<

Dobré znamení? Juniorky zaválely na hokejovém festivalu v Calgary

Foto: Lubomír Johan

Neúspěšná bilance proti úhlavnímu rivalovi z Ruska nebyla pro české hokejistky do 18 let dobrou zprávou, vzápětí si ale spravily sebevědomí. Na konci listopadu zamířily do kanadského Calgary, kde se staly součástí světového festivalu ženského hokeje Hayley Wickenheiserové. A výsledek? Skvělý! Mladé Češky ovládly všech šest zápasů a po zásluze domů přivezly vítězný pohár. „Určitě jsme teď byli takticky připravenější, a hlavně i rozehranější. Dařilo se nám po všech herních stránkách,“ říká hlavní kouč Jan Fidrmuc.

Výsledky mohou česká děvčata necelý měsíc před startem světového šampionátu patřičně povzbudit. Na druhou stranu dobře vědí, že nemají zdaleka takovou vypovídací hodnotu jako zápasy proti národním týmům. „Pocity máme určitě dobré. Splnili jsme očekávání, chtěli jsme turnaj vyhrát. Celý tým i holky to obohatilo, všichni soupeři hráli způsobem, který preferují Kanaďanky i Američanky na mistrovství světa,“ říká Jan Fidrmuc.

Jeho svěřenkyně absolvovaly šest zápasů ve čtyřech dnech, byť kromě toho prvního měly všechny zkrácenou herní dobu. Právě na úvod – hned den po příletu – měly juniorky namále, s Calgary Fire totiž prohrávaly už 0:3. Jenže se nevzdaly a nakonec zvítězily v nájezdech! „Byl znát časový posun a brzké vstávání. Kanadský tým byl na nás připravený, natěšený, první dvě třetiny jsme se fakt rozehrávali. Až ve třetí jsme dokázali soupeře přehrávat. Měli jsme docela dost šancí, ale nedávali jsme góly,“ ohlíží se kouč. „Rozhodně jsme ale rádi, že jsme na rozehrání měli vyloženě utkání, a ne trénink.“

Právě v tom byla celá akce specifická. Češky nestihly ani jeden trénink, program jim to zkrátka neumožnil. Všechny pokyny musely z teorie okamžitě převést do praxe. „Určitě se jim to dařilo. Bylo pro nás trochu i překvapením, že se dařilo po všech herních stránkách. Ale máme pořád problém střílet góly a děláme individuální chyby. Taktiku, kterou máme stanovenou na soupeře, se nám dařilo plnit,“ pochvaluje si trenér, jehož tým čekal nejtěžší sok na závěr. A to hned dvakrát. Red Deer Hockey Academy zdolaly juniorky nejprve 2:0 a ve finále 2:1, znovu přitom musely otáčet.

„Finále bylo náročné, ale i hodně kvalitní. Holky už toho měly dost v nohách, Red Deer to samé. První zápas byl dynamičtější, rychlejší, finále už lehce unavenější a taktičtější,“ vrací se Fidrmuc ke klíčové bitvě dvou nejsilnějších celků na turnaji. „Začátek se nám nepovedl, ale jakmile jsme vyrovnali, už se tempo a taktika začaly převažovat na naši stranu.“

 

Přeci jen ale krátký komentář finálové utkání jsme díky skvělé práci celého týmu vyhráli proti hokejové akademie 2 1 A vezmeme tak domů zlaté medaile

Zveřejnil(a) Reprezentace ČR 18 ženy - lední hokej dne 29. listopad 2015

Zámořské prvenství je před mistrovstvím vynikající zprávou. České hokejistky měly ze začátku sezony hlavy hodně dole, neboť Rusku podlehly celkem už sedmkrát za sebou. Právě sborná je hlavním sokem českého týmu, kterému na loňském mistrovství zaslouženě vyfoukla bronzové medaile. Ale jestli chtějí juniorky po roční pauze zase uspět, musí si v první řadě věřit, že na to mají. V Kanadě své trenéry potěšily.

„Určitě jsme teď byli takticky připravenější, a hlavně i rozehranější. Když si vezmu ty trojzápasy v srpnu a září, tam to bylo slabší. Rusky byly daleko víc připravené,“ vrací se Fidrmuc k předchozím akcím.

Před cestou do Calgary nemusel řešit žádnou zdravotní absenci. Mohl tak vidět, co je v možnostech jeho týmu i jednotlivých hokejistek, které bojují o nominaci. „Každá hráčka měla svou úlohu. Ale určitě bych vyzdvihl Magdu Erbenovou, která předvedla opravdu slušné výkony. Na to, že je hráčka ročníku 2000 a v osmnáctce je poprvé. Dokázala dát i tři góly od modré čáry,“ chválí trenér obránkyni, která loni coby kapitánka ještě vedla reprezentaci do 15 let.

Už na začátku ročníku bylo vidět, že Erbenová s každým zápasem odhazuje nervozitu a svůj potenciál pomalu přenáší i do starší kategorie. A co brankářky? Kateřina Zechovská s Denisou Jandovou inkasovaly v Kanadě vyjma úvodní poloviny prvního utkání už jen dva góly.  „Gólmanky se střídaly defakto půl na půl, snažili jsme se je podpořit. Musím říct, že i jim se to povedlo,“ hlásí český lodivod.

V Calgary nešlo o ledajaký turnaj. Nejslavnější hokejistka všech dob Hayley Wickenheiserová měla pod patronací už šestý ročník festivalu, jehož součástí byla celá dvacítka menších turnajů! „Co mám informace, zúčastnilo se ho 99 ženských týmů, od nějakých sedmi až po osmnáct let. Hrálo se v olympijském centru, které je opravdu moderní, má vedle sebe spojené čtyři ledové plochy,“ popisuje Fidrmuc.

A české mladice nebyly ochuzeny ani o kulturní zážitek. „Ve čtvrtek po přípravném zápase bylo slavnostní zahájení. Na ledovou plochu dali desky a měli tam v uvozovkách diskotéku, která byla komentovaná samotnou Hayley Wickenheiserovou.“ Hokejistky coby nováčci přede všemi skládaly turnajový slib. „Byli jsme pozváni na pódium a Hayley každému rozdala texaský klobouk. Celý tým musel zvednout pravou ruku a složit v angličtině jejich přísahu,“ říká trenér.

V nahuštěném programu toho jinak národní tým moc nestihl, ale udělal si ještě alespoň výlet na 191 metrů vysokou Calgary Tower. A samozřejmě nemohla chybět chvilka na nákupy... „Holky si to užily, byly nadšené. Prostředím, od zimního stadionu, až po tu příjemnou atmosféru kanadských lidí. Příští rok asi půjdeme zase trochu jiným směrem, ale turnaj bereme hodně pozitivně. Děkujeme všem, kteří se podíleli na tom, abychom mohli co Calgary letět,“ hlásí Jan Fidrmuc.

Reprezentace zároveň na třetí akci sezony vyzkoušela třetí kapitánku, tou byla tentokrát obránkyně Martina Zedníková. „Nedávali jsme jí žádné speciální pokyny. Tým jel tak, jak je zvyklý celý rok. Akorát teď nemáme stálého kapitána, proto jsme ho na akcích měnili,“ reaguje trenér. Společně s pár dalšími hráčkami je Zedníková zároveň pevným článkem seniorského týmu, který i v příštích týdnech plně ustoupí potřebám osmnáctky.

Zatímco áčko se v okleštěné sestavě vydá do Francie, juniorky budou společně trénovat od středy do soboty v Kolíně. Mezi svátky se pak neuvidí. „Prvního ledna se sejdeme v Hodoníně, třetího se letí. Pátého už máme přátelák s Finkami.“ Mistrovství světa Češkám vypukne v kanadském St. Catharines o tři dny později. O finálním složení týmu budou mít trenéři brzy jasno, moc otazníků jim už po Kanadě ale nezbývalo. „Určitě tam nastanou jedna až dvě změny,“ dodává na závěr Jan Fidrmuc.

Výsledky ženské reprezentace U18 v Calgary

přípravný zápas: Calgary Fire – Česko 3:4 po sam. nájezdech
Branky a nahrávky ČR:
29. Bucifalová (Smetková), 44. Hymlárová (Neubauerová), 60. Hymlárová, rozhodující nájezd Pytlíková.

Mexiko – Česko 0:4 (0:4, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
6. Neubauerová (Zedníková), 8. Hymlárová (Zíková, Pátková), 14. Bucifalová (Zedníková, Martinů), 15. Pátková (Pytlíková).

Česko – St. Albert 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky:
23. Goloskyová – 29. Erbenová (Smetková), 34. Erbenová (Neubauerová), 40. Neubauerová (Erbenová).

St. Albert – Česko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky:
26. Patočková (Erbenová), 30. Pytlíková (Pátková), 38. Jůzková (Kosinová) 39. Bucifalová (Zedníková) 43. Patočková (Mašková).

Česko – Red Deer 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
Patočková (Bucifalová), Hymlárová (Neubauerová).

finále: Česko – Red Deer 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
23. Bucifalová (Mašková), 26. Erbenová (Hymlárová) – 22. Demaleová.

Sestava českého týmu

Brankářky:
Kateřina Zechovská
(Most), Denisa Jandová (Třemošná).

Obránkyně:
Kristýna Pacalová
(Třebíč), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Karolína Kosinová (Beroun), Denisa Pytlíková (Žďár nad Sázavou), Zuzana Martinů (Jihlava), Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Anna Zíková (Karviná).

Útočnice:
Barbora Patočková
, Adéla Jůzková (obě Hvězda Praha), Kamila Smetková (Hodonín), Kristýna Pátková (Litvínov), Tereza Topolská (Chrudim), Eliška Vozdecká (Kroměříž), Tereza Karlecová (HC Krkonoše), Klára Hymlárová (Opava), Veronika Bucifalová (Ontario Hockey Academy, Kanada), Martina Mašková (CIH Academy, Kanada), Noemi Neubauerová (Gunnery, Connecticut, USA), Laura Lerchová (Třinec).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz