VIDEO: Extraliga v kapse! Záchranu slaví i Vary, Slavii dva body nepomohly

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

Kolo před koncem baráže o Tipsport extraligu je definitivně jasno: Nejvyšší soutěž si také v příštím ročníku zahrají Litvínov i Karlovy Vary! Energie si pojistila záchranu vysokým vítězstvím 6:2 v Jihlavě, o kterém rozhodla už v první polovině zápasu. Pražské Slavii tak nestačila ani dvoubodová výhra 2:1 nad Litvínovem, David Hruška po 30 sekundách prodloužení alespoň zařídil fanouškům v Edenu poslední domácí radost. Nedělní zápasy už na rozdělení úspěšných a neúspěšných týmů nic nezmění.

Slavia zdolala mistra, s Edenem se rozloučila vítězně

Získat v pátek aspoň o dva body víc než Energie, to byla pro Slavii jediná cesta k udržení naděje na postup. Domácí publikum rozradnostnil po 10 minutách maďarský útočník János Vas, který zakončil pohlednou kombinaci v přesilovce pět na tři. Mladý tým Litvínova ale před druhou sirénou vyrovnal zásluhou přesné švihovky Lukáše Válka. Souboj nakonec muselo rozseknout až prodloužení, to však netrvalo dlouho – už po 30 sekundách dotáhl Kolaříkovu akci David Hruška a sešívaní se v baráži rozloučili s Edenem dvoubodovým vítězstvím. Tou dobou už ale věděli, že na vytoužený postup to stačit nemůže.

Jan Srdínko (asistent trenéra Slavie Praha): „Chtěli jsme se rozloučit s diváky a zápas vyhrát bez ohledu na to, jak dopadne utkání v Jihlavě. V první třetině jsme si vypracovali tlak, ale dali jsme jenom jeden gól. Potom jsme se nevyhnuli špatné pasáži ve druhé třetině a v té třetí už jsme si zase šance vytvořili. Jeden gól za šedesát minut je ale dost málo. Je teď brzy hodnotit celou sezonu, na nějaký větší rozbor je ještě čas.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): „S naší sestavou jsme s výsledkem spokojení. Samozřejmě jsme si přáli, abychom neprohráli, musíme být ale trošku soudní. Síla soupeře byla velká a my jsme měli asi sedm hráčů, kteří během sezony působili na farmě v Mostu nebo v juniorce. Mysleli jsme si, že Slavia nám moc šancí nedá. I když byla v určitých částech zápasu lepším týmem, podařilo se nám i díky dobrému výkonu Januse dotáhnout zápas do výsledku 1:1. Prodloužení sehrála Slavia výborně, ale my jsme za bod rádi.“

HC SLAVIA PRAHA – HC VERVA LITVÍNOV 2:1 po prodloužení (1:0, 0:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Vas (Robinson, Hruška), 61. D. Hruška (Kolařík, Mikulík) – 37. Válek (Kokeš, Pavelka).
Rozhodčí: Hejduk, Hrubý – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:22.
Diváci: 2530.
HC Slavia Praha: Hylák – Knot, Kolařík, Pavlin, Hraško, Andrlík, M. Hruška – D. Hruška, Tuominen, Mikulík – Markovič, Vas, Robinson – Jiránek, Šafránek, Ondráček – Čermák, Kašpařík, Bahenský. Trenéři: Razým a Srdínko.
HC VERVA Litvínov: Janus – Sklenička, Kubát, Pavelka, Kokeš, Pavlík, Hora – Duda, Gerhát, Válek – Martynek, Šimeček, Jurčík – Stříbrný, Pšurný, Doležal – Řehoř, Kučera, Mical. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Pět gólů do půlky a hotovo! Vary jsou zachráněny

V prvním zápase na ledě Dukly prohrála Energie 1:2, tentokrát už s vidinou pojistky záchrany neponechala nic náhodě. Na první gól Svobody ještě rychle odpověděl Skořepa, ovšem Varům vrátil náskok Koblasa. Po startu druhé třetiny se Skuhravý, Marosz a Huna postarali o to, že jihlavský mladík Jakub Škarek přenechal místo Lukáši Sáblíkovi, který před sedmi lety slavil na západě mistrovský titul. Tentokrát už byl svědkem toho, jak Energie kontroluje čtyřbrankový náskok. Po přesilovkových trefách Svobody s Kalábem se tenhle rozdíl nezměnil, Vary přidaly vítězstvím 6:2 razítko na záchranu mezi českou elitou!

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „První třetinu jsme neodehráli vůbec špatně. Bohužel pak rozhodly naše individuální chyby a laciné góly. Tak zkušený soupeř, jakým jsou Karlovy Vary, si to už pohlídal a právem zvítězil.“

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Začali jsme hodně nervózně. Sice jsme po první třetině vedli 2:1, ale hráli jsme hodně nervózně. Trošku jsme se uklidnili ve druhé třetině, kdy jsme dali tři góly. V závěru už jsme se snažili zápas kontrolovat a dohrát ho. Trošku nás v poslední třetině mrzí zbytečné fauly, ale jsme rádi, že se nám zápas povedl a zachovali jsme si extraligovou příslušnost. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na záchraně podíleli.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:6 (1:2, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Skořepa (Důras), 44. Kaláb (Diviš, Důras) – 6. Svoboda (Rachůnek), 13. Koblasa (Kůs), 24. Skuhravý (Vachovec), 24. Marosz (Rachůnek), 30. Huna (Marosz, Gulaši), 42. Svoboda (Kůs, Skuhravý).
Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 1654.
HC Dukla Jihlava: Škarek (30. Sáblík) – Zadražil, Dobrovolný, Štebih, Kaláb, Bilčík, Grebeňuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Mrňa, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Malec, Melenovský, Anděl. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Redlihs, Gulaši, Dvořák, Bičánek, Sičák, M. Rohan, J. Tomeček – Huna, Skuhravý, Vachovec – Haščák, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, T. Rohan. Trenéři: Mlejnek, Antonik a Kněžický.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 
Tým
ZVVPPPPSkóreBody
1.
HC VERVA Litvínov
11 6 1 2 2 34:25 22
2.
HC Energie Karlovy Vary 
11 6 1 0 4 37:28 20
3.
HC Slavia Praha
11 2 3 2 4 28:31 14
4.
HC Dukla Jihlava
11 2 1 2 6 23:38 10

Poslední kolo baráže o Tipsport extraligu

Neděle 24. dubna – 12. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz