Nic nechci zakřiknout, protože se zdaleka nekončí!" uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz