Dvacítka čeká, zda získá Pastrňáka. MS si nezahrají Jašek a Christov

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

22. prosince 2015, 22:00

Václav Jáchim

Reprezentační dvacítka uzavřela přípravu na mistrovství světa, nikoli však konečnou nominaci. Junioři sehráli generálku proti Dánsku na výbornou, v Lahti zvítězili 5:0, ovšem trenéři Jakub Petr a Petr Svoboda si ještě ponechali prostor. Na aktuální soupisce zůstávají tři brankáři, osm obránců a třináct útočníků.

Škrty v širším kádru byly prozatím jen dva, týkaly se útočníků Víta Christova a Lukáše Jaška (na snímku). Třinečtí hokejisté se neprošli sítem a ve středu odletí z Finska do vlasti. Připomeňme, že na oficiální soupisku pro šampionát mohou týmy zařadit dva brankáře a 20 hráčů v poli. Trenér Petr před odjezdem naznačil, že by reálněji viděl variantu se sedmi beky a 13 útočníky. I kdyby do Helsinek nedorazil Pastrňák, mužstvo opustí ještě jeden hráč. Někdo z trojice gólmanů bude navíc náhradníkem.

Start útočníka Bostonu ovšem není hlavním důvodem, proč zůstává jedno místo do pole nad povolený limit. "Roli sehrály určité zdravotní problémy, nechceme spěchat. Na rozhodnutí máme čas," řekl hokej.cz hlavní kouč Petr. Už dřív připustil možnost, že na soupisku pro turnaj hned od začátku nezapíše všechny hráče, záležet bude na okolnostech a dalším vývoji. V případě Pastrňáka by mělo padnout rozhodnutí nejspíš během středy.

Juniorský národní tým nechal za zády duel proti Dánsku, který dvacítka zvládla jasným poměrem 5:0. "Jsme spokojeni, jakým způsobem jsme utkání odehráli. Byl tam aktivním pohyb, věci, které od mužstva chceme. Myslím, že to splnilo, co jsme čekali," připomněl Jakub Petr. Na ledě chyběl Pavel Zacha, jenž pykal za trest v koncovce střetnutí s Kanadou. Do branky se nejprve postavil Aleš Stezka, ve 31. minutě ho nahradil Daniel Vladař. Oba se rozdělili o vychytané čisté konto.

Reprezentační dvacítka zítra ukončí závěrečný kemp ve Vierumäki. Dopoledne si tam ještě reprezentanti zatrénují, načež se výprava přesune do Helsinek. První příprava v Hartwall Areně, kde dvacítka sehraje duely základní skupiny, proběhne přes poledne na Štědrý den. Mistrovství světa startuje 26. prosince, český národní tým na úvod vyzve od 13 hodin našeho času Rusy.

Výsledek poslední přípravy dvacítky před MS:

Česká republika "20" - Dánsko "20" 5:0 (1:0, 2:0, 2:0).

Branky: 22. a 24. Chlapík, 9. Stránský, 44. Černoch, 59. Šoustal.

Sestava dvacítky: Stezka (31. Vladař) - Mašín, Sklenička, Ščotka, Zbořil, Hronek, Rašner, Pyrochta, Mikliš - Smejkal, Špaček, Stránský - Lakatoš, Chlapík, Kaše - Veselý, Tomášek, Jašek - Christov, Šoustal, Černoch - Ordoš.

Nominace reprezentační dvacítky na mistrovství světa (25. prosince 2015 - 5. ledna 2016, Helsinky):

Brankáři:
Vítek Vaněček (South Carolina, ECHL), Daniel Vladař (Chicago, USHL), Aleš Stezka (Sioux Falls, USHL). 

Obránci:
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Filip Pyrochta (Victoriaville, QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough, OHL), Jan Ščotka (Pardubice), David Sklenička (Plzeň), Filip Hronek (Mountfield HK), Alex Rašner (Olomouc), Ondřej Mikliš (Sparta Praha/Litoměřice).

Útočníci:
Pavel Zacha (Sarnia, OHL), Michael Špaček (Red Deer, WHL), Šimon Stránský (Prince Albert, WHL), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Jiří Smejkal (Moose Jaw, WHL), David Kaše, Radek Veselý (oba Chomutov), Daniel Voženílek, David Tomášek (oba Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Jan Ordoš, Dominik Lakatoš (oba Liberec).

Realizační tým:

Generální manažer: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Kondiční trenér: Igor Horyl.
Videokouč: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Hospodáři: Oldřich Kopecký. 

Program reprezentační dvacítky v základní skupině MS 2016:

Sobota 26. prosince: Česká republika - Rusko (13 hodin)
Pondělí 28. prosince: Česká republika - Slovensko (13 hodin)
Středa 30. prosince: Česká republika - Bělorusko (13 hodin)
Čtvrtek 31.prosince: Česká republika - Finsko (17 hodin)

Všechny zápasy vysílá ČT sport. Začátky utkání jsou v našich časech, ve Finsku je o hodinu víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz