Hokej v číslech: Z přednosti slabina. V čem Bílí Tygři nejvíce tápou?

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Za celou minulou základní část inkasoval Liberec jen 102 branek, jeho defenzíva připomínala neprostupnou hráz. Ale nyní? Soupeři před vstupem do pásma Bílých Tygrů většinou ani nemusí klepat, často jim sami nechávají vrátka otevřená. Nato, proč se z liberecké přednosti stala slabina, hledáme odpovědi v dalším díle rubriky Hokej v číslech.

Poslední zápas Liberci opravdu hrubě nevyšel. V Pardubicích dostali Tygři pět gólů z 22 střel a domů odjeli jako zpráskání koťata. Na východě Čech sice finalisté loňského ročníku prohráli poprvé po třech zápasech, jenže problém s defenzívou měli už i v duelech, v nichž zvítězili – 5:4 po prodloužení proti Spartě, 4:3 po prodloužení proti Chomutovu a 5:3 s Třincem.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána inkasovali dohromady už 66 branek, horší jsou jen Pardubice, které dostaly o jeden gól víc. Ve statistice, která ukazuje průměr obdržených branek na utkání, je Liberec s 3,14 góly vůbec nejhorší. Oproti minulé sezoně je to propad z vrcholu na úplné dno (viz tabulku). 

Liberec v základní části 2016/17
GA – 102 (1.)
GA/GP  – 1,96 (1.)

Liberec v základní části 2015/16
GA – 112 (1.)
GA/GP  – 2,15 (1.)

Poznámka: GA = celkový počet obdržených gólů, GA/GP = počet inkasovaných gólů průměrně za zápas. V závorce je uvedeno pořadí v rámci TELH.

Hned dva hráči Liberce jsou v trojici hokejistů, kteří jsou v přepočtu na 60 minut u nejvíce inkasovaných gólů svého týmu (počítáno u hráčů s alespoň 200 odehranými minutami). Nejhorší je v tomto ohledu pardubický útočník Tomáš Vondráček, následují liberečtí beci Lukáš Derner a Adam Jánošík

Největším problémem Liberce jsou oslabení. Ne, že by to v minulých dvou sezonách byla nějaká hitparáda (viz tabulka), ale v aktuálním ročníku je to vyloženě průšvih. Zatímco v minulé sezoně inkasovali Tygři v oslabení 35 gólů za celý ročník, v této sezoně jich dostali 22 už v 21 duelech. Procentuální úspěšnost severočeského týmu v oslabení je pouhých 78,85 %. V obou ohledech je Liberec nejhorší v celé soutěži. 

Liberec v základní části 2016/17
SHGA – 35 (8.)
PK %  – 84,09 (6.)

Liberec v základní části 2015/16
SHGA – 34 (11.)
PK %  – 84,75 (6.)

Poznámka: SHGA = počet inkasovaných gólů v oslabení, PK % = procentuální úspěnost ubráněných oslabení. 

O to horší pro liberecký tým je, že je vůbec nejvylučovanějším ze všech. 411 trestných minut prakticky nemá v aktuálním ročníku Tipsport extraligy konkurenci (druhé Pardubice 340 TM). Co se týká dvouminutových trestů, mají jich Bílí Tygři 121, tedy o jednu méně než Chomutov (viz ZDE). 

V nepříliš dobrých statistikách mají prsty i brankáři. V minulém ročníku dokázal Liberec udržet dohromady 13 čistých kont! V probíhající sezoně neinkasoval tým z pod Ještědu jen jednou (v prvním kole proti Hradci Králové).

Hlavním ukazatelem je však úspěšnost zásahů. Gólmani Liberce v letošní sezoně pochytali pouze 88,20 % všech střel. Ano, i v téhle statistice jsou Tygři nejhorší v TELH (viz ZDE). V porovnání s minulým ročníkem je to opět sešup o všech 14 pater. Vloni totiž liberečtí maskovaní muži pochytali 92,30 % střel. Nikdo na ně v celé soutěži neměl.

Úspěšnost zákroků (Sv%) libereckých brankářů v letošní sezoně.

Úspěšnost zákroků (Sv%) libereckých brankářů v letošní sezoně.

Přitom v přepočtu na 60 minut jde na liberecké brankáře v nynějším ročníku 26,70 střel, což zdaleka není největší číslo. Hned sedm týmů má v tomto ohledu propustnější obranu (viz ZDE). 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz