Dahlin září, osmnáctka má smůlu. Brankářka Tampy fandí synovi

Foto: svt.se

19. dubna 2017, 15:44

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Mistrovství světa osmnáctiletých bývá bránou do světového hokeje, jenomže někteří mladíci už tuhle kategorii přerostli. Loni chyběl v americkém Grand Forks finský super talent Patrik Laine, rok předtím přijel až na finálovou bitvu jeho krajan Sebastian Aho. Letos hrozilo, že vzhledem ke kolizi s extraligovým finále nestihne turnaj Martin Nečas, o jedno velké eso přišli Švédové. Tre Kronor nemají na šampionátu elitního obránce Rasmuse Dahlina, který by mohl podle předběžných odhadů atakovat první pozici draftu NHL 2018.

Obránce Frölundy sice byl v původním kádru švédské osmnáctky, nicméně Seveřané se obejdou bez něj. Trenér Bendelin nechtěl čekat a narušovat týmovou hierarchii, byť se jedná o vynikající zadáka. Dahlin hrál semifinále play off SHL, den po startu švédského výběru na mistrovství světa ale Frölunda ztratila poslední zápas s Brynäs Gävle,do finále nepostoupila a sezonu ukončila.

První reprezentace místo osmnáctek? Byl jsem v šoku, přiznal Dahlin

Dahlin mohl teoreticky dorazit, dodatečně do Popradu přijeli například Finové Nyman s Vaakanainenem nebo Švýcar Müller. Ovšem pro účastníka letošního MS dvacítek už nebylo místo, Bendelin totiž mezitím uzavřel soupisku 23 hráčů. "Věděl jsem, že na osmnáctky už šance není. Kouč chtěl mít mužstvo pohromadě celou dobu, u mě nevěděl, kdy budu volný. Chápal jsem to," řekl Dahlin deníku Aftonbladet.

Po skončení klubové sezony počítal s volnem, ale plány vzaly nečekaně za své. "Najednou mi zavolal manažer první reprezentace s tím, abych se hlásil na srazu před další částí přípravy na mistrovství světa dospělých. Byl jsem v šoku a vůbec nemohl mluvit. Tohle mě fakt zaskočilo," přiznal. Dahlin prožije velkou mezistátní premiéru proti Bělorusku, stane se třetím nejmladším hráčem švédské reprezentace. L. Gustafssona a R. Lundqvista nepřekoná, oběma bylo v době debutu 16 let. Ovšem Dahlin oslavil minulý čtvrtek 17. narozeniny, bude mladším zelenáčem na mezistátní scéně než legendy Kent Nilsson nebo Anders Hedberg.

Brady chce být jako Matt. Na scéně je druhý syn Keitha Tkachuka

Svoji největší hvězdičku z ročníku 1999 nemají na MS osmnáctek ani Rusové,útočník  Klim Kostin chybí vzhledem k vážnému zranění ramena, jež mu vzalo druhou polovinu sezony. Řadu elitních hráčů nemají Kanaďané, jelikož v CHL paralelně běží série play off. Po vyřazení dodatečně přiletěla aspoň trojice Noel, Studnicka a Glass. Javorové listy lepily sestavu za pochodu, to byl zřejmě důvod, proč měl výběr poněkud kostrbatější přípravu i vstup do turnaje.

Naopak Američané jsou celou sezonu pohromadě a jednoznačně z toho těží. Kapitánem výběru je Brady Tkachuk, mladší syn legendárního Keitha Tkachuka. Bývalý vynikající útočník na Slovensku nechybí, sleduje jak potomka, tak coby skaut St. Louis i další talenty. "Brady je v něčem po mně, nedá si na lede nic líbit. Jestli se dostane do NHL, to je na něm. Věřím, že na to má," hlásí otec Tkachuk. Nedávno takhle jezdil sledovat staršího potomka Matta, který už v barvách Calgary dává góly mezi mantinely NHL.

Brankářkou NHL se nestala, teď krásná Manon přeje tuhle metu synovi

Když už jsme u dětí slavných rodičů, americká sestava nabízí ještě další dvě. Josh Norris navazuje na otce Dwayneho, který s týmem Kanady získal stříbrnou medaili na olympiádě 1994 v Lillehammeru. Ještě zajímavější je příběh brankáře Dylana St. Cyra, jeho maminka se totiž málem stala první ženou v NHL. Jmenovala se Manon Rheaumeová a po vstupu Tampy Bay do zámořské ligy se účastnila tréninkového kempu Lightning.

Šlo spíš o marketingový tah, krásná Manon prodávala mraky fotografií a kartiček, ovšem zachytala si jen v exhibičních zápasech a hokejovou kariéru dál dělala jen mezi ženami. V roce 1996 získala stříbro na olympiádě v Naganu, je také mistryní světa. Svého času se provdala za Gerryho St. Cyra - hokejistu, jenž to dotáhl jen do nižších amerických soutěží. Jejich syn Dylan má nyní našlápnuto k metě, kterou jeho rodiče nezdolali. Tedy ke slavné NHL.

Dylan má na šampionátu podobnou podporu jako jiní hokejisté, do Spišské Nové Vsi za ním přijeli jeho nejbližší. "Mamka je tady až od úterý, dřív nemohla. Věřím, že si naše zápasy užívá, moc mi s tátou oba fandí," řekl St. Cyr. Slavné osobnosti ovšem nejsou jen mezi rodiči. Na šampionátu se akreditovaly víc než dvě stovky skautů zámořských klubů, coby agent přijel třeba legendární ruský útočník Igor Larionov  Mistrovství světa osmnáctiletých není jen o nejlepších dospívajících talentech planety, ale také o těch, kteří hokejovou radost rozdávali v minulosti.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz