Fasel o českém hokeji: mentor Šubrt, Nagano a Reichlova sprcha

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

8. listopadu 2018, 19:04

Václav Jáchim

Na oslavy 110. narozenin českého hokeje dorazil legendární ruský brankář Treťjak i řada tuzemských hvězd jako Jiří Holík, Pospíšil, Nový, Bubla, Ebermann, Holeček, Klíma, Kochta, Jágr a další. Zhruba dvě hodiny před startem utkání Česka se Švédskem se objevil i šéf světového hokej René Fasel. „Do toho!" pozdravil osobnosti pěkně v češtině..

Do pražské Tipsport arény uháněl přímo z letiště, na slavnosti k výročí českého hokeje byl v dobré náladě. „Vždycky jste měli skvělé hráče, kteří vybojovali ohromné úspěchy. V první řadě se mi vybaví samozřejmě Nagano, na olympijských hrách byli tehdy poprvé ti nejlepší z NHL. Ale v paměti mám spoustu dalších turnajů. Čechoslováci a Češi byli vynikající," uznává. ´

Šéf IIHF vede světový hokej od roku 1994. Fasel přiznává, že se v začátcích učil od Miroslava Šubrta. „Byl to můj mentor. Hokejem žil, pracoval v jeho prospěch neskutečných 50 let. Hodně mě inspiroval." Vzápětí zmiňuje další osobnost českého hokeje. „Trenér Vladimír Kostka patřil společně s Anatolijem Tarasovem a Hansem "Virusem" Lindbergem k těm, kteří tvořili a ovlivnili moderní hokejovou éru," dodává.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Při slavnostním projevu ocenil přínos českého hokeje ve prospěch toho světového. "Vím, že jste ho naučili Sověty," hlásí. Z plajády vynikajících reprezentantů vybírá podle očekávání: „Samozřejmě Jágr a Hašek. Ale v 60. a 70. letech byl skvělý třeba Nedomanský. Úžasný útočník. Stejně tak Ivan Hlinka." Plně vnímal, co s naším národem provedlo Nagano. „Fantastické vítězství, které vešlo do dějin. Právem máte být na co hrdi," vzkazuje.

Fasel na slavnostním setkání ocenil i atmosféru mistrovství světa, které v roce 2015 hostily Praha a Ostrava. „Byl to jeden z nejlepších šampionátů v historii. Velmi dobře organizovaný, a skvělý tým Kanady ve finále. Ne moc často se na turnaji objevilo tak dominantní mužstvo jako tehdy. Pro mě i celou IIHF to znamenalo skvělý okamžik."

Při pátrání vzpomínkami si vybavil také svoji první návštěvu v tehdejší Sportovní hale, „Byl jsem tady v roce 1992, Švýcaři tenkrát hráli na MS o bronz proti Československu. Pro nás úspěch, prohráli jsme, ale stejně bylo skvělé, že jsme se prosadili mezi světovou čtyřku. Později jsem do haly přijel několikrát, v doprovodu Miroslava Šubrta. Ale už si nevybavím, o jaké zápasy šlo," omlouvá se.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

V souvislosti s českým hokejem je možná nejzajímavější příhodou ta z Hannoveru 2001. Čeští reprezentanti naplnili zlatý hattrick, potřetí za sebou vyhráli světový šampionát. A kapitán Robert Reichel pak šéfa světového hokeje sprchoval v kabině šampaňským. „Jó, Německo?" směje se. „Je to risk, když jdete do šatny poté, co tým něco vyhraje. Robert tam čekal a dal mi sprchu. Stalo se mi to jednou jedinkrát."

Čeští hráči a fanoušci měli tehdy na Fasela pifku za šampionát 1997. „Byl tam napjatý vztah mezi mnou a českými hráči, resp. svazem. Po vašem utkání s Kanadou jsme suspendovali některé hráče, a když mě Češi později viděli, hned začali bučet. V roce 1998 i poté ve Vídni." Ale to už je dávno pryč. „No jasně. Já vás respektuji. Třeba kvůli Miro Šubrtovi. Mluvil o nápadech, jak bychom měli změnit pravidla. A může za to, kam se dnes hokej vyvinul," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz