A zase ti Norové! Storhamar zaskočil Spartu, Stavanger sebral Třinci bod

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

28. srpna 2015, 21:01

Adam Bagar

Prestižní Liga mistrů v pátek pokračovala dalšími zápasy a do Česka tentokrát zavedla norské Vikingy, kteří už v bitvách na severu Evropy dělali českým klubům pořádné problémy a ve výborných výkonech pokračovali také v odvetách. Pocítila to hlavně Sparta, která si asi premiéru v O2 areně představovala poněkud jinak. Pražané podlehli norskému Storhamaru 1:2, když rozhodující branku inkasovali v čase 59:23. A Trápil se také Třinec, který srazil Stavanger až v prodloužení a zapsal dva body za výhru 4:3.

V případě tříbodového vítězství si sparťané mohli zajistit vstupenku do další fáze soutěže, jenže Norové od začátku ukazovali, že svou kůži nedají lacino a na startu druhého dějství dokonce zmrazili O2 arenu vedoucí trefou. Pražané byli střelecky aktivnější, ale na skvěle chytajícího Ostlunda dlouho hledali recept. Našel ho až střelec Jan Buchtele, který v čase 41:11 šikovně tečoval Poláškovu střílenou nahrávku do branky.

Oba týmy vzápětí nevyužily přesilovku pět na tři a zdálo se, že boj směřuje k prodloužení, které ovšem v čase 59:23 odmítl hostující Christian Larrivee, jenž rozpoutal vlnu radosti v norském táboře. Naopak opařená Sparta v závěru už nic nevymyslela, z domácí premiéry v O2 areně vyšla s porážkou a značně si tím zkomplikovala šanci na postup ze skupiny, v níž na závěr změří síly se švýcarskou Ženevou. A musí nutně zvítězit.

Litvínov přestřílel Francouze a slaví postup do další fáze Ligy mistrů

Pouze jeden bod ukořistili z venkovního tripu hokejisté Třince, kteří si proti Stavangeru už nemohli dovolit další zaváhání. Norové, posíleni domácím vítězstvím 4:1, ale znovu velmi kousali. Oceláři díky čtyřbodovému představení obránce Rostislava Klesly v souboji třikrát vedli, ale houževnatý protivník pokaždé dokázal najít odpověď. Zdálo se, že soubor kouče Kalouse získá tři body, jenže v čase 59:13 přišla trefa Joshe Soarese.

A o vítězi tak muselo rozhodnout až prodloužení. Na světelné kostce svítil čas 63:45, když se znovu potvrdila velikost zkušeného útočníka Zbyňka Irgla, jenž nechytatelným pokusem ukončil třinecké trápení. Oceláři tak před zraky více než dvou tisícovek diváků brali pouze dva body a v závěrečném střetnutí základní skupiny Ligy mistrů přivítají už příští sobotu finské Kuopio. Postup do další fáze ale nemají ve svých vlastních rukou.

Páteční utkání českých klubů v Lize mistrů

HC SPARTA PRAHA – STORHAMAR 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 42. Buchtele (Polášek, Hlinka) – 23. Jensen (Larrivee, Skadsdammen), 60. Larrivee (Zettergren).
Rozhodčí: Nikulic (Rakousko), Pešina – Lhotský, Špůr (všichni Česko).
Vyloučení: 7:8.
Bez využití.
Střely na branku: 38:26.
Diváci: 2948.
Sparta: Pöpperle – Polášek, Švrček, Barinka, Čajkovský, Hrbas, Mikuš – Réway, Hlinka, Buchtele – Pech, Kumstát, Netík – Cingel, Kudrna, Forman – Dragoun, Přibyl, Sabolič – Procházka, Dvořáček.
Storhamar: Ostlund – Hotham, Baarnhielm, Bull, De La Rosse, Oksnes, Lokken, Eikrem Haugen, Andersson – Skandsdammen, Jensen, Larrievee – Berglund, Reichenberg, Gustafsson – Gran, Huse, Zettergren – Langdalen, Ronnild, Hesbraten.

HC OCELÁŘI TŘINEC – STAVANGER OILERS 4:3 po prodloužení (1:1, 1:0, 1:2 – 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Klesla (Klepiš), 25. Orsava (Hrňa, Klesla), 52. Klesla (Klepiš, Polanský), 64. Irgl (Polanský, Klesla) – 20. Kristiansen (Soares, Johansson), 51. Hoygard, 60. Soares (Dahl-Andersen, Fossen).
Rozhodčí: 
D. Konc (Slovensko), Hradil – Gebauer, Tošenovjan (všichni Česko).
Vyloučení: 
3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 32:26.
Diváci: 
2193.
Třinec: 
Hamerlík – Nosek, Klesla, M. Doudera, Hrabal, Linhart, Foltýn, Adámek – Kreps, Orsava, Hrňa – Klepiš, Dravecký, Polanský – Irgl, Matuš, Rákos – Chmielewski, Plíhal, Cienciala – Rufer.
Stavanger:
 Holm – Sertich, Solberg, Bruneteau, Sveum, Johannesen, Rokseth, Mostue – Johansson, Kissel, Soares – Dahl-Andersen, Forsberg, Kristiansen – Trettenes, Lorentzen, Balcers – Roste Fossen, Medhus, Hoygard – Henriksen.

Páteční utkání dalších klubů v Lize mistrů

EHC Red Bull Mnichov – HC Košice 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky: 52. Christensen (Jaffray, Kettemer).

HC Davos – Färjestad BK 0:1 po prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 – 0:1)

Branka: 61. Earl (Johansson).

SC Bern – IFK Helsinky 3:2 po nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky: 23. G.-A. Randegger (Ebbett, Reichert), 56. Krueger (Kobasew), rozhodující nájezd Ebbett – 25. Partanen (Leino), 43. Partanen (Leino, Puustinen).

Frölunda Indians – JYP Jyväskylä 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky: 6. Lasch (Carlsson, Fantenberg), 18. Lasch (Johnson, Tömmernes), 54. Lehkonen (Bengtsson, Janmark) – 16. Tavi (Salmio), 48. Antonen (Kalteva, Kolehmainen).

Nejbližší program českých klubů v Lize mistrů

Sobota 29. srpna:

18:00 HK Nitra – Bílí Tygři Liberec

Neděle 30. srpna:

16:00 Něman Grodno – HC VÍTKOVICE STEEL
17:00 HC Dynamo Pardubice – Färjestad BK

Čtvrtek 3. září:

16:00 Bílí Tygři Liberec – HK Nitra
20:00 Färjestad BK – HC Dynamo Pardubice

Pátek 4. září:

17:30 HC VÍTKOVICE STEEL – Něman Grodno

Sobota 5. září:

15:00 Skelleftea AIK – Bílí Tygři Liberec
15:30 HC Sparta Praha – Servette Ženeva
18:00 HC Oceláři Třinec – KalPa Kuopio
19:30 Adler Mannheim – HC VÍTKOVICE STEEL
19:45 HC Davos – HC Dynamo Pardubice

Neděle 6. září:

15:30 HC VERVA Litvínov – Espoo Blues

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz