Dva parťáci do Síně slávy! Mám tě rád, vzkazuje Fjodorov Lidströmovi

30. června 2015, 12:30

Václav Jáchim

Hokejová Hockey Hall of Fame bude v listopadu bohatší o čtyři skvělé hokejisty minulosti. Návrhová komise Síně slávy potvrdila, že do ní budou slavnostně uvedení obránci Chris Pronger, Phil Housley, Nicklas Lidström a útočník Sergej Fjodorov (na snímku). Stejná pocta čeká na americkou reprezentantku Angelu Ruggierovou a v kategorii činovníků na Petera Karmanose s Billem Hayem.

Nominace první uvedené čtveřice se svým způsobem očekávala, jde o hráče, kteří se výjimečným způsobem prosadili v NHL a zaznamenali spousty úspěchů. Všichni kandidáti museli splnit podmínku, že do elitní společnosti mohou nejdřív tři roky od ukončení kariéry. Loni se mimořádné události dočkal Dominik Hašek, brzy ho doplní další osobnosti slavné dynastie Detroitu.

Nicklas Lidström a Sergej Fjodorov mají hodně společného. Do draftu šli shodně v roce 1989, tehdy se ještě neznali. Švédský bek patřil k největším nadějím domácí soutěže a posléze vyrazil na mistrovství světa, Fjodorov prokazoval talent ještě v sovětské lize a také ve sborné SSSR. Aby mohl hrát NHL, v roce 1990 utekl z CSKA Moskva. Trenéru Tichonovovi i rozpadajícímu se komunistickému režimu navzdory.

"Byl jsem hodně mladý, ve dvaceti letech člověk nedomýšlí, co může následovat. Ale chtěl jsem hrát NHL. Lákalo mě nastupovat před vyprodanými arénami, které jsem v Americe zažil při turné s CSKA. Byl to tehdy spontánní krok," zavzpomínal Fjodorov na stránkách Sovětského Sportu. Okamžitě se prosadil a získal si srdce fanoušků Red Wings, Fjodorov byl totiž excelentní hokejista i persóna s otevřeným vystupováním.

V klubu záhy přivítal i Nicklase Lidströma. V juniorských dobách bývali soupeři, v Detroitu se z nich stali velcí přátelé. "Mám tě rád," vzkázal Fjodorov kamarádovi do Švédska během videokonference, na níž byla oznámena nominace nových členů Hockey Hall of Fame. "Nicklasi, co myslíš, dostali jsme se nejvýš, kam jsme mohli. Není to nádhera?" řekl ještě ruský bohatýr.

Bylo znát, že má z ocenění radost, Stejně tak Lidström. "Prožili jsme velká vítězství, každý z nás dostal individuální trofeje. Jsem třeba členem Síně slávy IIHF, ale tohle je něco speciálního. Moc si toho vážím," přiznal švédský zadák. Při vzpomínce na společné období s Fjodorovem se prý musel smát. "Kdybyste viděli, co jsme všechno zažili. Přišel jsem do Detroitu a se Sergejem bydlel na pokoji během našich cest po zápasech venku. On už byl uznávaným hráčem NHL. Sledoval jsem, co dělá, jak se připravuje. Inspiroval mě," vrátil kompliment ruskému kumpánovi.

Lidström v Síni slávy NHL naváže na krajany Salminga, Sundina a Forsberga, jeho jmenování se předpokládalo. Podobně tomu bylo i v případě jiných skvělých beků Chrise Prongera s Philem Housleyem. Pronger získal v roce 2000 Hart i Norris Trophy pro nejužitečnějšího hráče a nejlepšího obránce NHL. S Anaheimem vyhrál Stanley Cup, dvakrát olympiádu a v roce 2007 i mistrovství světa. Lidström zvedl Stanley Cup nad hlavu celkem třikrát a v roce 2002 převzal jako první Evropan Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

Fjodorov měl v Detroitu podíl na třech radostech za triumf ve Stanley Cupu, jednou obdržel prestižní Hart Trophy, v roce 2008 se během prodloužení finále MS proti Kanadě připomněl nahrávkou na vítězný gól Ilji Kovalčuka. A Phil Housley? Zatímco zmíněná trojice se do Hockey Hall of Fame dostane hned po uplynutí povinné čekací doby od ukončení kariéry, Housley se téhož dočká po dlouhých dvanácti letech. Za 21 sezon v NHL nasbíral čtvrtý nejvyšší počet bodů ze všech obránců, mezi Američany je dokonce třetím nejproduktivnějším hráčem vůbec po Brettu Hullovi a Miku Modanovi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz