Češi znají jedničku, Jandač ukázal na Francouze: Zdál se nám živější

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

12. února 2018, 11:59

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté mají za sebou první trénink v dějišti olympiády. Na led arény v Kangnungu nejprve vyrazilo trio brankářů. Pouze v zimní bundě sledoval dění na ledové ploše nešťastník Milan Gulaš, který se kvůli smolnému zranění kolene vrátí do Česka. Naopak po dvou vynechaných trénincích se k týmu opět připojil útočník Michal Vondrka. Trenéři národního týmu už také ukázali na brankáře číslo jedna. Bude jím Pavel Francouz.

„Zvolili jsme jednoho brankáře. Oba měli dobrou výkonnost. Francouz neměl začátek sezony úplně optimální. Po turnaji se to změnilo, do branky se začal dostávat víc. Dostával se do formy. Když jsme ho měli na prvním turnaji, nebylo to úplně takové. Dominik Furch má stabilní výkonnost po celou sezonu, takže jsme čekali, jak se bude celá situace vyvíjet, a nakonec jsme se po dohodě s trenérem brankářů rozhodli pro Pavla Francouze,“ vysvětluje hlavní trenér Josef Jandač.

Debutant Řepík: Hrozně si toho vážím, chci si OH užít

Jaké důvody ho vedly ke jmenování gólmana Čeljabinsku? „Francouz se nám zdál rychlejší a živější. Je to hrozně poctivý kluk, výborně se připravuje. Jeho malinký handicap je, že světoví brankáři mají výšku a Francík není tak vysoký. Jsou situace, kdy udělá všechno dobře, ale nad ramenem mu chybí deset centimetrů. S tím ale nic neudělá, protože mu takhle pánbůh prostě nandal. Dominik Furch to pro změnu umí zavřít nahoře,“ objasňuje. „Pokud se Francouzovi bude v bráně dařit, nevyleze z ní,“ dodává.

Brankářská otázka bude pro český výběr velmi důležitá. „Nikdy jsme neuhráli medaili, aniž by gólman nepředvedl fantastický výkon. Vždycky je to základ pro každé mužstvo. Nejen pro nás, ale i pro ostatní. Gólman je vždy strašně těžká pozice,“ pokračuje Jandač.

Gulaš míří domů. Růžička se má připojit v úterý

Ten musel narychlo měnit plány. Ze hry venku je totiž zraněný útočník Milan Gulaš, kterého bolavé koleno nepustí do hry. „Takový je sportovní život. Stalo se, takže jsme povolali Martina Růžičku. To je taky kvalitní hráč, byla kolem něj diskuze. Koneckonců tihle dva hráči byli na misce vah mezi sebou. Zranění Gulaše nás mrzí i kvůli němu. Měl před sebou první takový turnaj a takhle si to ukončil,“ mrzí kouče národního týmu.

„Mrzí mě to vůči němu. Má dobrou sezonu. Jejich dvojice s Tomášem Mertlem je dominantní v celé lize, i proto jsme je vzali k sobě. Dopadlo to bohužel takhle. Je to nepříjemné pro něj i pro nás. Je nám to líto, co víc k tomu říct. Deset minut před koncem zápasu, a ještě navíc takovou blbostí přišel o turnaj,“ doplňuje.

Proti Finům jsme měli horší i lepší věci, říká Jandač

Třinecký kanón Martin Růžička by se měl k týmu připojit v úterý. „Potrénujeme a uvidíme, zda stihne první zápas. Zatím jsme sestavu postavili tak jako by nehrál. Bude mít málo času, navíc se musí aklimatizovat. Když nepřijde zdržení, mohl by trénovat hned v úterý,“ tvrdí. Návrat po nemoci hlásí i Michal Vondrka. „Bude se zlepšovat každým dnem, ale říkal, že bude připraven,“ upřesňuje Jandač.

Zastavil se také u nedělní generálky s Finskem, ve které český tým ani jednou neskóroval. „Musíme změnit myšlení v koncovce. Není tam zabijácký instinkt. V zápase s Finy se mi vůbec nelíbil tlak do brány, ale spoléhám na to, že šlo o přípravu. Spíš jsme se po delší pauze měli dostat do zápasového a herního rytmu. Snad to s Koreou bude jiné,“ přeje si.

„Musíme změnit myšlení v koncovce. Není tam zabijácký instinkt.“

„Teď vše budeme směřovat k tomu, abychom šli do zápasů s čistou hlavou a byli jsme schopni jako tým odehrát každé utkání nadoraz. Ani to první nebude vůbec jednoduché, i když je to povinná výhra. Plno kluků na olympiádě nikdy nebylo, což platí také o Korejcích. Ti do toho půjdou s tím, že nemají co ztratit. My musíme získat body a pochopitelně bychom si chtěli udělat co nejlepší výchozí pozici. To je pro turnaj dost důležité,“ ví Josef Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz