Eden, pro Slavii ráj? Atmosféra byla perfektní, kvitují Bednář a Vlasák

Foto: hc-slavia.cz

27. února 2015, 21:56

Václav Jáchim

Rachot jako za starých časů, agresivní hokej plný osobních soubojů i pěkných gólů. A nakonec děkovačka s fanoušky. Návrat do Edenu se Slavii povedl, ukázalo se, že útulný zimák by mohl být pro poslední tým extraligy rájem. Nutné stěhování z O2 areny přineslo oživení, Pražané předvedl kvalitní hokej a skalpovali silného soka. "Bylo to parádní! Hlavně teď musíme vydržet: Jedna vlaštovka jaro nedělá," upozorňuje Tomáš Vlasák.

Slavia se poslední dobou herně zvedá, potvrdila to i proti Kometě. Snad nepůjde o krátkodobou akci, snad Pražanům nedojdou síly. Trenér Beránek totiž točil hlavně tři pětky, domácí se rvali, jako by už hráli baráž. Ale ta vypukne až za tři týdny. Červenobílí ovšem sršeli chutí především poté, co poprvé od podzimu 2012 zase vybruslili k extraligovému utkání  v Edenu.

"Atmosféra tady a v O2 areně, to se nedá srovnávat. Lidi řvou, sice nebylo plno, ale kulisa byla výborná. O2 arena je krásná hala, jenž když tam přijdou dva tisíce lidí, tak se v hledišti ztratí. V Edenu je to samozřejmě úplně jiné. Na výkonu to bylo znát, my se nemáme za co stydět. Vybojovali jsme tři body a podali dobrý týmový výkon," oceňuje Jaroslav Bednář.

Odlišné prostředí nekladlo na slávisty žádné nároky. "Nepotřebujeme si na nic zvykat. Eden je náš domovský stadion, pravidelně tady trénujeme. V minulosti jsme si vždycky jen odvezli věci do O2 areny na zápasy, ale jinak jsme byli v Edenu," říká střelec posledního gólu domácích. Pražané jich Kometě nasázeli celkem pět - dvakrát se prosadil Miloslav Čermák, premiérové trefy v sezoně docílil Pavel Kolařík. Hezké zakončení ukázal také Marek Tomica.

Na slávistech se líbilo ohromné nasazení. "Doufal jsem, že by nám to tady mohlo jít. Záleží, jak k tomu budeme přistupovat. Samozřejmě - stadion nedělá všechno, ale diváci nás hnali dopředu a my tam nechali všechno. Doufám, že to takhle bude i dál," přeje si Bednář. Podobně hodnotí duel i Tomáš Vlasák. Trojnásobný mistr světa si přál, aby Eden jeho mužstvu svědčil. "Věděli jsme, že  když přijdou lidi, bude atmosféra skvělá. To se potvrdilo. Diváci nás hnali celý zápas, moc bych jim chtěl za to poděkovat," vzkazuje.

Duel sledovalo 3120 přiznivců. Kdyby tahle návštěva dorazila do O2 arény, tribuny by zely prázdnotou. V Edenu nikoli. "Když přijde dva tři tisíce diváků, je to rozdíl. Eden vypadá zaplněný, všechno lépe zní. Tribuny jsou blízko, lidé vtažení do zápasu. Takže úplně o něčem jiném," pochvaluje si si Vlasák. Slavii čeká těžký závěr sezony, staronové prostředí může být velkou výhodou. "Doufám, že to tak bude. My se musíme odpíchnout od výkonů, kterými se prezentujeme v posledních zápasech. Potřebujeme se pořádně připravit a Slavii nechat v lize," hlásí rázně.

Vlasák je ze slávistů největším pamětníkem, po kluzišti v Edenu bruslil už před víc než 20 lety! "Kluci se mě na to ptali. Zkusil jsem si tu kdysi ještě první národní, to bylo někdy v roce 1993. Už strašně dávno," usměje se. "Později jsem sem jezdil jako soupeř a vždycky to tady bylo perfektní," připomene. Když se rozhlédne po kluzišti a po tribunách, zjistí, že se v Edenu tak trochu zastavil čas. "Moc se toho nezměnilo, to je fakt," líčí z vesela. "Klasická garáž. Ale hokej je tady úplně jiný."

Slavia podobné stěhování zažila už v sezoně 2012-13, kdy musela bojovat ve skupině o umístění. Přesun do Edenu tehdy přinesl podobný impuls jako teď, červenobílí proměnili letitý zimáček v parádní pevnost. Teď doufají v totéž. "Lidi to zase strhli a pro nás jedině dobře," libuje si zkušený útočník. Svěřenci trenérů Beránka a Srdínka tuší, že je nemine baráž. Teoreticky se sice ještě mohou vysmeknout, nicméně pravděpodobnost je hodně nízká. Skalp Komety a předvedený výkon povzbudí. "Musí, musí," přitakává Vlasák. "Potřebujeme na tyhle výkony navázat. Pakliže to bude tak, musíme se připravit na baráž a Slavii v lize udržet!" uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz