Hlinka měl úžasný humor, tvrdí Lanz. Do rodné země přijel po 25 letech

15. srpna 2015, 13:30

Václav Jáchim

Skoro dvě stovky skautů sledovaly letošní ročník Memoriálu Ivana Hlinky. Někteří jezdí každým rokem, jiní měli premiéru. Do druhé skupiny patří Rick Lanz (na snímku vpravo), jenž pracuje pro Colorado. Tenhle sympatický chlapík se na první pohled neliší os ostatních, cesta do Břeclavi ale pro něj byla unikátní. "Narodil jsem se v Karlových Varech a pak jako kluk s rodiči odešel do Kanady. Od té doby jsem u vás byl jen dvakrát, Teď jsem přišel po pětadvaceti letech," vykládá líbeznou češtinou v rozhovoru pro hokej.cz.

Pevně stiskne ruku a hned souhlasí, že chvilku zavzpomínáme na staré časy. Někdejší důrazný bek s výbornou produktivitou má k rodné vlasti vztah, ačkoli roky žije na opačné straně planety. Během kariéry válel NHL za Vancouver nebo Toronto, ve slavné lize stihl 569 utkání a 286 bodů. Později působil jako trenér, do draftu třeba kdysi nasměroval Ivana Humla. Od roku 2007 je skautem Colorada.

"Mojí náplní je sledování hráčů v Kanadě a v Americe, do Evropy moc nelétám. Jsem tady pracovně potřetí, do Čech jsem se dostal prvně," hlásí. Jeho cesta vedla na Memoriál Ivana Hlinky, který je pro zámořské organizace velmi důležitý. "Hrají tu nejlepší hráči z ročníku, navíc můžete sledovat kanadské a americké hokejisty v konfrontaci s Rusy, Švédy a dalšími Evropany. To je výborné," vysvětluje hlavní důvod mise.

Manželka se narodila také v Karlových Varech. Ve stejném špitálu jako já

Díky skautingu mohl vyrazit do vlasti svých rodičů. "Užívám si to. Jsem tady celkově podruhé! Po revoluci jsem sem přijel tuším někdy v roce 1990. Tehdy jsem působil ve švýcarské Ambri-Piottě, měli jsme turnaj v Plzni," povídá. Ačkoli od dětství žije v Kanadě, díky neskutečné náhodě má za manželku Češku. "Jmenovala se Koudelková, odešla s mámou a tátou ze země jako já. A my se pak v Kanadě poznali, aniž bychom, že nás něco spojuje. Slovo dalo slovo, na naší svatbě jsme zjistili, že se znaly naše babičky. Manželka se navíc narodila také v Karlových Varech, ve stejném špitálu jako já," směje se.

Vzhledem ke kořenům je prý dost pravděpodobné, že Lanzovi brzy dorazí do České republiky na delší návštěvu. "Žena tady ještě nikdy nebyla. Vlastně ani nevím proč. Znáte to - rodina, děti, práce. Když jsem teď byl v Břeclavi, na jihu Moravy, manželce jsem volal a říkal jí, jak je v České republice krásně. Vůbec ji nemusím přesvědčovat! Určitě dorazíme, máme to v plánu.. Pokud najdeme nějaký volný čas, sedneme do letadla. Praha, Karlovo Vary, další krásná místa... Oba to máme v srdci," vyznává se.

Lanzova rodina zakotvila kousek od míst, kde Richard (Rick) kdysi válel za Canucks. "Žijeme blízko Vancouveru, asi deset minut od městečka Langley. Jsme Kanaďané, ale tak trochu i Češi. Teď na jihu Moravy mě zajímala spousta nehokejových věcí. Je u vás krásně. Neskutečně! Sice horko, skoro čtyřicet stupňů, ale to nevadí. Vím, že tenhle kraj proslavilo víno, ovšem já mám raději pivo. Když jsem hrával NHL, pořád jsme museli mít pořádnou zásobu toho českého," vykládá. Se svou paní i s dětmi komunikuje samozřejmě anglicky. Nicméně čeština také občas zazní. "Někdy jo. Žena má rodiče v Pentinctonu, což je v Britské Kolumbii. Když se za nimi jedeme podívat, já se česky bavím s jejím tátou. Tedy s tchánem."

Hlinka ve Vancouveru? Místní na něj koukali a byli happy

Při povídání je vidět, že má pořád dobrou zásobu. Na to, že naši zemi opustil jako kluk, hovoří Lanz česky velmi dobře. "Češtinu jsem si udržoval doma, ale také v době, kdy za Vancouver hráli Ivan Hlinka a Jirka Bubla. Musel jsem tak mluvil, klukům jsem se snažil pomáhat. A mně to zase pomohlo nechat v hlavě česká slovíčka." Tohle trio společně válelo dvě sezony, v letech 1981-83. Pak se Hlinka vrátil do Evropy, Bubla zůstal a posléze pokračoval i bez souhlasu československých úřadů. "Dobře jsme se navzájem poznali. Ivan byl výbornej bezvadnej chlap. A Jirka taky. Slyšel jsem, že teď žije v Litvínově. V kontaktu nejsme. Od doby, co se Bubla vrátil do Čech, jsme se neviděli."

Hlinka tragicky zahynul v létě 2004, po autonehodě u Karlových Varů. "Ivanova smrt byla hrozně nečekaná. Je to smutné. Ivan byl velká osobnost, když se zabil, nechtěl jsem tomu věřit," říká tiše. Na parťáka prý často vzpomíná. "Do Vancouveru přišel po třicítce, hodně lidí v Kanadě ho tehdy vidělo hrát poprvé. Fanoušci moc netušili, co Ivan dovede, on jim to rychle ukázal. Jeho hokej byl trošku jiný, než na co byli Kanaďané zvyklí. Pak na něj koukali a byli happy. Hlinka dokázal zajímavé věci, uměl překvapit, kombinovat. Výtečný útočník." Lanz také nezapomene na Hlinkovu povahu. "Když se pokoušel říci něco anglicky, kanadští kluci to pochopili. Na tohle nepotřebujete extra angličtinu. Ivan měl svůj humor, kolikrát nás pořádně rozesmál. Byl srandovní, miloval, když se ostatní smějou."

Lanz přiznává, že k českému hokeji měl vždycky blízko. "S tátou jsme koukali na televizi, když hráli Kanaďané s Čechoslováky. Hlavně při Canada Cupu 1976. Vždycky jsem fandil Čechům, ne kanadskému týmu. Táta byl hrdej, odkud pocházel, já to svým způsobem převzal. Nikdy jsem nezapomněl, že jsem tady jako mladej vyrůstal," povídá. Reprezentoval ovšem logicky javorové listy. V roce 1980 startoval Lanz na MS juniorů, tři roky poté i na elitním šampionátu v Německu. "Hrál jsem tehdy proti Československu, a řeknu vám, bylo to pořádně pikantní. Stojíte na modré a slyšíte hymnu země, kde jste se narodil... Některé vaše hráče jsem znal. Nejen Ivana s Jirkou, ale třeba Milana Nového, který rok působil v Capitals. V Torontu jsem hrál s Mirkem Fryčerem - výbornej kamarád. No a pak máte bojovat proti zemi, odkud máte rodiče... Fakt zvláštní pocit, nebylo to moc příjemné," připomíná závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz