Čtyři Češi míří v NHL na zkoušku. Kdo na nabídku teprve čeká?

16. září 2015, 12:15

David Jahoda

Na trhu s volnými hráči bezesporu nepatřili mezi nejžádanější zboží, někteří z nich však určitě doufali, že by o své budoucnosti mohli mít už jasno. Řeč je o českých hokejistech, kterým po skončení loňské sezóny NHL vypršela smlouva, jenže žádná další jim zatím na stole nepřistála. Čtyři z nich – Martin Havlát, Jan Hejda, Michal Rozsíval a Tomáš Fleischamann – už alespoň dostali nabídku v podobě zkoušky, další zvučná jména ale stále zůstávají ležet ladem.

Když se prvního července otevře přestupové okno s volnými hráči, předhánějí se kluby NHL v tom, kdo dá určitému hráči tu nejlepší nabídku. Mnohdy jsou manažeři schopni pro získání vyhlédnutého cíle udělat cokoliv, častokrát proto taky s podpisem přestřelí. Mezi hráče, po kterých se takříkajíc jenom zaprášilo, patřili Michael Frolík, Michal Neuvirth nebo Zbyněk Michálek. Další známá jména se však postupem času dostali do škatulky hráčů, kteří již ve vyjednávání smlouvy nemají silnou pozici a nezbývá jim než doufat, že v zámoří ještě seženou práci. U každého hráče najdete v závorce jeho poslední klub.

ZKOUŠKA:

Martin Havlát, útočník, 34 let (New Jersey)

Havlát si během čtrnácti let v zámoří nedobrovolně vybudoval pověst hráče s křehkým zdravím. Po nevydařeném angažmá v New Jersey, kde doplnil početnou českou kolonii, mu mnoho lidí prorokovalo konec kariéry. V hokejových kuloárech se mluvilo také o angažmá v Kometě Brno, mistr světa z roku 2000 však tyto spekulace předem vyvrátil. Řekl, že o návratu domů nepřemýšlí a chce vyčkat na nabídku z NHL. A ta přišla. Smlouvu v kapse sice Havlát (zatím) nemá, má ale šanci si ji vybojovat. Pozvánku do předsezónního kempu mu poslala „Jágrova“ Florida Panthers. Pokud je mladoboleslavský rodák zdravý, umí svou šikovnost prodat. Na jeho pozici se však bude tlačit spousta mladíků. Havlát to nebude mít lehké.

Poslední sezona: 40 zápasů, 14 bodů (5+9), 10 TM, +/-: -11
Plat v minulé sezoně: 1,5 mil. $

Zdroj: profimedaia.cz

Zdroj: profimedaia.cz

Jan Hejda, obránce, 37 let (Colorado Avalanche)

Účastník domácího mistrovství světa dokázal již v Columbusu a Coloradu, že dokáže být spolehlivým defenzivním bekem, kterému i přes svůj vyšší věk stále drží zdraví. V minulém ročníku vynechal slávistický odchovanec jen jedno utkání základní části NHL. Hejdovi určitě musela hlavou problesknout myšlenka v podobě návratu do Evropy, nakonec se ale může plácat po ramenou za svou trpělivost. Chicago Blackhawks, které bude letos obhajovat titul, muselo kvůli malému prostoru pod platovým stropem pustit mimo jiné i švédského obránce Oduyu. Jednoletým podpisem, který se u hráče Hejdova věku očekává, by se tak mohlo zdát, že Chicago nemá co ztratit. Nic zadarmo však český zadák nedostane.

Poslední sezona: 81 zápasů, 13 bodů (1+12), 42 TM, +/-: -12
Plat v minulé sezoně: 3,250 mil. $

Zdroj: milehighsticking.com

Zdroj: milehighsticking.com

Michal Rozsíval, obránce, 37 let, (Chicago Blackhawks)

Momentálně sedmatřicetiletý obránce byl u posledních dvou ze tří triumfů Chicaga Blackhawks. O Stanley Cup ale v loňské sezoně nemohl bojovat až do samotného konce. Už ve druhém kole play off proti Minnesotě si totiž český obránce ošklivě zlomil kotník, čímž pro něj sezona předčasně skončila. Není to tak dávno, co si Rozsíval užíval oslavy se Stanley Cupem ve své rodné Vlašimi a ještě do poslední chvíle se zdálo být vysoce pravděpodobné, že mu zdravotní stav nedovolí ani pomyslet na potenciální honbu za třetím prstenem pro vítěze stříbrného grálu. Nakonec je ale vše jinak, jeho dosavadní zaměstnavatel Chicago Blackhawks zveřejnilo seznam hráčů předsezonního kempu, v němž figuruje i Rozsíval

Poslední sezona: 65 zápasů, 13 bodů (1+12), 22 TM, +/-: 0
Plat v minulé sezoně: 1,750 mil. $

Zdroj: blackhawksup.com

Zdroj: blackhawksup.com

Tomáš Fleischmann, útočník, 31 let (Anaheim Ducks)

Před koncem přestupové okna zamířil Fleischmann po necelých čtyřech letech strávených na Floridě do ambiciózního Anaheimu. Ve 14 zápasech si kopřivnický rodák připsal za Ducks šest bodů, k následné cestě až do finále konference však pomohl jen v šesti zápasech. Zbytek bojů ve vyřazovací části strávil pouze jako divák. Někdo by si mohl říct, že už jsou zřejmě pryč léta, kdy bývalý hráč Washingtonu nebo Colorada nasbíral 63 bodů za sezonu, nyní má ale Fleischmann možnost přesvědčit své pochybovatele o opaku. V rámci zkoušky zamíří do Montrealu Canadiens, kde již dlouhá léta působí Tomáš Plekanec. Tradiční kanadský klub je v poslední době každoročně pasován do role favorita, co mu je však často vytýkáno, je slabá ofenziva. K vylepšení útočné činnosti Montrealu by měl pomoct právě Fleischmann. Podaří se mu to?

Poslední sezona: 66 zápasů, 27 bodů (8+19), 12 TM, +/-: 12
Plat v minulé sezoně: 4,5 mil. $

Zdroj: pucksofafeather.com

Zdroj: pucksofafeather.com

VYČKÁVAJÍ:

Marek Židlický, obránce, 38 let (Detroit Red Wings)

Že bude jméno zřejmě nejlepšího českého obránce posledních let stále ještě viset na seznamu volných hráčů, čekal asi jen málokdo. Ofenzivně laděný bek, který před koncem loňské sezony opustil New Jersey, aby posílil Detroit Red Wings, má stále co nabídnout. Jistě, už není nejmladší, jeho přehled v přesilových hrách však každý obránce v NHL nevlastní. V souvislosti s jeho osobou se mluvilo o Bostonu, následně také o New York Islanders. Do světa ovšem zatím nevyletěla žádná zpráva o tom, že by se kladenský odchovanec s některým z klubů NHL domluvil byť na zkoušce. S největší pravděpodobností ale Židlický NHL ještě sbohem neřekl.

Poslední sezona: 84 zápasů, 34 bodů (7+27), 56 TM, +/-: -9
Plat v minulé sezoně: 3 mil. $

Zdroj: cardiaccane.com

Zdroj: cardiaccane.com

Martin Erat, útočník, 34 let (Arizona Coyotes)

I ve svém věku se dokáže na ledě pohybovat jako tryskáč, poslední tři ročníky v NHL však byly jen stínem starého dobrého Martina Erata, jenž byl v minulosti letitou oporou Nashvillu. Se svou Arizonou se do vyřazovací části neprobojoval, a tak nepohrdl nabídkou trenéra Vladimíra Růžičky zúčastnit se domácího mistrovství světa. Na něm v deseti zápasech nasbíral čtyři body, určitě se nedá říct, že by propadl. Jenže ani tento zápis nepřesvědčil týmy v NHL, aby za Eratem přispěchaly s nabídkou smlouvy. Hokejista, který si kromě Nashvillu a Arizony vyzkoušel také angažmá ve Washingtonu, tak zřejmě bude muset čekat na moment, až bude v sezoně potřebovat některý z celků v nouzi zacelit díru v sestavě. Právě v tu chvíli by mohla přijít Eratova příležitost.

Poslední sezona: 79 zápasů, 32 bodů (9+23), 48 TM, +/-: -16
Plat v minulé sezoně: 2,250 mil. $

Zdroj: forbes.com

Zdroj: forbes.com

Jiří Tlustý, útočník, 27 let (Winnipeg Jets)

V sezoně 2012/13, která byla zkrácena výlukou, Jiří Tlustý ukázal, že se může rovnat s nejlepšími kanonýry NHL. Nálepku střelce však v dalších dvou sezonách nedokázal naplno potvrdit. Tlustého měl oživit přesun z Caroliny do Winnipegu, jenže tento tah se ukázal být krokem vedle. Ve 20 zápasech za Jets dal Tlustý jen jednu branku a sám uznal, že jeho krátká epizoda v kanadském klubu mu možná uškodila. I přesto však nemůžeme Tlustého řadit do stejné roviny jako ostatní hráče čekající na smlouvu. Podle zpráv ze zámoří údajně Tlustý již několika nabídkami pohrdl a momentálně zvažuje i působení v KHL, kde jeho práva aktuálně vlastně movitý klub SKA Petrohrad. Poslední informace ale mluví o tom, že by se o služby sedmadvacetiletého Čecha mohlo zajímat New Jersey.

Poslední sezona: 79 zápasů, 32 bodů (9+23), 48 TM, +/-: -16
Plat v minulé sezoně: 2,950 mil. $

Zdroj: winnipeg-jets.nhlfansite.com

Zdroj: winnipeg-jets.nhlfansite.com

Bez smlouvy jsou v NHL stále i čtyři Slováci

Brankář Peter Budaj, obránci Andrej Meszároš s Ľubomírem Višňovským a útočník Tomáš Kopecký. To jsou slovenští hokejisté, kterým koncem uplynulého ročníku vypršeli smlouvy a nové stále nemají.

Budaj, který léta plnil v NHL roli spolehlivé dvojky, loni strávil sezonu na farmě Winnipegu. Nyní byl pozván na kemp Los Angeles, že by se však propracoval do prvního týmu Kings, je dost nepravděpodobné. Jasnou jedničkou je Američan Quick, novou dvojku pak LA sehnalo v podobě kvalitního Švéda Enrotha. Budaje tak nejspíš i letos čeká AHL. Nabídku zkoušky v tomto týdnu dostal i obránce Meszároš, po konci v Buffalu bude o smlouvu bojovat v Coloradu.

Ve spojitosti s Višňovským , jenž naposledy oblékal dres NY Islanders, se dost hlasitě v létě mluvilo o návratu do Slovanu Bratislava, tento přesun se však doteď nekonal. Ve vzduchu i vzhledem k častým zdravotním potížím jistě visel také konec kariéry. Na ten určitě ani nepomyslel kapitán Slovenska na MS v České republice Tomáš Kopecký. Ten poslední tři roky působil na slunné Floridě. Dlouho se nevědělo, co s oběma slovenskými matadory bude, čerstvé zprávy však hovoří o tom, že stejně jako čeští obránci Rozsíval s Hejdou se jak Višňovský, tak Kopecký poperou o smlouvu u obhájců Stanley Cupu z Chicaga.

Volní Češi a Slováci, kteří získali nové smlouvy:

Michal Neuvirth (B), CZE, 27 let – Philadelphia Flyers (1,5 mil. $/rok)
Zbyněk Michálek (O), CZE, 32 let – Arizona Coyotes (3,2 mil. $/rok)
Michael Frolík (Ú), CZE, 27 let – Calgary Flames (4,3 mil. $/rok)
Andrej Sekera (O), SVK, 29 let – Edmonton Oilers (5,5 mil. $/rok)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz