Drama se sladkým koncem. Češi srazili Rusy, rozhodli Kašpar s Vincourem

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Byla to skvělá bitva, na jaké jsme v duelech Čechů s Rusy bývali zvyklí. Utkání Euro Hockey Tour v Třinci nabídlo parádní momenty, spoustu šancí a nakonec velmi dramatické vyvrcholení. Češi šli do vedení díky trefě Krenželoka, ve třetí třetině pro změnu smazal náskok sborné Řepík. Jelikož nerozhodlo prodloužení, následovaly nájezdy. A v nich zářili Češi! Sorokina překonali Kašpar s Vincourem, naopak Furch neinkasoval. Češi tedy prodloužili vítěznou sérii, druhá bitva se hraje v sobotu od 13:30 na ledě vítkovické Ostravar arény.

Mezistátní hokej se v Třinci hrál dosud jen jednou, na sklonku srpna 1998 se pod Javorovým utkaly výběry České republiky a Slovenska. Teď došlo na premiérový duel ve WERK areně. Do branky domácího výběru se postavil Dominik Furch, třináctým útočníkem byl Jan Hruška. Omlazenou sbornou vedl do boje kapitán Alexander Sjomin, z tria gólmanů ukázal kouč na Ilju Sorokina.

Čeští hokejisté měli s protivníkem příznivou bilanci, na turnajích Karjala Cup a Channel One Cup dvakrát Rusy porazili a vytěžili pět bodů. Stalo se tak díky aktivnímu hokeji, dobrému pohybu a účinné strategii, také tentokrát začali Češi s chutí. V prvním dějství si vynutili tři fauly, sedm vteřin po skončení první přesilovky šli domácí do vedení. Kovář s Gulašem zapracovali před Sorokinem, puk zůstal chvilku v brankovišti, odkud ho v čase 3:43 poslal do sítě Lukáš Krenželok - 1:0.

Velká škoda, že vedení trvalo jen krátce. Do českého pásma nabruslil Sergej Šumakov, nedovoleně ho zastavil Kolář a rozhodčí nařídili trestné střílení. Útočník Novosibirsku provedl nájezd brilantně, zamíchal kotoučem a skóroval - 1:1. Rusové po 26 vteřinách srovnali, svěřence trenéra Vůjtka ovšem nevykolejili. Z dorážky se zkoušel prosadit Řepík, neujala se rána Gulaše. Soupeř se spíš soustředil na bleskové brejky, nicméně česká defenziva v čele s Furchem poměrně s klidem odolávala.

Svižná bitva nabízela hromadu vzrušujících akcí, jenže s góly to bylo slabší. K cíli nevedla souhra Koukala s Radilem, pokus Koláře letěl mimo tři tyče. Český tlak střídala příležitost šikovného Bučněviče, který trefil Furcha. Zámek domácího týmu přiměl ruského kouče Znaroka k oddechovému času, velká škoda, že se Češi neprosadili ani v dalších dvou početních výhodách. Pokaždé chyběl kousek k odraženým kotoučům, k bleskovému zakončení. Dominik Furch na opačné straně parádně zakročil proti nebezpečnému Sjominovi, ve druhém dějství se skóre neměnilo.

Ovšem ve třetím už ano. Nebezpečný útočný výpad dvou na jednoho nejprve promarnil Prochorkin, ale v čase 42:48 se hosté ujali vedení. Od modré čáry vyslal kotouč Roman Ljubinov a ten po teči skončil za Furchem - 1:2. Po nešťastné situaci následovalo první české oslabení, Češi si však poradili, ve 48. minutě dokázali vyrovnat! Nejdřív spálil velkou možnost Birner, ale ve spolupráci s Kousalem zabojoval, načež kotouč z pravého kruhu bez přípravy napálil do brány Michal Řepík - 2:2.

Drama vrcholilo. Sorokin pokryl několik nebezpečných pokusů, při vyloučení Přibyla se zase vytáhl Furch - především po dorážce Golyševa. Vzájemný duel musel podruhé v sezoně do prodloužení. Po vzájemné potyčce šli na trestnou Koukal s Ljubuškinem, šance měla sborná, posléze zase Kovář. Došlo tedy na nájezdy. Loni v listopadu je Češi zvládli a celkově zvítězili 4:3, tentokrát znovu! Kašpar s Vincourem poslali národní tým za třetím skalpem sborné v sezoně - 3:2 po nájezdech. Už teď se můžeme těšit na odvetu, kterou v sobotu od 13:30 hodin uvidí vítkovická Ostravar arena.

Výsledek:

ČESKO - RUSKO 3:2 po nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Kovář), 48. Řepík (Birner, Kousal), rozhodující nájezd Kašpar - 5. Šumakov z trestného střílení, 43. Ljubimov.
Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba Finsko) - Gebauer, Tošenovjan (oba Česko).
Vyloučení: 3:7.
Bez využití.
Střely na branku: 38:29.
Diváci: 5.200 (vyprodáno).
Česko: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář, Zámorský, Šimek, Hrbas, Voráček - Guláš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele. Trenéři: Vůjtek, Jandač a Kalous.
Rusko: Sorokin - Mironov, Ljubuškin, Běreglazov, Těreščenko, Pajgin, Ignatovič, Gavrikov, Ožiganov - Sjomin, Prochorkin, Gusev - Bučněvič, Galuzin, Golyšev - Šalunov, Světlakov, Šumakov - Tělegin, Ljubimov, Brjukvin. Trenéři: Znarok, Vitolinš, Nikitin a Bragin. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz