<

Dobré mužstvo se nesložilo, ocenil staronový muž budějovické sestavy Tomáš Harant

23. ledna 2013, 9:53

Ladislav Lhota

Sérii pěti porážek vyměnili za pět vítězství v řadě. Takový obrat se hokejistům Mountfieldu podařil podruhé v sezoně. Aktuálně pátou výhru bez jediného přerušení vybojovali Jihočeši v dohrávce 19. kola Tipsport extraligy doma proti brněnské Kometě. Od 3. do 57. minuty sice prohrávali, ale vynutili si prodloužení a nakonec brali prémiový bod po samostatných nájezdech. Úspěšný výsledek oslavoval také obránce Tomáš Harant, který nastoupil v barvách Mountfieldu teprve podruhé po příchodu ze slovenské Žiliny. "Jsem hrozně rád, že se mi Budějovice ozvaly a daly mi šanci. Doufám, že splním, co tady ode mě čekají, mužstvu se bude dařit a vzdálíme se co nejvíc od spodku tabulky," vyjádřil své přání nový muž v jihočeském týmu.

Souboj s Kometou se pro domácí dlouho nevyvíjel dobře. Inkasovali v začátcích prvních dvou třetin a měli hodně práce sami se sebou. Při obdržených gólech byl na ledě i Harant. "Náš útočník se špatně zorientoval a nehodil to Frantovi Ptáčkovi, který už vyjel do středního pásma. Nevěděl, že za ním jsou protihráči a najednou se stalo, že na mě jeli dva. Byla to chyba, že jsme nevyhodili puk ze třetiny," komentoval žilinský rodák první zásah hostí.

"Při druhém gólu Brna se puk nečekaně odrazil za naší brankou, hned se k němu dostal hráč soupeře a posunul ho do brány. Pro nás to byla smůla, pro ně štěstí. Ale dobré mužstvo se nesložilo a to bylo super. Potvrdilo se, že dokážeme bojovat za všech okolností, což je velmi povzbudivé do dalších zápasů," konstatoval s povděkem Harant.

Krátce po polovině utkání Jihočeši korigovali a tři minuty před sirénou z přesilovky vyrovnali. "Kytka pěkně zavěsil," komentovala slovenská posila zásah svého spoluhráče Květoně. "Byli jsme na koni. Vyrovnávacím gólem jsme vzali Kometě vítr z plachet a začali diktovat hru. V nájezdech nám skvěle zachytal Kuba Kovář," zhodnotil urostlý bek zbývající část zápasu, v níž si rozhodující slovo vzal znovu jediný úspěšný exekutor samostatného nájezdu Lukáš Květoň.

Dvaatřicetiletý Tomáš Harant se objevil ve známém prostředí. Za Mountfield odehrál extraligovou sezonu 2005 – 60, kdy pomohl vybojovat čtvrté místo. "Do Budějovic jsem se velmi těšil. Je to příjemné, když si člověk nemusí zvykat na okolí. Všechno tady znám a hlavně mám pocit, že mančaft mě celkem pozitivně přijal a cítím se tady opravdu dobře," projevil spokojenost.

Po odchodu z jihu Čech působil slovenský reprezentant na farmě klubu NHL New Jersey Devils, potom hrál ve Švédsku a následně zamířil mezi Bílé Tygry do Liberce. Tam si nepříjemně poranil koleno a málem ho to připravilo o kariéru. "V přípravném utkání na mě protihráč udělal blbý zákrok. Bylo to nešťastné zranění. Mám odloupnutou chrupavku pod čéškou. Nedovoluje mi dělat dřepy na noze a je to velmi bolestivé," vylíčil své potíže.

Dva a půl roku se Harant pokoušel o návrat mezi mantinely, ale koleno stále zlobilo. "Pár měsíců jsem se na to úplně vykašlal. Potom jsem začal působit jako asistent trenéra u juniorů doma v Žilině a postupně zkoušel chodit s nimi na led ve výzbroji. Najednou to začalo držet. Přišli za mnou z áčka, kde jsem odehrál druhou polovinu loňské sezony. V létě jsem byl v Chomutově, ale tam jsem zjistil, že nemůžu trénovat jako zdraví hráči," popisoval svoji anabázi, která v letošní sezoně pokračovala znovu v Žilině.

Lednovou nabídku z Mountfieldu zkušený hokejista přivítal, neboť jeho mateřský celek ztrácel naději na postup do play off a prodal několik hráčů. "Naučil jsem se, co mám dělat, aby koleno bylo dobré. Doufám, že mi to vydrží. V zápasech paradoxně nemám žádný problém," řekl dále.

"Na rozcvičce se rozjezdím a díky tomu, že se střídáme a máme čas na odpočinek, tak mi koleno vůbec nevadí a je to super. Jsem rád za každý zápas, který odehraju. V české extralize se cítím mnohem lépe. Jsou tady kvalitnější hráči, s nimiž si to narazíte, každý si odmaká svoje, a nemusíte tolik bruslit," dodal účastník světových šampionátů 2006 a 2007.

Foto: Ján Honza

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz