Další expanze KHL? Cílem je údajně Velká Británie s klubem v Londýně

18. července 2016, 8:21

David Jahoda

Není to tak dávno, co se Kontinentální hokejová liga rozrostla o čínského zástupce, tým Red Star Kunlun z Pekingu. Nyní se začínají hokejovým světem šířit informace o tom, že má vedení ruské nadnárodní ligy políčeno na další netradiční místo pro hokej. Terčem by tentokrát měla být Velká Británie s klubem v Londýně. Viceprezident KHL Georgij Kobyljanskij sdělil ruskému portálu R-Sport, že KHL získala povolení jednat s britským hokejovým svazem. Dle Kobyljanského je ale ke zrealizování celé věci daleko, jiné zdroje říkají opak.

„Máme povolení jednat s britskou hokejovou federací. Jedná se ale pouze o pozadí, ne realitu,“ nechal se pro ruský portál R-Sport slyšet Georgij Kobyljanskij, viceprezident KHL. Jenže finální dohoda o expanzi KHL do Velké Británie by podle všeho nemusela být tak daleko, podle lotyšského novináře Aivise Kalniņše, píšícího pro zámořský web The Hockey Writers je údajně vše už ujednáno. „KHL a Velká Británie se dohodly na podmínkách expanze do Spojeného království. Tým by měl sídlit v Londýně,“ napsal na svůj twitterový účet, čímž přiživil spekulace spojené s dalším možným rozšířením KHL. 

Zároveň se tím strhla lavina debat o tom, co všechno by obnášelo, kdyby součástí ruské nadnárodní KHL byl celek z Velké Británie. V Londýně sídlil hokejový klub naposledy v sezoně 2004/05, místní soutěž zde hrálo mužstvo London Racers. Následně kvůli nedostačujícím podmínkám zanikl. Domácí zápasy hráli Racers v hale Lee Valley Ice Centre, která měla parametry tréninkové haly. S diváky se v ní prakticky vůbec nepočítalo, nebyly v ní tribuny. Tento problém by však nebyl už aktuální, od roku 2007 totiž v Londýně stojí moderní O2 Arena, která byla postavena uvnitř Millennium Dome. 

Nebylo by poprvé, co by se v londýnské O2 Areně, která byla využívána například i během letní olympiády v roce 2012, objevili hokejisté. Ročník 2007/08 tu totiž dvěma zápasy otevíraly svůj sezonní program celky NHL Los Angeles a Anaheim. Každé z utkání navštívilo 17 300 diváků, z čehož lze vydedukovat, že i v Británii se najdou hokejoví nadšenci. Avšak i tento fakt má několik háčku. V tomto případě se jednalo jen o dva duely, navíc klubů z NHL, která je jistojistě Britům bližší než KHL. A dokázali by vůbec lidé v Londýně pravidelně navštěvovat utkání jednoho nově vzniklého hokejového klubu? Všem je zřejmě jasné, že hokej není v Londýně a v Británii obecně zrovna vyhledávaným sportem.

>> NHL bude mít Las Vegas, KHL zase Peking. Číňané myslí na olympiádu

Podmínky pro zázemí by potenciální klub v O2 Areně měl, ale visí otazník nad tím, zda by vůbec mohlo dojít k tomu, aby v ní své zápasy hrál. A to z jednoho důvodu, je totiž nejvytíženější arénou světa! I v tomto ohledu by určitě nebylo jednoduché dospět k dohodě, zvlášť v případě týmu KHL, který jezdí na několikazápasové tripy, a následně hraje několik utkání po sobě na svém ledě. Další kaňkou na možné expanzi KHL do Velké Británie by bylo zdlouhavé cestování pro velkou část současných celků KHL. Takoví borci z Vladivostoku by museli strávit v letadle 13 hodin, což zřejmě pro žádného hokejistu či ostatní členy týmu není zrovna ideální představa. 

V zámoří se dokonce rozhořely debaty o tom, že informace o chystané expanzi KHL do Velké Británie neprosákly na povrch právě v tuto dobu jen tak náhodou. Spekuluje se o tom, že tím KHL zareagovala na NHL, která před několika týdny potvrdila nového člena z města Las Vegas. V minulosti se navíc také debatovalo o tom, že pokud by se NHL někdy chtěla rozrůst na starý kontinent, ačkoliv se tato představa zdá být poněkud bizarní, bylo by to právě do Velké Británie. KHL se dlouhodobě snaží NHL, i když zřejmě marně, šlapat na paty. A tohle je jeden z kroků, jak se NHL přiblížit.

>> Nejen Peking, Londýn a Drážďany usilují o KHL. Osm klubů má dluhy

Jakou měrou jsou tyto spekulace postavené na pravdě, je otázka. KHL totiž byla vytvořena právě z toho důvodu, aby se rozšiřovala i do pro hokej exotických zemí. Paradoxem všeho by se mohlo zdát prohlášení šéfa KHL Dmitrije Černyšenka z května letošního roku. „Ligu neplánujeme rozšířit na víc než třicet účastníků,“ prozradil Černyšenko. V následující sezoně bude mít KHL s nováčkem z Pekingu 29 účastníků. Zároveň však také přiznal, že kromě Pekingu oslovily vedení KHL kluby z německých Drážďan a právě z Londýna. 

Ať je to, jak chce, jisté je jedno. Celou situaci o možné expanzi KHL do Londýna určitě bude stát za to sledovat i nadále. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz