Češi na Rusy se Salákem, ale bez Červenky. Návrat hlásí Kašpar a Krenželok

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Duely letošního Euro Hockey Tour absolvovala česká reprezentace dosud většinou na cizím ledě, jedinou výjimkou byl pražský prosincový zápas s Finskem, nyní se elitní výběr představí v Třinci a Ostravě. První utkání národního mužstva v roce 2016 budou ve znamení bitev proti Rusům, tedy vicemistrům světa z loňského světového šampionátu. "Vzájemné souboje mívaly vždycky náboj, osobně se na ně moc těším. Věřím, že pro Ostravu, Třinec a celý region to bude velká událost," řekl trenér Vladimír Vůjtek.

Česká reprezentace zatím kráčí programem Euro Hockey Tour vcelku úspěšně. Na turnaji Karjala se sice rozkoukávala, pak ale přetlačila Rusy. A v prosinci vyhrála Channel One Cup, přičemž svěřenci Vladimíra Vůjtka po precizním výkonu zdolali Švédy i domácí sbornou! Hlavní kouč posléze připomněl, že by rád zachoval kostru úspěšného kádru, ovšem zároveň nechal otevřené dveře hráče, kteří si o pozornost řeknou v klubových soutěžích.

"Zápasy s Rusy jsou pro nás důležité, bereme je jakou součást přípravy na mistrovství světa. To se postupně blíží," upozornil Vůjtek. V nominaci se objevila řada účastníků předchozích akcí, došlo nicméně i na dílčí změny. Ve výběru chybí král extraligové produktivity Roman Červenka, jehož chtěl kouč Vůjtek zařadit na ruský turnaj. Ovšem chomutovský útočník se tehdy omluvil. Totéž platilo u brankáře Alexandra Saláka, jenž nyní v sestavě nechybí. Kromě něj dostanou příležitost gólmani Dominik Furch a zlínský nováček Libor Kašík, zranění poslala mimo okruh uchazečů Jakuba Kováře s Pavlem Francouzem. "Chtěli jsme zařadit hráče, které tolik neznáme, proto jsme některé tentokrát nezařadili. Prostor naopak dostanou další," řekl Vůjtek. 

Mezi hráči v poli čeká mezistátní premiéra na dva sparťany. Pozvánku poprvé obdržel obránce Marek Hrbas, už dvakrát byl blízko účasti v duelech národního týmu Daniel Přibyl, ovšem proti nakonec byly zdravotní potíže. Další novice najdeme mezi náhradníky - konkrétně plzeňský zadák Michal Moravčík, liberecký útočník Michal Bulíř a Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi. Ve výběru je celkem 24 hokejistů - tři brankáři, osm obránců a 13 útočníků. Jedenáct hráčů válí domácí Tipsport extraligu, stejný počet reprezentantů dorazí z Kontinentální ligy. Švédskou SHL zastupují Zámorský a Gulaš.

Za zmínku stojí návraty do nejcennějšího dresu. Pod trenérem Vůjtkem si poprvé zahrají obránce Petr Zámorský, Robert Kousal nebo útočník Lukáš Kašpar, jehož ve Slovanu Bratislava zdobí výborná forma. Suverénně nejdéle čekal na další příležitost Lukáš Krenželok. Útočník Liberce sehrál v elitním výběru dosud jen dva zápasy - oba v dubnu 2008 pod trenérem Hadamczikem proti Bělorusku. Teď se dostal do nominace téměř po osmi letech. Naopak ani mezi náhradníky nefiguruje boleslavský Richard Jarůšek, který zazářil na Channel One Cupu.

Národní tým zahájí přípravu v úterý 9. února, kdy se k prvnímu tréninku sejde v Ostravě. Hokejisté Ruska dorazí o den později. Trenér Znarok zařadil do výběru řadu mladých hráčů a nováčků, z těch zkušenějších stojí za zmínku jen dvojnásobný mistr světa Alexander Sjomin a další bývalý hráč NHL Andrej Loktionov.

Ovšem soupeře nelze v žádném případě podcenit. "Mladí kluci mají kolikrát víc energie než ostřílení hráči, Rusové budou bezpochyby velmi silní," uvedl trenér Vůjtek. Tradiční rivalové změří síly poprvé ve čtvrtek 11. února od 18:30 hodin v Třinci, odveta se hraje ve vítkovické Ostravar aréně v sobotu 13. února od 13:30 hodin.

Nominace české reprezentace na utkání Euro Hockey Tour s Ruskem (11. a 13. února 2016, Třinec a Ostrava):

Brankáři:
Alexander Salák (Novosibirsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), Libor Kašík (PSG Zlín). 

Obránci:
Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Michal Kempný (Omsk, KHL), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec), Petr Zámorský (Örebro, Švédsko), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Marek Hrbas (HC Sparta Praha).

Útočníci:
Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Robert Kousal (Novokuzněck, KHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Michal Birner, Michal Řepík, Lukáš Krenželok (všichni Bílí Tygři Liberec), Jan Buchtele, Daniel Přibyl (oba HC Sparta Praha), Jan Hruška (HC Kometa Brno).

Náhradníci:

Brankář: Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň). Obránci: Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Martin Pláněk (Mountfield HK), Matěj Stříteský (BK Mladá Boleslav). Útočníci: Michal Bulíř (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Filippi (Magnitogorsk, KHL), Petr Holík (PSG Zlín), Tomáš Hyka, Tomáš Urban (oba BK Mladá Boleslav), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Videotrenér: Denis Havel. 
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Kustodi: Petr Ondráček a Zdeněk Šmíd.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program utkání:

Čtvrtek 11. února:

18:30 Česko - Rusko (Třinec, WERK aréna)

Sobota 13. února:

13:30 Česko - Rusko (Ostrava, Ostravar aréna)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz