<

Debut v nároďáku jsem si užil, září Košťálek. Chce na MS, pak do NHL

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. dubna 2017, 14:12

Adam Bagar

V úterý přiletěl z Ameriky a o den později už se hlásil Josefu Jandačovi, jenž ho nasadil hned do odvety s Norskem. Obránce Jan Košťálek nastoupil v elitní obranné dvojici po boku zkušeného Jana Koláře. A nevedl si vůbec špatně, premiérový start v seniorském národním týmu ozdobil jednou asistencí. "Přišel jsem sem s tím, že zabojuju o mistrovství světa," hlásí mladík, který působí v organizaci Winnipegu.

"Musím přiznat, že zpočátku jsem byl nervózní, ale jakmile se vhodil puk, tak to ze mě spadlo a zápas jsem si užíval," prozrazuje dvaadvacetiletý zadák, který nastoupil v první obraně namísto Jakuba Jeřábka. A hned pomohl k jasné výhře 6:3 jedním bodem, asistoval u první trefy z hole jeho parťáka Jana Koláře. "Je to příjemný bonus," přiznává Jan Košťálek.

Nebyl vůbec v lehké roli, pořád se totiž musí srovnávat s časovým posunem. "Ale snažím se to zvládat." Více mu dělá problém zvyknout si na evropské rozměry kluziště. "Je to tak, trošku mi dělá problém zorientovat se, kde jsou všichni hráči. Ale myslím, že to zatím zvládám," culí se Košťálek. A jaký udělal v prvním utkání dojem na kouče Josefa Jandače?

"V této sezoně jsme měli dost nováčků a v prvních zápasech na nich byla znát nervozita. Proto jsem v hodnocení opatrný, ale první dojem je takový, že strašně dlouho drží puk. Přišlo mi, že hraje ještě takový juniorský hokej," prozrazuje trenér národního týmu. "Asi budu muset puky nahrávat rychleji, jak po mě chtějí, a začít hrát jejich hru," reaguje zadák.

"Občas jsem překvapený, že mám na ledě více času, než jsem zvyklý ze zámoří. A někdy mě to právě donutí, že si ten kotouč podržím. Ale myslím, že to nebude problém a v dalších utkáních to bude z mé strany lepší a lepší," věří Košťálek, jenž startoval na dvou šampionátech hráčů do dvaceti let. "Na dvacítkách je to úplně jiné, ještě juniorský hokej," hlásí.

Košťálka nominace překvapila, ale rozhodně se chce porvat o šampionát v Kolíně nad Rýnem a Paříži. "Přišel jsem sem s tím, že o něj zabojuju a uvidíme, jestli to vyjde." Na to, aby přesvědčil trenéra Jandače má jen pár zápasů. "Vím, že nemám moc času, abych ukazoval, jak hraju. Jsem trošku pod tlakem, ale když na to nebudu myslet, tak se mi bude dařit."

"Každopádně je to obrovská zkušenost, která mě určitě posune," pokyvuje Košťálek, jenž do zámoří odešel z pražské Sparty. Právě pod Josefem Jandačem také sehrál své první utkání mezi tuzemskou elitou. "Bylo mi šestnáct. Určitě o mě ví, v létě jsem taky trénoval na Spartě a viděl jsem se s ním. Ale nemyslím, že to hrálo roli v tom, že mě povolal," říká.

Košťálek hraje poslední dva roky farmářskou AHL v Manitobě. "Ještě rok mám smlouvu a chci se porvat o to, abych si zahrál NHL. Po dvou letech na farmě cítím, že by ta šance mohla příští rok přijít. Winnipeg má velice mladý tým a myslím, že je šance se do něj dostat. Nejdřív se ale musíme vyhrát, každý tam nemůže naskočit hned ve dvaceti," má jasno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz