Finský sen o zlatu nezastavili ani Švédové. Finále slaví i Rusové

Foto: Jonni Vihtkari, leijonat.fi

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Mistrovství světa je ve finiši, bohužel už bez českých hokejistů. Členové dvacítky postupně opustili Helsinky, po čtvrtfinálovém vyřazení od Američanů odletěla část výpravy v neděli, zbytek pak dnes. Z prvního semifinálového duelu vyšli vítězně Finové - severské derby ovládli především díky dvěma trefám Hintze a Kalapudase, na něž švédský tým nedokázal odpovědět. Druhá bitva měla podobný průběh. Rusové v prostředním dějství otočili vývoj klání s Američany a po roce slaví znovu finále. Přemožitele české dvacítky čeká v Helsinkách jen boj o bronz se Švédy.

Souboj tradičních rivalů zajímal v Helsinkách téměř každého. Během pondělního odpoledne se ve finské metropoli hodně zpomalil běžný ruch, domácí mladíci totiž po dvou letech útočili na velké juniorské finále. Jenže na opačné straně barikády stáli Švédové, kteří prošli základní skupinou bez ztráty kytičky a ve čtvrtfinále pak jasně smetli Slováky. Hráči Tre Kronor na turnaji nemohou využít Williama Nylandera, který nebude riskovat a pořádně doléčí zranění z první bitvy proti Švýcarsku. Na marodce je také urostlý zadák Ollas Mattsson, naopak Finové v průběhu turnaj ztratili zadáka Sopanena. Úvod utkání vyzněl opticky pro Suomi, jenže efektivnější byl soupeř.

V 11. minutě rozesmutněl napěchovanou Hartwall Arenu pohotový Ramus Asplund, který na zadní tyči pohotově zakončil kombinaci Timashova s Larssonem. Finové se snažili odpovědět v přesilovce, ale nehráli ji dobře, po první pauze ovšem přišli na led s mnohem větší jiskrou. Výsledkem byl obrat ve skóre, domácím k němu stačily necelé dvě minuty v polovině zápasu. V čase 31:08 se nejprve ocitl před Söderströmem nepokrytý Roope Hintz, jemuž parádně předložil Rantaten. A za 118 vteřin šílela hala podruhé: Rantanen znovu nahrával od zadního mantinelu, Antti Kalapudas si srovnal kotouč v pravém kruhu a poté napnul síť. Jak se ukázalo, šlo o klíčovou fázi duelu.

Finové totiž posléze zpřesnili hru a soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. Sice to tentokrát nebyly brankové hody jako předtím s českou reprezentaci nebo ve čtvrtfinále Kanadou, obávaná letka ve složení Puljujärvi, Aho, Laine se ani jednou neprosadila. Ovšem klíčové role převzali jiní. Finská dvacítka slaví postup do finále, doma má šanci vydolovat zlato. "Máme samozřejmě radost, ale nic ještě nekončí. Musíme se připravit na finále. Myslím, že proti Švédům rozhodla naše koncentrace a disciplína," řekl finský kouč Jukka Jalonen.

Přemožitelé české dvacítky končí, ve finále jsou znovu Rusové

Ve druhém semifinále si to rozdali rivalové, kteří se loni potkali ve čtvrtfinále. Hala Bell Centre v Montrealu tehdy viděla radost ruské sborné, která nakonec brala stříbro. V Hartwall Areně zahájil lépe americký výběr. Přemožitelé české dvacítky byli důslední v obraně, parádně bruslili a kombinovali. Rusové se snažili, ovšem v 10. minutě neměli nárok po nádherné akci do brankoviště. Před Samsonovem se bleskově zorientoval Christian Dvorak a přidal další razítko o tom, jak je americká ofenziva silná a nebezpečná.

Po přestávce se hrál dramatický hokej s šancemi na obou stranách. Rusové se přizpůsobili tempu Američanů a soka přitlačili. Velkou možnost měl Korškov, nebezpečně hrozil obránce Voronkov. Po nepřehledné situaci trefili Rusové tyčku. Ve 36. minutě vyrovnali, z brankoviště se prosadil Pavel Kraskovskij. A záhy už sborná vedla, Korškov krásně objel Werenskiho, načež dostal kotouč do americké branky. Svěřenci trenéra Bragina udeřili podobně jako Finové v prvním semifinále, Rusům stačily k obratu dvě minuty a 44 vteřin.

Ve třetí třetině se zámořský výběr pokoušel srovnat, ovšem neměl moc nárok. Rusové ve čtvrtfinále zachránili ostudu s Dány, stmelili se a odvedli bojovný výkon. Američané v závěru odvolali brankáře Nedeljoviče, ale srovnat už nestihli. Sborná tedy po roce slaví další finále, s Američany má ve vyřazovacích duelech MS dvacítek nadále vynikající bilanci. Svěřence trenéra Wilsona čeká v úterý duel o bronz se Švédy.

Výsledly semifinále MS dvacetiletých 2016:

FINSKO - ŠVÉDSKO 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Hintz (Rantanen, Kapanen), 34. Kalapudas (Rantanen, Kapanen) - 11. Asplund (Timashov, Larsson).
Rozhodčí: Piechaczek (Německo), Pitoscia – Oliver (oba USA), Otmachov (Rusko).
Vyloučení: 3:5, navíc Karlsson (Švédsko) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:22.
Diváci: 13 340.
Sestavy:
Finsko: Kähkonen - Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Keskitalo, Saarijärvi - Puljujärvi, Aho, Laine - Saarela, kapanen, Nättinen - Hintz, Rantanen, Kalapudas - Sikkonen, Repo, Lammikkö - Björkqist. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Söderström - Lagesson, Forsling, Larsson, Englund, Pettersson, Carlsson - Ilndblom, Holmström, Kempe - Firsbacka-Karlsson, Grundström, Eriksson Ek - Timashov, Asplund, A. Nylander - Lööke, Ehn, A. Karlsson. Trenér: Richard Grönborg. 

RUSKO - USA 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Kraskovskij (Korškov), 38. Korškov - 10. Dvorak (Milano, Werenski)
Rozhodčí: Iverson (Kanada), Wiegand (Švýcarsko) - Chartrand-Piche (Kanada), Nieminen (Finsko).
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 33:27.
Diváci: 11 812.
Sestavy:
Rusko:
 Samsonov - Rykov, Žuldikov, Provorov, Mikulovič, Bojkov, Voronkov, Sergejev, Šaripzjanov - Kraskovskij, Polunin, Korškov - Svěčnikov, M.Lazarev, Kameněv - Světlakov, Kaprizov, Kuzmenko - Fazlejev, Lauta, Děrgačjov. Trenér: Valerij Bragin.
USA: Nedeljkovic - Werenski, Carlo, Belpedio, Borgen, Fortunato, McAvoy, Krys -Tkachuk, White, Matthews - Bjork, Dvorak, Milano - Schmaltz, Hitchcock, Boeser -Eansor, MacInnis, Donato - DeBrincat. Trenér: Ron Wilson.

Program závěrečného dne MS dvacetiletých 2016:

Úterý 5. ledna:

15:00 o třetí místo Švédsko - USA
19:30 finále Finsko - Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz