Extraliga chystá akademii rozhodčích. A kvůli rowdies změní řády

4. března 2015, 11:10

Václav Jáchim

Jsou pod velkým tlakem, k jejich kvalitě panují dlouhodobě výhrady. Hokejoví muži v pruhovaném nemají snadnou roli, je mezi nimi jen několik skutečných osobností. Vedení svazu se snaží na situaci reagovat novým projektem: už v květnu by měla začít fungovat Akademie rozhodčích ledního hokeje. "Věřím, že za tři čtyři by z ní až pětice nejlepších mohla naskočit do nejvyšší soutěže," říká ředitel extraligy Josef Řezníček.

Záměrem je vychovat nové arbitry ze současných či bývalých hráčů, nejlépe v juniorském věku. Kluby dvou nejvyšších soutěží myšlenku akademie podpořily už v lednu s tím, že do konce února vyberou svého kandidáta. "Ale teď máme play off, panují jiné starosti. Domluvili jsme se, že termín posuneme na závěr dubna, kdy už bude v klubech po sezoně," informuje Řezníček.

Obměnu kádrů v cechu arbitrů má na starost Komise rozhodčích ČSLH, která si sama vybírá adepty - logicky většinou mezi bývalými hráči. Ovšem přísun nováčků není trvalý ani moc početný. Kvalita kulhá. Akademie by se nově věnovala hokejistům, kteří jsou v mladém věku, mají bruslařské základy a aktivní kariéru by mohli vyměnit za pískání.

Od extraligových a prvoligových klubů by vedení svazu mělo získat návrh na 28 jmen, vybraní jedinci se pak už od května dají do práce. "Připravíme pro ně intenzivní semináře, aby se co nejrychleji dostali do nové problematiky. Přes léto by teoreticky mohli získat status rozhodčích a od podzimu by pak tudíž pískali soutěže. Pro začátek třeba dorostenecké," přibližuje Řezníček.

Snahou bude vychovat si perspektivní nové tváře. Systematickým přístupem chce český hokej získat mezi rozhodčími osobnosti, které by výhledově nahradily ty, jež z různých příčin postupně končí. Antonín Jeřábek loni odešel do ruské KHL, v nejvyšší soutěži už nepískají Milan Minář nebo dvojice čárových Miloš Bádal s Romanem Pouzarem. "Do tři let by z akademií mohlo vzejít až pět rozhodčí, kteří by byli připraveni na extraligu," věří Řezníček.

Extraliga má obavu z rowdies, upraví disciplinární řád

Nejvyšší soutěž aktuálně řeší i jednu důležitou oblast v souvislosti s fanoušky. Poslední dobou se rozmáhá v hledišti agrese, kluby často platily pokuty za nepřípustné chování publika. "Máme obavy, že se rowdies přesouvají z fotbalu na hokej, musíme reagovat. Pracujeme na úpravě disciplinárního řádu. Hlavně proto, aby za řádění fanoušků nebyl odpovědný jen domácí klub, když nepřístojnosti dělají často fanoušci soupeře," vysvětluje Josef Řezníček.

V základní části docházelo k častému vhazování předmětů na ledovou plochu, k nedovolené pyrotechnice a podobně. Šéf disciplinárky Karel Holý udělil klubům spoustu postihů, například Olomouc a Slavia platily celkem pětkrát. "Problémů je hodně, máme podporu od klubů. Naším cílem je, aby disciplinární komise mohla projednávat přestupky individuálně. Konkrétně - aby za hořící světlici mohla být udělena vysoká pokuta a za vhozený tenisák napomenutí," upřesňuje.

Speciální opatření extraliga nechystá, podle Řezníčka je důležitá komunikace a plnění bezpečnostních opatření, která jsou nastavena. Změna disciplinárního řádu má mimo jiné cílit na hostující fanoušky, za jejichž počínání je v hledišti dosud odpovědný výhradně domácí klub. "Oni si udělají vlastní program a jedou se ven vyřádit, dělat problémy. Tomu chceme zamezit," uzavírá ředitel Tipsport extraligy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz