Finové přehráli Koreu, jdou na Kanadu. Postup Němců trefil Seidenberg

Foto: iihf.com

20. února 2018, 15:36

Václav Jáchim

Poslední dvě osmifinálová utkání rozhodla o tom, jak bude vypadat kompletní složení dvojic velkého čtvrtfinále olympijského turnaje. V utkání s domácí Koreu naplnili předpoklady Finové, kteří zvítězili 5:2 a ve středu si zahrají o postup do elitní čtyřky očekávaný souboj s Kanadou. Soupeření Švýcarů s Němci nabídlo vyrovnanou podívanou se šťastným koncem pro naše západní sousedy. Vítězný německý gól zaznamenal 26 vteřin po začátku prodloužení Yannick Seidenberg, který svěřencům trenéra Sturma zajistil postup do čtvrtfinále proti Švédsku.

Finové naplnili předpoklady, čeká je bitva s Kanadou

Favorit toho osmifinálového klání zněl jasně, hokejisté Jižní Koreje mohli proti Finům jen překvapit.  Ale drželi se statečně. Vstup do duelu vyšel podle očekávání lépe týmu Suomi, v páté minutě předvedl krásnou nahrávku šikula Tolvanen (celkem nasbíral v klání tři body) a Petri Kontiola trestal první vyloučení domácích. Skóre mohlo narůstat, nicméně Korejce podržel vynikající Matt Dalton. Urostlý gólman zneškodnil příležitost Hartikainena, v závěru úvodního dějství pak parádně zasáhl při tutovce Osaly.

Foto: iihf.com

Finům znovu pomohla početní výhoda, v čase 23:44 opět skóroval Petri Kontiola. Když se ve 27. minutě předvedl hezkým uvolněním a nádhernou střelou k tyči nadaný mladík Miro Heiskanen, zdálo se, že zápas bude mít očekávaný průběh. Jenže Korejci ožili. V čase 30:06 se prosadil Brock Radunske, za 123 vteřin burácela haly nadšením opět, na rozdíl jedné branky snížil Jin-Hui Ahn. Následně sice hrozil Pyörälä, ale do druhé pauzy už se výsledek nezměnil.

Případný pokus o senzaci nebo aspoň o větší drama v závěru vzalo Korejcům další oslabení. Ve 47. minutě fauloval naturalizovaný Kanaďan Plante a čtvrtý finský gól zařídil obránce Juuso Hietanen. Domácí už odpovědět nedokázali, naopak Finové ještě přidali jednu trefu Sakariho Manninena při korejské power play. Postup do čtvrtfinále tedy slaví svěřenci trenéra Marjamäkiho. Hokejisty Finsky čeká ve středu od 13:10 SEČ velká bitva proti Kanadě.

FINSKO – JIŽNÍ KOREA 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Kontiola (Tolvanen), 24. Kontiola (Lepistö, Tolvanen), 27. Heiskanen (Tolvanen), 48. Hietanen (Osala, Junttila), 60. Manninen (Hietanen, Koskiranta) – 31. Radunske (Regan, Sang-uk Kim), 33. Jin-Hui Ahn (Sang-hun Šin)
Rozhodčí: Gofman (Rusko), Mayer (USA) – Fluri (Švýcarsko), Lazarev (Rusko).
Vyloučení: 1:4.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 36:19 (14:5, 12:12, 10:2)
Diváci: 5400.
Finsko: Koskinen – Kivistö, Lepistö, Hietanen, M. Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen – Junttila, Kemppainen, Hartikainen – Tolvanen, Kontiola, J. Peltola – Pyörälä, Osala, Manninen – Anttila, Enlund, Koskiranta – Savinainen. Trenéři: Marjamäki, Manner a Tapola.
Jižní Korea: Dalton – Young, Won-čon Kim, Regan, Ton-ko I, Plante, Hjon-ho O, Jong-čon So – Ki-song Kim, Sang-uk Kim, Radunske – Swift, Testwuide, Min-ho Čo – Won-čong Kim, U-sang Pak, Čin-kjo Pak – Čong-u Čon, Jong-čon I, Sang-hun Šin – Sang-u Šin. Trenéři: Paek, Kim a R.Park.

Dramatická bitva pro Němce. Švýcary srazil Seidenberg

Oba soupeři se utkali v přípravě na olympijské hry, hokejisté Německa brali v Klotenu těsnou výhru 2:1 po prodloužení, které rozhodl Dominik Kahun. Dalo se tušit, že jejich duel se Švýcary může napsat podobný scénář. A skutečně, dramatická podívaná byla bohatá na osobní souboje a přesilovky, ovšem nikoli na branky. A nakonec nabídla úplně stejný výsledek i s rozuzlením v nastavení!

Foto: iihf.com

Do vedení šli bleskově Němci, už po devíti vteřinách hry sestřelil Švýcar Almond německého obránce Ehrhoffa, za což od rozhodčích obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Německý tým záhy přesilovku využil, v čase 1:19 pálil tvrdě a přesně Leonhard Pföderl. Víc ale naši západní sousedé nevytěžili, později také přidali fauly, do první sirény nasbírali čtyři nedovolené zákroky.

Švýcaři měli velké šance, vyrovnat mohli Diaz a ze samostatného průniku Schäppi, ovšem výběr Helvétského kříže se radoval až v čase 23:40, kdy pohotovou dorážku předvedl Simon Moser. Pak se duel proměnil v přetahovanou, diváci čekali na další gól marně až do konce základní hrací doby.

Došlo na prodloužení, které se ale hrálo pouhých 26 vteřin. Němci se bleskově vydali ke švýcarské bráně, Kahunovu střelu ještě brankář Hiller vyrazil, ovšem dorážka Yannica Seidenberga už skončila v síti. Postup tedy vydřeli svěřenci trenéra Sturma, ve středečním čtvrtfinále narazí od 13:10 hodin na Švédsko.

ŠVÝCARSKO – NĚMECKO 1:2 po prodloužení (1:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Moser (P. Suter, Ambühl) – 2. Pföderl (Hördler, Hager), 61. Y. Seidenberg (Kahun, Mauer).
Rozhodčí: Hribík (Česko), Öhlund (Švédsko) – Sormunen (Finsko), McIntyre (USA).
Vyloučení: 2:6, navíc Almond (Švýcarsko) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 21:25 (8:5, 7:6, 6:12 – 0:2)
Diváci: 2878.
Švýcarsko: Hiller – Diaz, Furrer, Blum, Untersander, Geering, Schlumpf, Loeffel – Anmbühl, P.  Suter, Moser – Praplan, Hollenstein, Haas – Bodenmann, Scherwey, Corvi – Rüfenacht, Schäppi, Herzog – Almond. Trenéři: Fischer, Albelin a Wohlwend.
Německo: Aus den Birken – Boyle, Ehrhoff, Moritz Müller, Y. Seidenberg, J. Müller, Hördler, Krupp – Mauer, Ehliz, Fauser – M. Goc, Wolf, Noebels – Hager, Schütz, Pföderl – Macek, Kink, Plachta – Kahun. Trenéři: Sturm, Künast a McIlvane.

Další program olympijského turnaje

Středa 21. února – čtvrtfinále:
04:10 Česko – USA (Kangnung)
08:40 Olympijští sportovci z Ruska – Norsko (Kangnung)
13:10 Kanada – Finsko (Kangnung)
13:10 Švédsko – Německo (Kwantong)

Pátek 23. února:
08:40 Semifinále (Kangnung)
13:10 Semifinále (Kangnung)

Sobota 24. února:
13:10 Utkání o bronz (Kangnung)

Neděle 25. února:
05:10 Finále (Kangnung)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz