Cenné vítězství, ale na mistrovství to bude něco jiného, říká Voráček

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. dubna 2017, 20:42

Václav Jáchim

Podruhé na českobudějovickém turnaji vymazali dvougólový náskok soupeře, proti Švédům předvedli reprezentanti parádní hokej a hromadu krásných branek. Osm jich Švédové od českého výběru nikdy nedostali, v kabině elitního výběru vládla po nádherné jízdě pohoda. Ale výsledek nikdo nepřeceňuje. "Vítězství je cenné, na mistrovství světa to však bude něco jiného. Víme, že sílu máme, to hlavní je pořád před námi," upozorňuje Jakub Voráček.

Český kapitán si podobně jako ostatní užil duel, který se proti houževnatým Seveřanům povede podobným způsobem málokdy. Osm vstřelených branek, to je nálož! "Někdy to tam napadá," usměje se. "Měli jsme štěstí, že jsme dali druhý gól. Potom nám to tam začalo padat, zvedli jsme se a začali hrát lepší hokej," pochvaluje si. Zároveň kvituje, jakým způsobem se národní mužstvo dostalo ze svízelné situace, kdy soupeř vedl 3:1.

Znovu vyšel parádní obrat, Češi jsou velcí bojovníci. "Je to důležité, ale nemůžeme takhle hrát každý zápas, stojí to hrozně moc sil. Navíc pak na mistrovství. Může se stát, že to přijde ve čtvrtfinále, kde potom ztrátu třeba nedotáhneme. Každý chce hrát s tím, že vede. Ale znovu jsme nepanikařili a byli trpěliví. Do konce zbývalo pořád dost času." Střetnutí připomnělo 70. narozeniny prvního titulu mistrů světa pro český hokej, reprezentanti oblékli speciální retrosvetry. Hráli v nich první třetinu a pořádně se zapotili. "Bylo trochu větší teplo, ale nic tak hrozného, jak jsem si myslel," povídá Voráček.

Zápas měl odlišný průběh. Domácí začali dobře, byli hodně aktivní. Pak chvíli vládl soupeř, nicméně svěřencům trenéra Jandače slouží ke cti, že se neskutečně zvedli a finiš byl v jejich podání koncertem! "Stává se, že se to v podobných utkáních přelévá. Ale posledních 25 až 27 minut jsme byli jasně lepší," těší Voráčka. Před cestou do Paříže na mistrovství světa je vysoká výhra povzbuzením i důkazem, že aktuální kádr má slibnou perspektivu. "Mělo to tempo, hodně se bruslilo. Bylo to znát, navíc proti Švédům, jejichž beci jsou velmi kvalitní. Honit je po tak širokém hřišti není jednoduché. Myslím, že jsme se s tím vypořádali dobře. Vydrželi jsme celých 60 minut," pochvaluje si.

Česká reprezentace zvládla oba severské soky možná nad očekávání. Nejprve přemohla 3:2 Finy, pak následovala jízda proti Švédům. Výsledek 8:4 soupeř dlouho nepamatuje. Znamená to, že domácí hráči ovládli Carlson Hockey Games už před poslední bitvou s Rusy. "Turnaj chcete vždycky vyhrát, ale důležitá je také kvalitní hra a výsledek. Kdybychom podlehli 4:5 na nájezdy, a hráli výborný hokej, tak se zas tak moc neděje. Ještě nejsme na mistrovství světa. Švédové si mohou říci: dostali jsme osmičku. Ale za týden na tom záležet nebude.“

Až se jednou bude na utkání se Švédy vzpomínat, kromě vysokého vítězství si leckdo připomene premiérový start v retrosvetrech. Pro hokejisty šlo o nevídanou novinku. "Svetr byl trošičku užší," usměje se Voráček. "Ale zajímavá věc. Jsem rád, že jsem toho mohl být součástí." Reprezentanti víc než důstojně oslavili jubileum prvního titulu mistrů světa. "Určitě je lepší vyhrát, když nastupujete ve speciálních dresech. Jsem rád, že to bylo z MS 1947, že jsme tam neměli hvězdičku nad lvem. Pro nás všechny byla čest nosit čísla, která patřila legendám," vyznává se majitel zlaté medaile ze šampionátu 2010.

Ke skvělému výsledku přispěl Voráček čtyřmi nahrávkami, hrál s velkou energií, oba duely v Českých Budějovicích se mu povedly. Vlasatý dravec je před šampionátem v pohodě! "Doufám, že se nevystřílím," hlásí. "Když se nedaří, nejdu moc dolů, pokud se daří, nejdu moc nahoru. Takže nějak extra to neberu. Dám si pivo, orazím si, připravím se na Rusáky," povídá rázně. Potvrzuje, že chuť má obrovskou. "Když jdu do kličky, první krok mám lepší než na konci sezony v NHL. Orazil jsem si, vyčistil si hlavu. Ruce jdou lépe, hlava je odpočatá," uzavírá spokojeně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz