Čína k obědu i večeři. Holky prodaly českou náturu, chválí Fidrmuc

Foto: Karel Švec, cslh.cz

České hokejistky do 18 let za sebou mají poslední prověrku před domácím mistrovstvím světa. A ukázala se jako hodně výživná. V Roudnici nad Labem dvakrát vyzvaly seniorský výběr Číny a nad kvalitním sokem vyhrály postupně 5:1 a 3:1. Pro hokejistky šlo o poslední možnost zabojovat o nominaci na domácí mistrovství světa v Přerově a Zlíně, závěrečné otazníky v sestavě vyřeší trenéři během nejbližších dnů.

Číňanky jako šestnáctý tým světového žebříčku přivezly konkurenceschopný hokej založený na rychlém bruslení. Hlavně první výsledek o obrazu zápasu klame, ale je pravda, že po špatném začátku se Češky díky silnému soupeři vybičovaly hodně vysoko. Fanoušci si pak užívali výbornou hokejovou podívanou, tedy rozhodně na poměry juniorské reprezentace – domácí tým měl věkový průměr ani ne 16 let! „Byl to úplně jiný soupeř, na kterého nejsme zvyklé. Jsme rády, že jsme si to mohly vyzkoušet,“ říká Barbora Machalová, která se střelecky prosadila v obou utkáních.

„Myslím, že to byly dobré zápasy a vyrovnaný hokej. Číňanky v prvním zápase neproměňovaly šance, nám se to naopak povedlo. Těmi góly jsme je postupně úplně odstranily ze hry,“ kvituje Machalová výsledek 5:1, který byl postavený na skvělém výkonu brankářky Kristýny Bláhové a českém důrazu i šikovnosti v koncovce.

Před druhým zápasem hokejistky symbolicky poobědvaly čínu, ale na ledě to tentokrát žádné extra pochutnání nebylo. Až do třetí třetiny platil stav 1:1. „Měli jsme trochu problémy, hlavně ve druhé třetině jsme nehráli úplně dobře. Málo jsme bruslili, dělali jsme hodně chyb. Pak jsme si to řekli a soupeře jsme svoji disciplinovanou hrou přehráli,“ kvituje hlavní trenér Jan Fidrmuc finiš druhé bitvy. Ve třetí třetině vyslaly Češky na čínskou bránu 19 střel a dvě z nich proměnily v rozdílové trefy. Soupeřkám už viditelně docházely síly, bude zajímavé na dálku sledovat, jak se jim s tímhle povede na olympijské předkvalifikaci ve Francii.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Výsledky jsou jedna věc, před mistrovstvím je potřeba naladit se na vítěznou vlnu. Druhá věc je samotná herní příprava na nejtěžší zápasy v sezoně, kdy už všichni soupeři pojedou na krev a nebude prostor na zaváhání. „Zaplaťpánbu, že Čína s takovou hrou právě v tomhle období přijela. Evropské týmy až takhle rychle nehrajou. Díky tomu jsme si dokázali, že i v té rychlosti dokážeme rychle dávat puky od sebe a mít rychlý přechod přes střední pásmo. To je pro nás úplně nejdůležitější. Musíme omezit chyby a nepřesnosti v rozehrávce, a pak se nám daří,“ hlásí český kouč.

Domácí šampionát se blíží, české juniorky ho celý odehrají v Přerově »

Zápasy ukázaly, jak hodně se juniorky za půl sezony posunuly, jaký potenciál v jejich týmu dříme a že tahle parta má na to, aby uspěla. „Potřebujeme hrát poctivě, plnit všechny úkoly. Samozřejmě se nám musí i trošičku dařit,“ tuší trenér Fidrmuc, že rozhodovat budou i detaily a štěstí, kterému se musí jít naproti.

Hokejistky měly v Roudnici vůbec poslední šanci zabojovat o nominaci na mistrovství světa. V následujících dnech už trenéři vysloví konečný verdikt a po Štědrém dnu se reprezentace sjede na kemp do Havlíčkova Brodu v kompletním složení. „Mysleli jsme si, že budeme mít jasněji. Pořád tam jde o dvě tři jména, která ale dáme co nejrychleji dohromady,“ říká hlavní trenér k posledním otazníkům v sestavě.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Už teď je vidět, že letošní tým nebude rozdělen na mazáky a benjamínky. Výsledek bude stát rovnoměrně na hokejistkách všech tří zastoupených ročníků, vlastně možná čtyř – čtrnáctiletá Kristýna Kaltounková dala gól hned ve své premiéře a nejen jím si hlasitě řekla o slovo. Mladší hráčky prokázaly, že umí převzít zodpovědnost a rozhodovat zápasy. A to je hrozně dobrá zpráva. Zkušeností a klidu pro vypjaté chvíle možná mají zatím méně, ale o to víc jim v žilách koluje dravosti.

„Každá víme, jak na tom kdo je. Každá z nás se snažila, ale všechny jsme to braly týmově. Nejelo se na to, že ‚jí nenahraju, abych já dala góla a jela na mistrovství,‘“ zmiňuje Barbora Machalová. „Holky hrály jako tým, ne jako jednotlivci. Prodaly tu českou náturu, že když chceme, tak umíme hrát výborně kolektivně,“ potvrzuje Fidrmuc a chválí právě i mladší ročníky. „Nerad bych někoho vypichoval, ale holky ročníků 2001 a dokonce 2002 zahrály tak, jak si to představujeme už u holek, které jsou o dva roky starší.“

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Osmnáctka navíc v Roudnici nebyla kompletní, doplní ji ještě obránkyně Erbenová a útočnice Hymlárová, Neubauerová a Exnerová. „Přijedou nám střelci a kvalitní bek. Tým se nám ještě o stupínek zkvalitní. Co jsme předvedli v poslední třetině, takhle chceme odehrát celé mistrovství,“ předesílá Jan Fidrmuc.

Velkým klíčem k úspěchu bude na krátkém turnaji brankářka, nebo lépe řečeno brankářky. V Roudnici se představily Kristýna Bláhová Denisou Jandovou, které by měly tvořit dvojici i pro šampionát. „Obě gómanky tady předvedly dobrou práci, neudělaly žádnou hrubou chybu. Jsou si konkurenceschopné, což je pro tým vždycky dobře. O jedničce ještě vyloženě nemáme rozhodnuto, budeme o tom mluvit,“ neodkrývá Fidrmuc karty.

Do startu vrcholu sezony už nezbývají ani čtyři týdny, teď už míří natěšenost do poslední fáze. „Jsme rádi, že můžeme hrát doma a předvést se skvělému publiku v Přerově. Město je hrozně hokejové, podpora je tam obrovská. Těšíme se na to, bude to pro nás další plus, které nás požene dopředu,“ uzavírá Jan Fidrmuc.

Takže 7. až 14. ledna všichni do Přerova!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Výsledky ženské reprezentace U18 (Roudnice n/L)

ČESKO "18" – ČÍNA "A" 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Tomasco, 20. Kaltounková (S. Halounová, Škrdlová), 33. Zrnová (Martinů), 39. Machalová (Tomasco), 60. Martinů (Karlecová) – 29. F. Xin (Naiyuan).
Rozhodčí: Malá – Svobodová, Jakešová.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 36:32 (12:12, 16:12, 8:8).
Diváci: 113
Nejlepší hráčky: Kristýna Bláhová – Zhang Mengying.

ČESKO "18" – ČÍNA "A" 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Mlýnková (Zrnová), 44. Mlýnková, 54. Machalová (Tomasco, Hornická) – 12. Rui (Minghui).
Rozhodčí: Růžičková – Svobodová, Šťastná.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 39:24 (12:9, 8:7, 19:8).
Diváci: 172.
Nejlepší hráčky: Natálie Mlýnková – Guan Yingying.

Nominace českého týmu

Brankářky:
Denisa Jandová (Ontario Hockey Academy, Kanada), Kristýna Bláhová (Jindřichův Hradec).

Obránkyně:
Zuzana Martinů (Jihlava), Adéla Škrdlová (Třebíč), Aneta Cornová (Litoměřice), Aneta Zachová (Kladno), Anna Kotounová (Tábor), Klára Jandušíková (Cherokees), Eliška Vozdecká (Kroměříž).

Útočnice:
Veronika Bucifalová (Ontario Hockey Academy, Kanada), Alexandra Halounová, Sandra Halounová (obě Plzeň), Karolína Hornická (Liberec), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Tereza Karlecová (HC Krkonoše), Natálie Mlýnková (Zlín), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Šarlota Tomasco (Černošice), Kateřina Zrnová (Kadaň), Klára Seroiszková (Karviná), Sabina Matoušková (Karlovy Vary), Veronika Lorencová (Klatovy). 

Realizační tým:

Manažer týmu: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Jan Fidrmuc
Asistenti trenéra: Josef Štoudek a Jiří Vozák
Trenér brankářek: Martin Vojtek
Masér/kustod: Marcel Krejsa
Lékař: MUDr. Radim Jünger

Foto: Karel Švec, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz