Češi znovu bez medaile! Naděje na bronz zničili podceňovaní Američané

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. května 2015, 18:22

Adam Bagar

Podobně jako loni v Minsku se hokejisté českého národního týmu nedokázali po postupu do semifinále střelecky prosadit a na domácím šampionátu končí čtvrtí! Rozhodla o tom nedělní prohra s Američany, kteří se už před jedenácti lety stali katem českých reprezentantů a z Prahy si odvezli bronzové medaile. O jejich triumfu v souboji o konečné třetí místo rozhodlo už nepovedené první dějství, v němž hokejisté nabrali dvoubrankovou ztrátu. I přes výraznou střeleckou převahu 39:16 padli volejbalově 0:3.

Do svého jubilejního desátého vystoupení na domácím šampionátu naskočili reprezentanti s pozměněnými útočnými formacemi, s Jágrem a Červenkou se tentokrát ve druhé formaci představil Klepiš, kterého v elitní útočné pětce nahradil Erat a do třetí lajny spadl Červenka. Mezi tyčemi se už tradičně představil Ondřej Pavelec. Hned v první třetině musel čelit řadě nebezpečným pokusům amerických hokejistů.

Talent Eichel sice ještě při své individuální akci neuspěl. Ale v čase 7:25 už zámořský tým poprvé zvedal ruce nad hlavu. Pavelec si dokázal poradit s dvěma střeleckými pokusy Nelsona, ale na následnou dorážku Nicka Bonina, který skóroval na MS podruhé, už byl krátký – 0:1. Diváci, kteří na rozhodující střetnutí národního týmu nedokázali vyprodat arénu, viděli velké trápení českých hokejistů.

Od modré to zkoušeli Němec nebo Hejda, ale jejich pokusy nemohly pro dobře chytajícího Helleybucka znamenat výraznější nebezpečí. Naopak v pohodě hrající Američané navýšili svůj náskok. Eichel našel výborně postaveného Trevora Lewise, který na brankovišti zametl kotouč za Pavelce – 0:2. Češi si první dějství za rámeček nedají. O přestávce tak měla parta trenéra Růžičky o čem přemýšlet.

Druhá třetina patřila českému týmu, hned v jejím úvodu netrefil Erat kotouč před prázdnou brankou a dobře seřízená mířidla neměl ani Voráček po pěkné Jágrově akci. Tlak byl větší a větší, ale snížení stále nepřicházelo. Ani poté, co Vondrka našel Koláře, jenž nastřelil tyč Helleybuckovy branky. A americký gólman si vzápětí poradil i s jedovatou střelou aktivního Erata či dorážkou kapitána Jakuba Voráčka.

Další možnost ke smazání nuly na kontě vstřelených gólů měl český tým poté, co za lavici hanby usedl hned na čtyři minuty Bonino. Jenže v přesilovce Češi potvrdili jen své trápení. Ačkoli ve druhé části vyhráli na střely 12:4, v jejím závěru inkasovali potřetí. V čase 39:10 dostal Charlie Coyle kotouč do ideální střelecké pozice mezi kruhy a trefil se přesně k tyči branky bezmocného Pavelce – 0:3.

Také závěrečné dějství začal národní tým přesilovou hrou a náporem, ovšem k šancím se stále moc nedostával, ačkoliv měl velkou střeleckou převahu. Jen něco málo přes patnáct tisícovek fanoušků sledovalo marný boj českých hokejistů s americkou obranou. Ta si i za velkého přispění Helleybucka počínala výborně a pohodlně držela tříbrankové vedení, jež se i přes dlouhou hru bez brankáře nezměnilo.

Zatímco Češi končí potřetí v řadě bez medaile, mladý zámořský tým navázal na bronzový úspěch ze světového šampionátu 2013 ve Švédsku a Finsku nebo své účinkování na MS 2004 v Praze a Ostravě, kdy se rovněž stali katem českého týmu.

Výsledek utkání o třetí místo na MS v Praze a Ostravě:

ČESKÁ REPUBLIKA – USA 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino).
Rozhodčí: Vinnerborg (Švédsko), Rönn (Finsko) – Dahmen (Švédsko), Lazarjov (Rusko).
Vyloučení: 3:6.
Bez využití.
Střely na branku: 39:16.
Diváci: 15 007.
Česká republika: Pavelec – Hejda, Jordán, Kolář, Nakládal, Krejčík, Čáslava, Němec – Voráček, Sobotka, Erat – Jágr, Plekanec, Klepiš – Vondrka, Kovář, Červenka – Koukal, Novotný, Zaťovič – Simon. Trenér: Růžička.
USA: Helleybuck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond – Moses, Larkin, Hendricks – Smith, Arcobello, Sexton – Eichel, Lewis, Nelson – Bonino, Coyle, Lee. Trenér: Richards.

Další program MS v Praze a Ostravě

Neděle 17. května:

20:45 Kanada – Rusko (finále)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz