Červenka potřetí olympionikem: Chtělo by to udělat placku

Foto: Karel Švec, cslh.cz

13. února 2018, 8:10

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Olympijskou atmosféru okusil Roman Červenka poprvé před osmi lety ve Vancouveru. Letos tak přidává třetí účast pod pěti kruhy. „Jako mazák si nepřipadám. Roky přibývají, ale pořád se cítím relativně mladý,“ smál se v rozhovoru pro hokej.cz.

Po prvním tréninku v dějišti olympiády ale přiznal: „Když už je tady člověk potřetí, tak si toho váží. Tohle je úplně jiný pocit než na mistrovství světa. Chtělo by to přidat nějakou placku,“ doufal dvaatřicetiletý útočník.

V olympijské hale uprostřed Kangnungu nastoupil do tréninku ve formaci s Tomášem Mertlem a Michalem Vondrkou. „Mižuho (Vondrka, pozn.) znám, hráli jsme spolu ve Slavii i potom v Chomutově. S Mertlíkem jsem nikdy nehrál, ale to je v nároďáku normální. Snad nám to bude fungovat,“ říkal tři dny před začátkem Her.

Debutant Řepík: Moc si toho vážím, chci si OH užít

Národní tým dorazil do dějiště olympiády v pondělí odpoledne, ubytoval se a hned vyrazil trénovat. „Je to hezké a nové, všechno v pohodě a všechno funguje,“ chválil Červenka prostředí zbrusu nové hokejové haly pro deset tisíc lidí.

Ani kabina není problém, jak se podle jejich rozměrů na prvních fotografiích zdálo. „Kabina není tak hrozná, už jsme byli v horších i na mistrovství světa,“ říkal český útočník, který je reprezentační stálicí nejenom na olympiádách – kromě nich startoval taky na sedmi světových šampionátech.

Letos byl nad jeho olympijskou nominací otazník. Hlavně potom, co se Červenka nejdřív zranil na začátku sezony a potom i před Vánoci. Ve švýcarském Fribourgu tak vynechal devatenáct zápasů, i tak je ale pořád nejproduktivnějším hráčem týmu.

Nejspíš i proto po něm trenér Jandač opět sáhl.

Růžička před odletem do Koreje: Milana je mi líto

„Docela brzy jsem se do toho po zranění vždycky dostal a nakonec jsem se cítil docela dobře. Hlavně v posledních zápasech po novém roce,“ věděl Červenka, že si nominaci zasloužil.

Dvacet let od slavného Nagana, které nadšeně sledoval jako dvanáctiletý kluk, se tak může zase pokusit o olympijský úspěch. „Nagano bylo krásné, fantastické, ale nás to tady nijak nesvazuje,“ říkal Červenka.

Cesta k úspěchu povede postupnými krůčky – první překážkou budou ve čtvrtek Korejci. „Nesmíme je podcenit. Je to jejich první zápas doma na olympiádě, takže nás nečeká nic jednoduchého. Ale bude se to odvíjet od naší hry, když budeme plnit to své, měli bychom to zvládnout,“ doufal český reprezentant.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz