Chci si zachytat proti Howardovi, hlásí natěšený Mrázek před MS

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. dubna 2017, 10:25

Adam Bagar

Před pěti lety ještě jako mladík prožil premiéru v seniorském národním týmu na MS ve Finsku a Švédsku a hned s českou reprezentací slavil bronz. Teď ho čeká druhý šampionát, na němž se nejspíš představí v úplně jiné roli. "Cítím se v pohodě. Moc jsem se těšil na to, až se připojím k národnímu týmu. Jsem natěšený," říká brankář Petr Mrázek, který se už v úterý připojil k české reprezentaci.

„Pár týdnů zpátky jsem mluvil s panem Jandačem. Když jsem věděl, že nepostoupíme do play off, tak jsem počítal s tím, že se ke klukům připojím na začátku tohoto týdne,“ prozrazuje Petr Mrázek, jenž má za sebou velice nepovedenou sezonu na klubové scéně. „Neudělali jsme play off. To je vždycky základ toho, čeho chcete dosáhnout. Takže zklamání. Ale každý viděl, jaká to byla sezona. Od začátku jsme se trápili, na vyřazovací boje jsme neměli,“ přiznává.

Detroit se mezi nejlepší týmy nedostal po dlouhých 25 letech. „Jednou to už přijít muselo a je asi dobře, že to přišlo právě teď. Než abychom zase vypadli hned v prvním kole jako poslední tři sezony, tak je lepší tohle. Možná se něco stane, přebuduje se mančaft a ambice potom budou vyšší,“ přemýšlí pětadvacetiletý gólman. Nejen on nejspíš čekal, že bude v aktuálním ročníku dostávat více prostoru. „Je to rozhodnutí Detroitu, s tím nic neudělám,“ uvědomuje si.

"Každý viděl, jaká to byla sezona. Od začátku jsme se trápili a na play off neměli."

Právě reprezentace by mohla být jakousi náplastí. „Moc jsem se těšil. Na kluky, na led a taky na zápasy. Je to pro mě výzva,“ září Petr Mrázek, který se poprvé představil na úterním sraze. „Hodně kluků jsem neznal, ale jsou tady i nějací z Vítkovic. A na koho jsem se těšil nejvíce? Asi na Michala Jordána, se kterým se dobře znám. Trávili jsme spolu hodně času už v září na Světovém poháru,“ prozrazuje Mrázek, který si zvykal na evropské rozměry kluziště.

„Je to tak, trošku jsem si musel zvykat. S Petrem Jarošem jsme se bavili, že se na to zaměříme v dalších dnech. Ten úhel je trošku jiný. Sám jsem viděl, že chytám kotouče víc ze strany než ze středu,“ líčí pětadvacetiletý brankář, který do Německa neodcestuje a představí se až doma na Carlson Hockey Games. „Jsem rád, že mám čas na adaptaci a na to, abych více potrénoval. Přiletěl jsem v pondělí, tak jsem rád, že si odpočinu a dobře se připravím,“ pokyvuje.

OH bez hráčů z NHL? Doufám, že se něco stane a spor se vyřeší

Zatímco většina týmu bude bojovat v Německu, Mrázek se vydá domů. Do Ostravy. „Pojedu za rodinou, ale v neděli a v pondělí budu na ledě. Už se těším, až se do toho naplno dostanu,“ hlásí Mrázek, který startoval už na MS 2012 ve Finsku a Švédsku, kde Češi brali cenný bronz. „Mám na to super vzpomínky, byl to skvělý zážitek. Tehdy jsem končil juniorku a hned další rok jsem šel do dospělého hokeje. Byla to moc cenná zkušenost,“ vzpomíná na akci.

Vzhledem k tomu, že NHL zakázala start svých hráčů na olympiádě v Jižní Koreji, šampionát je pro tamní hráče rázem asi nejprestižnější akcí následujících měsíců. „Jak mistrovství světa, tak Světový pohár jsou velké akce a každý úspěch se na nich počítá. Ale vrcholem by pro mě byla olympiáda. Bez ní by to bylo něco jiného, ale doufám, že se něco stane a spor se vyřeší.“ Jak? „Nevím, jak to vysvětlit. Je to prostě o tom, zda se hráči domluví s NHL,“ líčí.

Myslím, že jsem se posunul o něco dál a že mi to budoucna pomůže

Trenér Josef Jandač má k dispozici tři výborné gólmany, kromě Petra Mrázka ještě Dominika Furcha a Pavla Francouze. „Konkurence je všude stejná, ať je to na MS nebo v klubech. Ten, kdo bude podávat nejlepší výkony, tak půjde do branky,“ má jasno zkušený gólman, který by nejspíš měl plnit roli jedničky. „Důležité je hlavně to, abychom postoupili do čtvrtfinále. Pak je to o jednom zápase, aby se vyhrál a šlo se hrát o medaile,“ uvědomuje si Mrázek.

Ten by si rád na MS zachytal proti Americe, nejen kvůli jeho kolegovi Jimmymu Howardovi, který nechybí v americké nominaci. „Trošku jsme se o tom bavili. Ale těch kluků tam jede víc a bylo by fajn si proti nim zahrát a porazit je. Přál bych si to a moc bych se těšil, kdyby došlo na náš souboj,“ usmívá se Petr Mrázek, který trošku změnil svůj styl chytání. „Myslím, že jsem se posunul o něco dál a že mi to do budoucna pomůže,“ uzavírá své povídání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz