Evropo, koukej! Juniorky žene v Přerově parádní kulisa

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Světový šampionát žen do 18 let má za sebou první dva hrací dny. A už ty jasně prokázaly, že na moravskou půdu se vrátil oprávněně. Domácí reprezentace hraje v Přerově před vynikající kulisou, jakou může zbytek kontinentu jenom závidět. Úvodní víkend přitáhl na stadiony celkem 5230 fanoušků.

Když se ve Zlíně a Přerově hrálo v roce 2012, snad nikdo nečekal tak gigantický zájem. Na zápasy domácího týmu ve zlínské PSG areně se lidé málem nevešli, v Přerově sledovaly parádní návštěvy i zápasy ostatních týmů. Celkový počet 17 480 diváků tehdy stanovil nový rekord historie šampionátů, stejně jako v rámci jednoho utkání 3 250 příznivců na bitvě o páté místo mezi Českem a Finskem – už ve velké přerovské hale.

Až v loňském roce se Kanadě podařilo obě čísla překonat. A to suverénně. St. Catharines vidělo nejúspěšnější mistrovství světa do osmnácti let, které má v kalendáři IIHF místo od roku 2008. Na 21 utkání si našlo cestu 34 520 fanoušků, z toho 5 516 jen na finále.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Podobná meta je pro český (nebo lépe řečeno moravský) šampionát nedostižná, ale pokud by překonal čísla z roku 2012, určitě by to znamenalo úspěch. „Taková čísla nemá nikdo jiný v Evropě. Doufáme, že letos bude minimálně podobný divácký zájem, ne-li vyšší. Ženský hokej je celosvětově na vzestupu, proto si myslím, že by si lidé neměli nechat takovou akci uniknout,“ řekl už před startem šampionátu Karel Jankovič, předseda organizačního výboru.

Návštěvy na první dvojici zápasů českého týmu potvrdily, že v Přerově ženský hokej táhne. Proti Japonkám hnalo domácí hokejistky 1 825 fanoušků, proti Švýcarkám dokonce 2 230. Ve Zlíně zatím chodí na utkání vyšší skupiny A dvě až tři stovky příznivců, to nejlepší je ale teprve čeká – v úterý je na programu zámořská bitva obhájkyň zlata ze Spojených států s Kanadou. Oba soupeři už mají v kapse přímý postup do semifinále, Američanky zdolaly Rusko 6:1 a Švédsko 4:0, zatímco Kanaďanky 4:2 a 5:1.

Vzhledem k přerovským návštěvám je ale jasné, co by pomohlo pořadatelskému úspěchu – sportovní úspěch českých juniorek. V úterý od 16:15 je čeká klíčový duel s Finskem, další den mohou hrát čtvrtfinále, nebo taky první zápas série o udržení. A to by byla velká škoda, když se hokejistkám na Moravu po desítkách sjeli příbuzní a známí z celé republiky.

Ať tenhle hokejový mejdan dojde co nejdál!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz