Dánský hokej? Z ošklivého káčátka vyrostla krásná labuť

Foto: Michal Eger

27. května 2017, 12:14

Marek Hedbávný

V Dánsku je pouze 27 hokejových stadionů a 4 647 aktivních hokejistů. Přesto se jeho reprezentace drží patnáct let v elitní skupině mistrovství světa a do letošní sezony NHL zasáhlo hned devět krajánků. Další milník v tamějším hokeji nastane za necelých dvanáct měsíců – Dánsko bude poprvé v historii pořádat světový šampionát.

Severská země nemá předpoklady k tomu, aby byla hokejovou velmocí: má méně než šest milionů obyvatel a teplé zimy nedovolují hrát hokej na zamrzlých rybnících či jezerech.

V posledních letech ale získává dánský národní tým v hokejovém prostředí značné uznání – například loni v Rusku skončil osmý, a vyrovnal tak výsledek z průlomového MS 2010.

Dánové věří, že se do čtvrtfinále probojují i doma před fanoušky v Herningu a Kodani.

Úspěch dánského hokeje se často přirovnává k pohádce o ošklivém káčátku od Hanse Christiana Andersena. Malý, všední ptáček je terčem posměchu ostatních. Dokud se – k překvapení všech i sebe samého – nepřemění v krásnou labuť.

V roce 1949 hrála dánská reprezentace poprvé proti Kanadě a prohrála 0:47. V dalším zápase dostala od Rakouska 25 gólů.

Mezi elitu se Dánsko vrátilo až v roce 2003 a zatím se bezpečně vyhýbá sestupu. Největší úspěch zaznamenalo před sedmi lety – Dánové na MS porazili Finy, Američany, rozstříleli Slováky a zahráli si čtvrtfinále.

Foto: Michal Eger

Jak se povedlo, že tato malá země, která má prakticky méně hokejistů než Kanada kluzišť, dokáže konkurovat hokejovým velmocím?

Zaprvé: rozvoj talentu
Dánsko muselo začít od píky. V mládeži byla vytvořena profesionální struktura s lepšími a intenzivnějšími tréninky. Zvýšily se také odhodlání a disciplína mezi hráči.

Zadruhé: sebedůvěra
Dánové na mistrovství světa trápí favority a do NHL zamířilo několik talentů v čele s Nikolajem Ehlersem. Opora Detroitu Frans Nielsen si dokonce zahrál NHL All-Star Game. Získaná sebedůvěra je jedním z důvodů, proč jde dánský hokej nahoru. 

Zatřetí: inspirace v zahraničí
V letech 1996 až 2001 vedl národní tým švédský kouč Jim Brithén, který inicioval změny v dánském hokeji. Profesionalismus, struktura a odhodlání – to byl výsledek Brithénovy práce. Nová tréninková kultura se postupně přenesla do juniorských týmů a jednotlivých klubů. Od přelomu tisíciletí pomáhají v udržení těchto trendů další zahraniční trenéři a hráči.

Nyní vše směřuje k vrcholu – domácímu mistrovství světa v Kodani a v Herningu.

Dánská hokejová pohádka o ošklivém káčátku pokračuje.

Foto: Michal Eger

Dánští hráči v NHL

Sezona 2016/2017: Frederik Andersen (Toronto), Philip Larsen (Vancouver), Nikolaj Ehlers (Winnipeg), Frans Nielsen (Detroit), Lars Eller (Washington), Mikkel Boedker (San Jose), Jannik Hansen (San Jose), Oliver Bjorkstrand (Columbus), Nicklas Jensen (New York Rangers)

Dříve: Peter Regin, Oliver Lauridsen

Dánská umístění na posledních deseti MS

2008 – 12. místo
2009 – 13. místo
2010 – 8. místo
2011 – 11. místo
2012 – 13. místo
2013 – 12. místo
2014 – 13. místo
2015 – 14. místo
2016 – 8. místo
2017 – 12. místo

Nicklas Jensen.

Nicklas Jensen. | Foto: Michal Eger

O mistrovství světa 2018

Šampionát spolupořádá s Herningem hlavní město Kodaň. Na 82. mistrovství světa v ledním hokeji se odehraje 64 zápasů v halách Jyske Bank Boxen v Herningu (kapacita 11 000 diváků) a Royal Areně v Kodani (kapacita 12 500 diváků)

Turnaj začne 4. května 2018 a skončí 20. května. Zúčastní se ho šestnáct reprezentací včetně nováčků z Rakouska a Jižní Koreje.

Organizátoři už spustili prodej prvních balíčků vstupenek. Další fáze prodeje odstartuje v září, kdy už bude známé rozlosování šampionátu. Informace o vstupenkách najdete zde: 2018.iihfworlds.com/en

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz