Hokej v číslech: Gól! Kindl s Jonesem mají první trefy. Kdo stále čeká?

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

2. prosince 2017, 14:28

David Jahoda

Bum, gól, cink. Bum, gól, cink. Poté, co se Nicholas Jones a Jakub Kindl poprvé trefili v dresu Plzně, týmovému pokladníkovi do kasičky skočilo minimálně pár drobných. Zejména z amerického beka spadl velký kámen, v utkání proti Litvínovu udělal pro prolomení smůly téměř všechno. Stále je v extralize ale ještě dost odstřelovačů, kteří na první trefu čekají. To, že Jones a Kindl čekali na gól dost dlouho o plzeňské defenzívě něco značí. Směrem dopředu je lepších hned deset obran.

Už toho mám dost! Jakoby si řekl plzeňský obránce Nicholas Jones před zápasem proti litvínovské Vervě. Do té doby vyslal na brankáře soupeřů dohromady 49 střel, jenže puk ne a ne projít do sítě. Mezi hráči, kteří čekali na gól, měl na svém kontě nejvíc střel na branku. Proti Litvínovu znovu šlápl na plyn. Gólmany Jakuba Soukupa s Pavla Kantora zaměstnal dohromady pěti ranami, v tomto ohledu byl nejaktivnější ze všech hráčů utkání.

>> Jones po gólové premiéře: To čekání bylo asi nejdelší v kariéře

Zlom přišel v 32. minutě utkání, kdy po přihrávce Miroslava Indráka upravil na konečných 5:1 pro Škodu. O 16 minut dříve zapsal svou první trefu za Plzeň a celkově druhou extraligovou jeho parťák z první obranné dvojice Jakub Kindl. Ten ale v porovnání s Jonesem takové dilema zažívat nemusel, před utkáním měl ve statistikách 13 střel na branku. Proti Vervě pálil mezi tři tyče dvakrát.

Mapa střel Nicholase Jonese a Jakuba Kindla proti Litvínovu.

Mapa střel Nicholase Jonese a Jakuba Kindla proti Litvínovu.

Mimo Jonese a Kindla se v pátečním programu 27. kola premiérově v sezoně prosadili také sparťanský kapitán Jaroslav Hlinka a královéhradecký Lukáš Cingel. Druhý jmenovaný utnul půst dokonce dvěma trefami. Hlinka do té doby vypálil na branku 29krát, Cingel o střelu méně.

Pomyslné žezlo hráče s nejvyšším počtem střel na branku, ovšem bez vstřelené branky, převzal po Jonesovi zlínský bek Jakub Ferenc. Dlouhán z obrany Beranů vystřelil na gólmany protivníků 39 střel, ale pořád nic. Za ním je s 36 střelami chomutovský útočník Petr Koblasa, 34 ran bez vsítěné branky mají zadáci Dominik Graňák z Mountfieldu HK a Stanislav Dietz, který před pár dny putoval z Litvínova do Chomutova.

TOP 10 hráčů s nejvíce střelami na branku bez vstřeleného gólu

Jakub Ferenc (obránce, Zlín) – 39 S
Petr Koblasa (útočník, Chomutov) – 36
Dominik Graňák (obránce, Hr. Králové) – 34
Stanislav Dietz (obránce, Chomutov) – 34
Antonín Dušek (útočník, Pardubice) – 32
Ladislav Šmíd (obránce, Liberec) – 32
David Němeček (obránce, Ml. Boleslav) – 31
Marek Baránek (obránce, Litvínov) – 31
Tomáš Dvořák (obránce, Sparta) – 30
Martin Vyrůbalík (obránce, Olomouc) – 30
David Musil (obránce, Třinec) – 30

Jones má 54 střel na branku, více má v Plzni jen Gulaš, Kubalík a Straka. Nejlépe bodující hráč soutěže Mertl má stejně jako Jones.

Ale zpět k plzeňských obráncům (nejen k Jonesovi s Kindlem). Škodovka má jednoznačně nejlepší útok v soutěži. Vstřelila už 94 gólů, druhé Brno jich má 85. Pozoruhodné je, že co se podpory útoku týká, patří plzeňská obrana mezi extraligový podprůměr. Plzeňští zadáci vyprodukovali od začátku ročníku dohromady 36 bodů, hůře jsou na tom jen Sparta s Mladou Boleslaví.

Velký vliv na to bez pochyby má absence Petra Kadlece a Lukáše Pulpána, kteří indiánům chybí už od poloviny října. Jde o nejproduktivnější zadáky Škodovky ze základní části minulé sezony. V odehraných zápasech aktuálního ročníku zaznamenal Kadlec ve 13 zápasech šest bodů (0+6), Pulpán v 15 duelech o bod méně (0+5). Považte, že nejlépe bodujícím bekem Plzně je v současnosti Michal Moravčík se sedmi body (4+3). Díky velké palebné síle v útočných řadách to ale tým Martina Straky v podstatě nemusí tížit. 

Pořadí týmů podle nejproduktivnějších obran

Vítkovice55 B (9 G +46 A)
Třinec51 (15+36)
Pardubice50 (13+37)
Olomouc47 (9+38)
Hr. Králové44 (9+35)
Brno43 (7+36)
Chomutov42 (12+30)
Zlín41 (8+33)
Liberec39 (10+29)
Litvínov39 (10+29)
Plzeň36 (8+28)
Jihlava36 (6+30)
Sparta34 (11+23)
Ml. Boleslav29 (3+26)

Vítkovice mají nejproduktivnější obranu v soutěži.

Vítkovice mají nejproduktivnější obranu v soutěži. | Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz