Finský lev Tuominen: rve se o postup, studuje a užívá si počasí

Henri Tuominen. | Foto: Michal Káva, hc-slavia.cz

Opustil domov, rodinu, letěl tisíc kilometrů – aby hrál za Slavii. Zatím nelituje. „V Česku to mám opravdu rád," netají se Henri Tuominen. „Lidé jsou tu víc uvolnění, tolik se nestresují. A počasí je tu také dobré.“

A co je nejdůležitější – pochvaluje si i samotný hokej. Zapadl do slávistické kabiny, při hře nechybuje a vyhrává důležitá vhazování. Naposledy se o tom přesvědčila Jihlava, která v Edenu prohrála 0:5. 

Úvod třetího utkání baráže přitom patřil hostům. „První třetina byla těžká. Jihlava nás tlačila," hodnotí Tuominen, který byl s osmnácti minutami nejnasazovanějším útočníkem sešívaných.

Ve zbývajících dvou periodách se Slavia zlepšila, měla více ze hry a Jakuba Škarka, vycházející hvězdičku českého hokeje, překonala ještě čtyřikrát. „První gól nás nakopl, druhý byl trochu snadnější. Dostali jsme se do zápasu a poslední dvě třetiny už hráli velmi dobře," komentuje na pohled jednoznačné vítězství 5:0. 

Jihlavský talent, který v profesionálním hokeji debutoval dříve než Dominik Hašek nebo Tomáš Vokoun, tak domů odjížděl s chmurnou náladou. „Ani jsem nevěděl, že je mu teprve šestnáct," přiznává. „Je velký, takže z něho může být opravdu dobrý gólman."

„Ani jsem nevěděl, že je jihlavskému brankáři teprve šestnáct. Je velký, takže z něho může být dobrý gólman."

Stejně tak může vyrůst výborný hokejista z Tomáše Jiránka, Tuominenova parťáka ze druhé útočné formace. „Je silný a dobře bruslí, díky čemuž můžu hrát jednodušeji. Navíc dává góly," chválí Jiránka, který byl v neděli znovu hodně aktivní. 

Pražané vykročili za postupem pravou nohou – v první čtvrtině baráže o Tipsport extraligu vyhráli dvakrát a jsou druzí s náskokem tří bodů na Karlovy Vary.

Foto: hc-slavia.cz

V Česku se mi líbí. Lidé jsou tu uvolněnější

Čtyřiadvacetiletý Fin přišel do Slavie před přestupovou uzávěrkou. Jako velká posila – má za sebou přes stovku utkání v SM-lize nebo účast na Mistrovství světa juniorů 2011. Poslední tři ročníky trávil v Mestis, finské druhé nejvyšší soutěži. V ní získal stříbro i zlato. 

Letos vycítil, že je čas posunout se dál.

Přijal novou výzvu – uspět na zahraničním angažmá. Vybral si zemi v srdci Evropy. „Co se týče hokeje, tak je to v Česku více profesionálnější. Líbí se mi i styl hry, který není tolik svázaný defenzivou jako u nás."

Spokojený je i mimo mantinely. „Mám to tady opravdu rád. Je to jiné než ve Finsku. Lidé jsou tu víc uvolnění, tolik se nestresují. A počasí je tu také dobré,“ směje se. „Užívám si ho. Rád chodím po městě, do kaváren. Přemlouvám kamarády, aby šli se mnou, a nemusel tak být celou dobu sám." 

„Užívám si pěkného počasí. Rád chodím po městě, do kaváren."

Ve volných chvílích se také věnuje dálkovému studiu na vysoké škole. „Můj obor je konstrukční inženýrství," prozrazuje. „Ještě nevím, jestli se tomu budu po kariéře věnovat, ale určitě je to dobrý záložní plán, pokud by se mi v hokeji něco stalo."  

Stejně jako Nathan Robinson, jehož vášní je malování, má Tuominen umělecké cítění. Jako dítě hrál na piano, po příchodu do Slavie se chtěl k dávné zálibě vrátit. „Zatím jsem se k tomu nedostal. Možná v létě."

Na to se jistě těší. Hokejová sezona skončí, odpočine si a zároveň bude mít po zkouškách na vysoké škole. A povinnou šestiměsíční službou ve finské armádě si také nemusí lámat hlavu. Odbyl si ji před pěti lety. „Naštěstí jsem měl kolem sebe dobré lidi, takže to nebylo až tak hrozné."

Léto je ovšem stále daleko. Do konce sezony zbývá devět zápasů. Skončí Tuominenovo první zahraniční angažmá úspěchem?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz