Chaos ve Slavii! Hráči nesouhlasí s vedením, odmítli nastoupit. Pitter je nechápe

Fanoušci Slavie v zápase s Motorem. | Foto: hc-slavia.cz

Pořádný chaos panuje v pražské Slavie. Vedení červenobílých v pátek oznámilo, že z ekonomických důvodů přistoupí k úsporám, což by mohlo znamenat odchod nejlepších a nejdražších hokejistů jinam. Následně se ovšem ozvali hráči s prohlášením, v němž kroky prezentované členem představenstva Vladimíra Pittera označili za nekorektní a vedení vyzvali k odchodu za předpokladu, že nezajistí plnění platných smluv. Načež odmítli odcestovat k dnešnímu utkání do Prostějova.

Turbulentní dění ve Slavii panuje už delší dobu, na povrch problémy vyplavaly po čtvrteční domácí dohrávce s Přerovem. Vedení klubu uvedlo, že nemá prostředky, aby dostálo všem uzavřeným smlouvám. A hodlá šetřit. "Toto rozhodnutí považuji za korektní vůči hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům. Pokud bychom tento krok neučinili, mohlo by vážně hrozit, že bychom poprvé od změny vlastnické struktury v únoru 2013 nebyli schopni pravidelně hradit vzniklé závazky vůči těmto subjektům,“ uvedl v prohlášení Vladimír Pitter.

To bylo v pátek. Druhý den se veřejně ozvali hráči. V prohlášení, které podepsali, mj. stojí: "Redukční dieta, jak pan Pitter nazval ekonomickou stabilizaci klubu, by nám hráčům nezaručila ani základní podmínky, které jsou ve všech ostatních hokejových klubech na naší úrovni standardní. Všichni máme platné smlouvy s HC Slavia Praha, podepsané panem Pitterem, a povinnosti vyplývající z těchto smluv jsou do dnešního dne z naší strany beze zbytku plněny. Žádáme, aby byly nadále dodrženy podmínky smluv i ze strany HC Slavie Praha. Pokud není vedení HC Slavia Praha, zastoupené členem představenstva Vladimírem Pitterem, schopné dostát svým závazkům, žádáme jeho odstoupení."

Jak následně vyšlo najevo, hráči odmítli odcestovat k dnešnímu utkání do Prostějova. Krize vrcholí, něco podobného druhá nejvyšší soutěž českého hokeje dlouho nepamatuje. Pražané museli nasadit juniory, kteří se na Hanou přesunuli po utkání v Jihlavě. Opory zůstaly doma. Co bude dál? To aktuálně není jasné. Člen představenstva Vladimír Pitter postoj hokejistů nechápe. "Je bohužel velmi zarážející, když někomu otevřeně řeknete, jak se věci mají, že je čas na řešení situace a možnost odejít do jiných klubů, hráči místo toho udělají tento krok. Prostřednictvím sportovního manažera jsem jim vzkázal, že mohou přijít za mnou a rád jim aktuální situaci vysvětlím. Ale nikdo se neozval, místo toho následovalo takové prohlášení," reaguje Pitter.

Člen představenstva v sobotní reakci upozorňuje, že klub hráčům nedluží peníze za dva nebo více měsíců. "Otevřeně říkám, že k dnešnímu dni je stav takový, že z výplat splatných k 20. září se dluží dohromady cca 350 tisíc korun, a to devíti hráčům, kteří zde mají nadstandardní podmínky hodné extraligové úrovně. I těm však odešla podstatná část výplat. Majitelé ostatních klubů jistě pochopí, co tím vším myslím, Já si nenechám hráči diktovat, co mám udělat. To považuji za nekorektní jednání a poškození klubu," zdůrazňuje Pitter.

Připomněl, že zvažuje, jaké z celé akce vyvodit důsledky. "Hráči mi dali jasný signál na razantní řešení. Jestli jsem měl při zásadním rozhodování srdce, přehodnotit sportovní cíl A-týmu se mi nedělalo vůbec jednoduše, tak nyní ve mně definitivně převažuje zdravý rozum. Věci budu řešit nekompromisně. Luděk Bukač velmi dobře věděl, jak se od začátku celá situace vyvíjí, a celou dobu měl průběžné informace. Všem, kteří stojí za dnešním krokem, nejde vůbec o Slavii," píše Pitter. 

Co bude dál? Hráči ve svém prohlášení požadují dodržování smluv, sami ale odmítnutím nastoupit v Prostějově učinili opak. "Jsem přesvědčen o tom, že ačkoli je pod tím podepsán celý tým, tak je celá akce připravená jednotlivci. Sám jsem kolektivní sport dělal, takže si dokážu představit, jak to asi celé proběhlo. Sezonu budeme klidně dohrávat s juniory a hráči, kteří mají ke Slavii dlouholetý vztah," upozorňuje Pitter. "Mojí prioritou je, aby tady byli tii, kteří chtějí v této těžké situaci Slavii opravdu pomoci. Toto opravdu překročilo veškeré meze a solidárnost vůči nim. Raději udělám dva kroky dozadu, aby v budoucnu případně mohla Slavia udělat třeba deset kroků vpřed," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz