Gagarinův pohár je v Česku! Pokaždé mi rozzáří obličej, tvrdí nadšený Sekáč

Foto: ak-bars.ru

19. června 2018, 15:20

Václav Jáchim

V době, kdy vrcholily přípravy na mistrovství světa, jeho velký úspěch nespravedlivě zapadl. Jiří Sekáč získal s hokejisty Kazaně prestižní Gagarinův pohár a mohl slavit triumf v nejlepší soutěži Evropy. Někdejší útočník Lva či Kladna si užil ohromnou radost záhy po poslední výhře nad CSKA Moskva, teď si s odstupem dvou měsíců nádnerné chvíle zase připomene. Gagarin Cup totiž dnes ráno přistál v Praze a reprezentační útočník s ním projede Česko. "Mám ho na necelé čtyři dny, užiju si to!" hlásí z vesela.

Itinerář má nabitý, Jiří toho chce s trofejí stihnout co nejvíc. "Z pražského letiště jsme jeli do Tachova, zítra budeme také v Mariánských Lázních a v Aši, kde jsem se narodil. Oslavíme to na chatě, čeká nás i akce s kamarády, dorazí kluci z Kladna a tak. Chci si velký úspěch vychutnat s lidmi, kteří mě podporovali. Tedy s rodinou a se známými," plánuje. 

Gagarinův pohár přiletěl do Česka podle dopředu potvrzené domluvy. "My hráči jsme si mohli říci, který termín by nám vyhovoval. Dal jsem určité varianty, nakonec vyšla ta, s níž jsem vůbec nepočítal. Ale to nevadí, bylo mi to jedno. Pro Gagarinův pohár bych obětoval cokoli a klidně na něj čekal celé léto. Znamená pro mě největší úspěch kariéry. Pokaždé se mi rozzáří obličej, jakmile pohár vidím," popisuje.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Hokejisté Kazaně vyhráli trofej potřetí v klubové historii, letošní jízda měla grády.. Bojovníci AK Bars ve finále přehráli CSKA Moskva¨4:1, Sekáč byl u toho, ačkoli předtím utrpěl zlomeninu ruky a všichni si mysleli, že pro něj sezona předčasně skončila. "Vypadalo to tak, sám jsem v prvních chvílích moc nepočítal s tím, že bych ještě hrál. Dost lidí se mě pak ptalo, co se mnou udělali. Faktem je, že se ruka hodně zlepšovala. Do finále jsem nakonec šel," připomíná.

Někdejší hokejista Montrealu, Chicaga, Anaheimu nebo Arizony utrpěl zranění v pátém čtvrtfinále proti Magnitogorsku. To bylo 23. března. 4. dubna klub zařadil Sekáče mezi marody s tím, že na listině zraněných zůstane do konce dubna. "Trošku chtěli postrašit soupeře," směje se. Český bojovník velké finále stihl. "Naskočit bylo hrozně těžké. Všichni jeli na maximum, já deset dní jen občas šlapal na kole. Ale nějak jsem to zvládl," usměje se. Navzdory velké pauze nasbíral 13 bodů a v produktivitě play off KHL skončil sedmý.

Sekáč se dočkal neskutečné odměny, je devátým Čechem, který získal Gagarinův pohár. "Když jsem ho po posledním finále zvedal nad hlavu, o zraněnou ruku jsem se nebál. Ale měl jsem strach, abych nespadl na záda. Zápasy stály strašně moc sil. Bylo to šílené," konstatuje. Ohromná euforie mazala veškerou únavu, po triumfu se hráči Kazaně pustili do oslav. "První proběhly hned, druhé po mistrovství světa. Přijeli jsme do Kazaně, kde jsme absolvovali cestu otevřeným autobusem po městě. S fanoušky jsme si to parádně užili."

Foto: ak-bars.ru

Členové týmu se dočkali také audience u prezidenta republiky Tatarstán. "Asi deseti hráčům propůjčil vyznamenaní, cením si toho, že jsem ho dostal také," kvituje. Následný plánovaný koncert sice zrušilo špatné počasí, ale vítězové KHL měli společnou večeři za účasti rodinných příslušníků a všech zaměstnanců klubu. "Byl to veliký banket a moc příjemná akce," doplňuje. Vynikající bruslař už tehdy věděl, že to nebude všechno. "Strašně jsem se těšil, že pohár dorazí do Česka. Teď ho mám jen pro sebe a známé," říká. Trofej už u nás v minulosti byla, origínál poháru ovšem nikoli. Až teď!.

"Nevěděl jsem to, ale je to tak. Aby se akce povedla, museli jsme mít souhlas KHL a řadu dalších povolení. Tenhle originál opustil Rusko vůbec poprvé," upozorňuje. Na západě Čech ukáže pohár malým hokejistům, oficiální oslavy na veřejnosti ovšem Sekáč neplánoval. "Nechtěl jsem nic velkého. O našem vítězství se tady skoro nepsalo, ani nevím, jestli by to někoho zajímalo," reaguje. V pátek se s Gagarinovým pohárem rozloučí. "Jsem moc šťastný, že to vyšlo. Po sezoně ještě odpočívám, brzy začnu s tréninkem. Ale ten počká. Teď si ještě jednou vychutnám radost z toho, co se nám v Kazani letos povedlo," uzavírá.

Foto: ak-bars.ru

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz